hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Beş liralık şifa kaynağı

    17.07.2020 Cuma | 12:36Son Güncelleme:

    Çocukken anneannem eczanede satılan ilaçlara pek rağbet etmezdi. O dönemlerin deyimi ile “Kocakarı” ilaçları, çok daha doğal ve etkiliydi. Bitkilerin karışımı ile elde edilen evde yapılan ilaçlar her hastalığa devaydı sanki. İyileştirme sonuçları da hayli yüksekti. Hatırlıyorum; bir keresinde ayağımı burkmuştum tülbente sarılan soğan ezmesiyle çabuk iyileştirmişti anneannem. Ağzımda aft çıktığında, dut şurubu yanında kekik suyu ile gargara hemen geçirmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir süredir Ege’de yaşıyoruz. Bu yöremizde faydalı bitkiler fazlasıyla yetişiyor. İçlerinde en ünlüsü ise kesinlikle kantaron otu. Altın sarısı çiçeği mucizeler yaratıyor. Geçenlerde Günaydın Milas haber sitesi, kantaron ile ilgili çok ayrıntılı bir haber yapmış. Paylaşmak istedim. Kantaron, özellikle Muğla ve bağlı kasabalarında doğal ortamda yetişiyor ve çok sık görülüyor. Mayıs ve haziran aylarında neredeyse her halk pazarında demek demet satılıyor. Haber sitesi, “5 Liralık şifa kaynağı” başlığı atmış. Demeti sadece beş lira ama faydası onlarca kat fazla. Latince adıyla “Hypericum Perforatum” tipik bir Akdeniz bitkisi. Kantaron dışında kanotu, koyun kıran, mayası otu, kara otu ve kılıç otu olarak da adlandırılıyor, biliniyor. Çayı da makbul ama asıl zeytinyağı ile işlendikten sonra ilaç niyetine kullanılması. Cam kavanozda zeytinyağı ile karışımı 40 gün güneşte bekletilen kantaron yara, bere, kanama, yanık, pişik, saç bakımında etkili olurken yine cam kavanozda gölgede bekletilen kantaron yağı mide, enfeksiyon, solunum yolları rahatsızlıklarına şifa oluyor.

    Güllük pazarındaki Fatma Teyze, tezgahındaki yeşil saplı altın sarısı yapraklı kantaron demetlerinin mucizeler yarattığını söylüyor. Harici yaralar için mutlak zeytin yağında güneşte bekletilmesi gerektiğini ancak dahili kullanım için 40 gün gölgede bekletilmesi için uyarıyor. Çünkü güneşte bekletilen kantoron yağı kanserojen maddeler oluşturabiliyor. O nedenle çay gibi içimde mutlak gölgede bekletilmesi gerekiyor. Fatma Teyze saçları yumuşattığını ve beslediğini özellikle kadın müşterilerine hatırlatıyor.

    Beş liralık şifa kaynağı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıyıkışlacık köyünden Elif Babacan yöreye gelen ziyaretçilerin mutlak kantaron yağı sorduklarını ve satın almak istediklerini söyleyerek “İlkbaharda topladığımız çiçekleri kaliteli zeytin yağında kavanozluyoruz, Bekletildikten sonra şişeliyoruz. Faydaları saymakla bitmiyor” diyor. Kantaron yağı sadece insanlara değil evcil hayvanlar dışında büyük baş hayvanlar için de  öneriliyor.  

    Beş liralık şifa kaynağı

     Kantaronun bir başka adı da Kılıç otu. Muğla Orman Müdürlüğü Orman Dışı Ürünler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Günaydın Milas haber sitesine yaptığı açıklamada kılıç otunun Osmanlı Dönemi”ndeki seferlerde askerlerin kılıç yaralarının tedavisinde kullanıldığını ve yaraları çok çabuk iyileştirdiği ile ilgili bilgilere ulaştığını okuduğunu söylüyor.

    Kantaron bitkisinin ömrü bir yıl olduğundan neslinin bolca sürdürülmesi için ancak yüzde 20”sinin toplanması gerekiyor. Yüksel Yanmadık’a göre sarı kantaronun tıbbi değeri kanıtlanmış ve bolca kullanılıyor. Zaten şifalı otlar kitaplarında kantaron önemli yer tutuyor.  Köylerde özellikle yaralara, berelere, yanıklara, pişiklere kullanıldığı için sarı kantaron yağı hemen hemen her evde bulunuyor. Mide ağrıları için 40 gün gölgede bekletilen kantaron yağı ise iç organlar için çok faydalı bir bitki.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısacası adı ne olursa olsun sarı kantaron 5 Liralık bir şifa kaynağı olarak tıp dünyasında  yıldızlaşıyor.

    Bir başka yazımda yine harikalar yaratan kudret narının faydalarını anlatacağım.