hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    33 yıllık hasret sona erdi Napoli şampiyon oldu

    07.05.2023 Pazar | 11:08Son Güncelleme:

    Napoli takımı İtalyan Ligi Serie A’da ilk şampiyonluğunu 1986 -87 sezonunda kazanırken kutlamaları San Paolo Stadında izlemiştim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hani derler ya en ateşli futbol seyircisi Türkiye’dedir diye. Napoli seyircisini izledikten sonra bizim takımların taraftarları neredeyse sessiz kalırlar. İlk Napoli şampiyonluğunu takımın kaptanı efsane Arjantin’li yıldız Diego Armando Maradona’nın golleri getirmişti. Keza ikinci şampiyonluk 1989 – 90 sezonunda yaşandı ve sahnede yine Maradona vardı. Bu kez şampiyonluk daha abartılarak kutlandı. Koca kent az daha maytap ve havai fişek patlatma gösterileri yüzünden yanıp tutuşacaktı. Çok yaralanan oldu. Yaşanan çılgınlıklar günlerce sürdü. Sanki önlerindeki 33 yıl başarı gösteremeyeceklerini tahmin edercesine sevinç çığlıkları attılar.

    Neyse ki 33 yıllık hasret bu sezonun bitimine 5 hafta kala sona erdi ve Napoli üçüncü kez şampiyonluğu garantiledi. Yeni nesil Napoli taraftarı daha da ateşli çıktı. Adı Diego Armando Maradona olarak değiştirilen San Paolo Stadı’nı dolduran 55 bin seyirci deplasmanda oynanan Udinese mücadelesini dev ekranlardan izledi. Ayrıca yine kent içinde meydanlara kurulan ekranlardan karşılaşma fanatik taraftarlarca coşku ile seyredildi. Napoli’nin şampiyonluğu garantilemesi için 1 puan yeterliydi ve takımın golcüsü Victor Osimhen’in nefis şutu ile mutlu sona ulaşıldı. Hakemin bitiş düdüğü ile birlikte Napoli kenti çıldırdı. Zaten hazırlıklar 2 hafta öncesinden başlamıştı. Tıpkı 33 yıl önce ki gibi yine maytaplar, havai fişekler patlatıldı, havaya silahlar sıkıldı. 1 kişi öldü, 200 taraftar yaralandı. Liman kentinde gece gündüze dönüştü. Meydanlar, caddeler doldu. İki şampiyonluğun mimarı Maradona asla unutulmadı. Pankartları yüksek binalara asıldı, bayrakları havalandı. Kaptan Arjantin’in Dünya Kupası ve Napoli’nin İtalya Şampiyonluğunu göremeden 2 sene önce yaşamını kaybetmişti. Oysa yıllarca formasını giydiği her iki takımın da zaferini umutsuzca beklemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Napoli’nın çalıştırıcısı Luciano Spalletti Serie A’da ilk kez şampiyonluğu tadarken çorbada Süper Ligin de tuzu oldu. Sezon başında Fenerbahçe’den mavi – beyazlı takıma transfer olan Güney Kore’li Kim Min – Jae ve yine sarı lacivertli formayı geçmişte giyen Makedonyalı Eljif Elmas ta bu başarıya katkı sağladılar.

    Tuttosport spor gazetesinin manşeti ‘Aşağıya bak! Maradona gördün mü?’ Napoli’nin şampiyonluğuna damga vuran en isabetli yorumdu.

    Başkan Aurelio De Laurentis aynı zamanda film yapımcısı. Sanırım bu şampiyonluk senaryosunu tutku ile beyazperdeye aktarmak için sabırsızlanıyordur.