hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıklı ve mutlu olmak için; hayatınızda negatif iyonlara yer açın

    Sağlıklı ve mutlu olmak için; hayatınızda negatif iyonlara yer açın
    expand

    Özellikle bahar aylarında sık sık halsizlik, sersemlik, isteksizlik, konsantrasyonda azalma ve baş ağrılarından yakınırız. Havada bulunan pozitif ya da negatif yüklü iyonlar tüm bu yakınmalardan sorumlu olabilir. Doğal çevrede pozitif-negatif iyon oranı dengededir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beton, çelik, asfalt, cam, vinil malzemeleri, merkezi ısıtmalar ve klimalarla çevrili modern dünyamızda bu oran değişir ve pozitif yüklü iyon miktarı artar. Pozitif yüklü iyonlar sağlığımıza zarar verirken, negatif yüklü iyonlar sağlığımız için önemli katkı sağlarlar. Pozitif yüklü iyonların fazlalığı beyne yeterince oksijen gitmesini engeller ve bu da dikkatimizin bozulmasına, hafızamızın olumsuz etkilenmesine, uyku düzenimizin bozulmasına, yorgunluğa ve baş ağrılarına neden olur. Pozitif yüklü ortam bağışıklık sistemine olumsuz etkiler ve havadaki mikroplar sizi daha kolay hasta edebilir.

    Peki bu aşırı pozitif iyonlarla yüklü çevreden kaçınabilir miyiz? "Evet." Mekanik olarak negatif iyon üreten araçlar geliştirilmekle beraber siz kendinizin negatif iyonlarını oluşturabilirsiniz.

    - Durgun elektrik formundaki pozitif yükleri çekme eğiliminde olan sentetik tekstil ürünleri giymekten kaçının. Pamuk, yün, ipek gibi doğal tekstil ürünlerini tercih edin.

    - Ev eşyalarınızda da tercihiniz doğaldan yana olsun: sentetik değil; doğal nevresim, halı, koltuk örtüsü kullanın.

    Sağlıklı ve mutlu olmak için; hayatınızda negatif iyonlara yer açın

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Evinizde özellikle eğrelti otu ve sürekli yeşil kalan bitkiler gibi negatif iyonları çeken canlı bitkiler yetiştirin.

    - Klima değil, pencereleri açarak ya da vantilatör kullanarak evinizde iyi bir hava dolaşımı sağlayın.

    - Sık sık duş alın veya yüzme sporu yapın. Suyla haşır neşir olmak büyük ölçüde negatif iyon üretilmesini sağlar.

    - Düzenli yürüyüş yapın, bisiklet sürün ya da arabanızın üstünü açın. Hava hareketi daha temiz ve negatif iyonlu bir ortam sağlar

    - Negatif iyonların uzaklaştığı klimalı ofislerde, mağazalarda uzun süre kalmaktan kaçının.

    - Pozitif iyon miktarını artıran sadece bizim yapay çevremiz değildir, pozitif iyon miktarındaki ani artışlar sıklıkla fırtına öncesi basınç düşmelerine eşlik etmektedir. Elbette barometrik basınç değişikliklerini engelleyemezsiniz. Ancak hava durumu haberlerinde fırtınanın yaklaştığını duyduğunuzda o günlerde mümkün olduğunca dış ortamlarda bulunmaktan kaçının.

    Sağlıklı ve mutlu olmak için; Stres seviyenizi düşürün

    Karakter özelliklerimiz yaşadığımız çevresel stres faktörlerinin etkisini artırır. Mükemmeliyetçilik, aşırı duygusallık, anlaşmazlıkları ve çatışmaları kabullenmede zorluk, sosyal onaylanmaya gereksinim duyma, yeterince özgüveni olmadığını düşünme bu stresör faktörleri artıran kişilik özellikleridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu karakter özelliklerine sahip kişiler kendilerini diğer insanların aşırı isteklerine karşı yeterince korumayazlar, isteklerden kaçınca suçlu hissederler ve bu istekleri diğer insanları kırmamak adına veya mebcuri hissederek kabul ederler. Oysa ki; başkalarının ihtiyaçlarını karşılamaktan ne kadar uzaklaşırsanız, kendinizi anlamanız, geliştirmeniz ve kendinize olan saygınız o oranda artar.

    Sağlıklı ve mutlu olmak için; hayatınızda negatif iyonlara yer açın

    - Kendi fikirlerinizi söylemekten kaçınmayın. Bunu yaptığınızda yaşayacağınız stres, yapmazsanız birikmiş olan strese göre (eziklik hissi, gücenme ve darılma gibi) çok daha az olacaktır.

    - Sınırlarınızı kabul edin. Gökyüzü sınırınız olabilir ama bu uçamadığınız için suçlu hissetmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yeteneklerinizi en iyi şekilde kullanın ve sadece bununla yetinmeye çalışın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Herkesi memnun etmeyi bırakın.

    - Pozitif düşünün. sahip olmadıklarınız canınızı sıktığında kendinize yapabildiğiniz iyi şeyleri hatırlatın.

    - Kahkaha atın ve daha çok gülümseyin. Araştırmalar endorfin denen doğal enerji ve mutluluk hormonu salınımının kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacağını gösteriyor.

    - Daha sık ağlayın. Birçok hekim doğru zamanda atılan sağlam, güçlü bir çığlığın en güçlü stres azaltıcı olduğunu söyler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA