hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Gladyatör’den geç gelen itiraf

    09.05.2023 Salı | 11:53Son Güncelleme:

    Sinema salonunda 34 gazeteciydik. Kendimi şanslı ve ayrıcalıklı hissediyordum. Warner Bros. film şirketi ‘Gladyatör’ün ön basın gösterimi için beni de davet etmişti. Sonrasında Russell Crove, Joaquin Phoenix ve Connie Nielsen ile röportaj yapacaktık. Filmin yönetmeni Ridley Scott yoktu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Gladyatör’ uzun ama sürükleyiciydi. Yeni Zelanda’lı oyuncu Russell Crowe başarılı bir oyun sergilemişti. Sonuçta 5 Oscar ödülü kazandı.
    Geçenlerde dünyanın prestijli magazin dergilerinden ‘Vanity Fair’e konuşan Russell Crowe neredeyse çeyrek yüzyıl sonra bir itirafta bulundu ve ilk senaryonun çöplük olduğunu, kendisinin müdahalesiyle yeniden yazıldığını söyledi. Crowe ayrıca bir çok kez setten ayrılma kararı aldığını ancak yönetmen Ridley Scott’un ısrarı ile masaya oturup senaryo üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

    Kendisine şöhret kapılarını açan filmin çekiminde çelişkiler yaşadığını dile getirerek şöyle devam etti. ‘Ben baş karakter oyuncusu olarak yeteneklerimden emindim ama emin olmadığım şey bunun doğru film olup olmadığıydı.

    Gladyatör’den geç gelen itiraf

    Senaryonun ilk taslağı Markus Aurelius’un oğlu Commodos ile ilgiliydi ve yazar Daniel P. Mannix’in 1958 yılında yazdığı ‘They About to Die’ romanından esinlenmişti. Sıkıntı tarihi kaynaklara göre kahramanın adı imparator Commodus’u boğan güreşçi Narcissus’tu. İlk itirazım bu isim üzerine oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hiç mantıklı değildi Narcissus bence narsizmi çağrıştırıyordu ve kimsenin böyle bir isimde karakterle ilgilenmeyeceğini hatırlattım. Ad Maximum Decimus Meridius olarak değişti. Başka teknik sorunlar da vardı. Senaryo aşırı uzundu, kırpmak gerekiyordu. Senaryonun telif hakkını üzerime geçirdim ve baştan yazdık. Üzüldüğüm, yapımcıların Markus Aurelius’un bir filozof olduğunu bilmemeleriydi. Neyse senaryo 21 sayfaya indi ve film buna göre çekildi.’

    Gladyatör’den geç gelen itiraf

    ‘Gladyatör’ bütün dünyada 460 milyon dolar hasılat yaptı. Kült yapıt sayıldı, ödüllere doymadı. Şimdi önümüzdeki yıl Malta’da ‘Gladyatör 2’ çekilecek. Yönetmen Sir Ridley Scott, Peter Craig ile birlikte senaryoyu tamamladığını duyurdu. Film 24 Kasım 2024’te Şükran Günü’nde gösterime girecek.