hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    90 yaşına basan Michael Caine'in James Bond pişmanlığı

    19.03.2023 Pazar | 12:16Son Güncelleme:

    Tam da 007 James Bond’un ‘Tomorrow Never Dies’ filminin Londra’daki galasına gidiyordum. Roma Havalimanı’nın CİP Lounge’unda birden O’nu gördüm. Yanında Guyam asıllı Hint’li eşi Shakira Baksh vardı. Bir İngiliz centilmenine yakışır şekilde çayını yudumluyordu. Dayanamadım yanına gittim. Kendimi tanıttım. Meğer aynı uçakta Londra yolcusuymuşuz. Birkaç soru için müsait olup olmadığını sordum. ‘Elbette’ yanıtını verdi. Öncelikle Londra’ya gidiş nedenimi söyledim sonra can alıcı soruyu sordum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Geçmişte James Bond rolünü kaptırdığınız için pişman mısınız? Koyu güneş gözlüğünün arkasındaki ifadeyi pek seçemedim ama sesi buruktu ve ‘Evet’ demekle yetindi. Sonrasında Michael Caine ile röportajım uçakta devam etti.

    Sir (Sör) unvanı alan ünlü İngiliz oyuncu geçenlerde 90 yaşına bastı. Balık tutan ve satan bir baba ile aşçı bir annenin oğluydu. İşçi sınıfı ailesi nedeniyle hayli kaba olan İngilezcesini Cockney aksanı ile konuşurdu. Tiyatroya yazılınca ana dilini düzeltse de Cockney aksanının izleri onun ağzına hep yakıştı. Sahnedeki rahatlığı ve rol yeteneği sinema yapımcılarının dikkatini çekti.

    Asıl adı Maurice Joseph Micklewhite Jr. idi. Yani uzun ve akılda kalmayan bir ad ve soyad. Kendisi şöyle anlatıyordu. ‘Film teklifi aldığım zaman Leicester Meydan’ındaydım. Karşımda ki ses ‘Kendine akılda tutulabilecek yeni bir isim bul’ önerisi yaptı. Kafamı kaldırdım telefon kulübesinin hemen karşısındaki ünlü Humphrey Bogart’ın son filmi ‘The Caine Munity’nin afişi vardı. O an ağzımdan Michael Caine adı çıktı.’

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1955’te başlayan kariyeri boyunca Michael Caine tam 130 filmde rol aldı. İkisi Oscar olmak üzere onlarca ödül kazandı. Kraliyet ailesi O’na ‘Sör’ unvanını layık gördü. Kıvırcık sarı saçları, siyah kalın çerçeveli gözlüklerinin arkasında sakladığı mistik olduğu kadar muzip bakışları, soğukkanlı ve gizemli görünümü ile casusluk filmlerinde çizdiği iyi veya kötü ajan rolleri ile ikonlaştı.

    Dramatik ayrıca komedi filmlerinin aranan aktörü haline geldi. Fiziği her türlü oyunculuğa yanıt veriyordu. Hayranları ve sosyal medya onun hep Majestelerin servisindeki 007 James Bond gizli ajanı olarak gördü.

    Kısmet değilmiş. Ama ajan Harry Palmer’i birkaç filmde başarı ile canlandırdı. Altı kez Oscar Ödüllerine aday gösterildi. 1986’da Woody Allen’in ‘Hannah ve Kız Kardeşleri’ ve 1999’da yönetmen Lasse Hallström’ün ‘The Cider House Rules’ (Tanrının Eseri Şeytanın Parçası) yapıtları için ‘En İyi Yardımcı Oyuncu’ heykelciklerinin sahibi oldu.

    Christopher Nolan’ın yönetiminde 7 filmde rol aldı. Karakter oyunculuğunu hep tercih etti. Bir röportajında alkol sorununu hayatına ikinci eşi Shakira Baksh girdikten sonra çözdüğünü itiraf etmişti. Michael Caine hala aktif oyunculuk yapıyor. 90. doğum gününü coşku ile kutlarız Sör. Nice sağlıklı uzun yıllara.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    90 yaşına basan Michael Cainein James Bond pişmanlığı