hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Ramazan’da ağız ve diş sağlığınızı koruyun!

    05.04.2022 Salı | 09:18Son Güncelleme:

    Ağız ve diş sağlığı her zaman dikkat etmemiz gereken bir konudur. Özellikle Ramazan ayında oruç tutanların daha çok önem vermesi gereken bir durumdur. Sahur ve iftar sonrası ağız bakımı yapılmadığı zaman diş çürükleri ve diş eti hastalıkları riski artmaktadır. Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. Özellikle ramazan ayında hem sindirim sistemini yormamak hem de ağız kokusunu azaltmak için daha az baharatlı yemekler tüketin. Eğer sahurda çay tüketmek istemiyorsanız bol su içmek ağızdaki su dengesini koruyacağından ağız kokunuzu da azaltmış olur

    Oruç tutan kişinin yemek süresi kısıtlı olduğu için beslenmenin kalitesi oldukça önem taşımaktadır. Sebze ve meyve bol bol tüketilmeli, sıvı gıdalar yeterince alınmalı, asitli içecekler dişte aşınmalara sebep olacağı için az tüketilmelidir. Tatlı ve şekerli yiyecekler sonrası dişler fırçalanmalıdır.

    Ramazanda dişler fırçalanmadığında sahurdan iftara kadar geçen sürede bakteriler ağızda kolayca üreme imkânı bulur. Bu durum ağızda kötü koku ve diş çürümelerine yol açar. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye ve diş çürümelerine sebep olur. Diş çürüklerinden ve ağız kokusundan korunmak için iftar ve sahurdan sonra dişlerimizi özenle fırçalamalıyız. İyi bir ağız bakımı için ayrıca diş ipi kullanılmalı, bütün görünen görünmeyen iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az 2 dakika fırçalanmalı ve temizlenmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. Böyle bir imkân yoksa tuzlu su ile de gargara yapılabilir. Ayrıca Ramazan ayı boyunca diş tedavilerinizi aksatmayın, yapılması gereken tedavilerinizi ertelemeyin. Bu durum bayramı diş ağrısıyla geçirmenize neden olabilir. Diş poliklinikleri çalışma saatlerini iftar saatine göre ayarlamaya çalışıyorlar. Hafif bir diş ağrınız olsa bile mutlaka en yakın zamanda diş hekiminize başvurun. Bu hafta anlatacaklarım bu kadar, hepinize sağlıklı, huzurlu ve diş ağrısız bir Ramazan ayı dilerim.