hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Başkanların sanat danışmanları ve George Clooney

    17.05.2023 Çarşamba | 12:45Son Güncelleme:

    Dünyada ülke başkanlarının hemen hemen her alanda danışmanları vardır. Bunların başında güvenlik ve savunma danışmanları gelir. Özellikle ABD yönetiminde danışmanlık sistemi çok önemli görülür. Hollywood’ta kovboy filmlerinin efsane oyuncusu Ronald Reagan başkan seçildikten sonra ilk iş olarak kültür ve sanat için kalabalık bir danışmanlık kadrosunu Beyaz Saray’a atadı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenlik ya da savunma kadar kültür ve sanata çok önem veriyor ve danışmanları ile sık sık toplantılar yaparak kendisi kadar ülkeyi bu konuda gündemde tutuyordu. Ronald Reagan’dan sonra gelen başkanlar da kültür ve sanatı ön planda tutmayı başardılar.

    Reagan’ın akademik performansı ve öğrencilerin sanata ilgisini arttırmayı amaçlayan Dönüşüm Sanatları programı büyük ilgi görmüş ve okullara kadar kaydırılarak başarılı sonuçlar alınmıştı.

    Her başkan bir önceki başkan tarafından seçilen sanat komitelerine saygı duydu. İlk Afro – Amerikalı başkan Barack Obama’nın 16 kişilik danışmanlık ekibi Donald Trump’a da hizmet etti.

    Başkanların sanat danışmanları ve George Clooney

    Ancak danışmanlar Trump’ın şiddet eylemlerine bakış açısını yadırgayınca bazıları istifa etti, bazıları da başkan tarafından kovuldu. Böylece kültür ve sanat danışmanlığı büyük yara aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdiki başkan Joe Biden kültür ve sanata ilgi duyduğunu sık sık dile getiriyor. Ronald Reagan’ın mirasını tekrar yaşatmak için kolları sıvadı ve çok iyi bir kadro kurdu. Sanat ve Beşeri Bilimler Siyasi Komitesi’ne seçilen üyelerden yapımcı Bruce Cohen ve ünlü şarkıcı Lady Gaga eş başkan olarak atandılar.

    Müzisyen Jon Batiste dışında iki Hollywood oyuncusu Jennifer Garner ve George Clooney de Joe Biden’in güvendiği danışmanlar olarak görevlerini ciddiye aldıklarını ifade ettiler.

    George Clooney’i yakından tanıdım ve defalarca röportaj yaptım. Mesleğini seven, sanata önem veren çalışkan bir sinema oyuncusu. Üstelik sadece ülkesinde değil dünyada da çok sevilip sayılıyor.

    Eminim Joe Biden’in sanatı yayma hatta 1982’de yürürlüğe giren ‘Dönüşüm Sanatları’ programını tekrar yaşatma girişiminde büyük rol oynayacaktır.