hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Atık toplayıcılarına güzel müjde

    12.04.2022 Salı | 16:01Son Güncelleme:

    Yıllar önce Atatürk Havalimanından Roma’ya uçmadan önce kapıda beklerken karşımda duran üç değişik renkte çöp kutularını boşaltmak için bir çöp çalışanı mobil çöp aracıyla geldi. O kutuların üzerinde plastik, kağıt ve cam şişe yazıyordu. Çöp çalışanı üç kutuyu da aynı çöp aracına ayırmadan döktü. İnanamadım. Yanına gittim ve ‘Recycle’ yani geri dönüşüm konusunu ve uluslararası yasasını anlattım. Bana sadece verilen emri yerine getirdiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çöpte geriye dönüşüm bir ülke için çok önemli ve yararlı bir gerçektir. Amerika’da örneğin çöp toplama günleri atıklara göre değişir. Kağıt maddeler, plastikler, cam şişeler ve metaller ayrı ayrı günlerde toplanır. Eğer bir hata yapılırsa belediyeden uyarı mektubu bile gelebilir.

    Ülkemizde sokaktan gerçek atık toplama Suriyelilerin savaştan kaçarak Türkiye’ye gelmesiyle başladı. Çektikleri maksi branda bez arabalarıyla çöp kutularını karıştırarak ayıran atık toplayanlar aslında çok yararlı oluyorlar. Bir ara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Belediyeler atık toplayıcılarına yasak getirmişti. Gerçi pek işe yaramadı, yasaklansa da toplayıcılar işlerine devam etti.

    Şimdi yine aynı Bakanlık atık toplayıcıları için yeni bir yasal düzenlemeyi harekete geçirmek için çalışmalar yapıyor. Sokakta kendi çabalarıyla ekmek parası için geri dönüşüm hizmeti verenler artık işçi sayılacaklar hatta özel üniforma giyerek, kimlik takarak ve çöp toplama araçlarını yenileyerek yasal duruma getirilecekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de 500 bine yakın atık toplayan varmış. Çevre Bakanlığı İstanbul’u pilot bölge ilan ederek başlaması planlanan çalışmayı buradan yürütecek. Bu arada 18 yaşından küçüklerin atık toplaması yasaklanacak.

    Tabii atık toplayıcılarının kurduğu bir dernekte var. Türk -İş sendikasıyla dirsek temasında. Başkanları Recep Karaman bu gelişme için Hürriyet Gazetesine yaptığı açıklamada. Atık toplayıcılarının yasallaşmasını ‘İtibar kazanmaya’ bağlayarak ‘Üyelerimiz artık zabıta, polis korkusu olmadan, kaçmadan işlerini yapacaklarını yaparak çevreye daha faydalı olacaklar. Kimlik ve üniforma bu görevin garantisi olacak’ dedi.

    Yıllardır bir türlü beceremediğimiz geri dönüşümün artık emin ellerde olması çok sevindirici bir girişim.