hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Göz gözü görmüyor, genizler yanıyor

    09.06.2023 Cuma | 15:14Son Güncelleme:

    Aslında bugün tüm zamanların en iyi 25 müzik topluluğunun listesini verecektim. Ama Kanada’da süren yangın afetinin Kuzey Amerika’ya verdiği inanılmaz zarara göz tanığı olduğum için bu felaketi paylaşmak istedim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öncelikle beş eyalette göz gözü görmüyor. Kanada’dan rüzgarın getirdiği küller ve duman özellikle New York’u hayalet kent haline getirdi. Sarı ve turuncu karışımı renkli dumanlar Manhattan bölgesine adeta çöktü, simge gökdelenleri görüntüden sildi.

    Kanadalı yetkililer yangının ülke çapında en az 400 den fazla yerde sürdüğünü, 4 Milyon hektarlık alanın yanmakta olduğunu ve kontrol altına alınamadığını, Amerika’dan itfaiye yardımı talep ettiklerini duyurdular. Yangına teslim olan Kanada’dan esen ters rüzgarlar külleri ve dumanları başkent Washington D.C, New York, Philadelphia, New Jersey benim bulunduğum Massachusetts’e taşıdı. Maine, New Hampshire gibi Kanada sınırına yakın eyaletler ise şimdilik pek etkilenmediler.

    Bu arada sürekli alarmlar verilerek mecbur kalınmadıkça evden dışarıya çıkılmaması istenirken ABD hükümetine bağlı AirNow sitesi New York şehri ve civarında hava kalitesi seviyesini turuncu renkten 165 kırmızı renge çıkardı. Belli başlı kentlerde puslu havaya neden olmasıyla yangın dumanlarının kokusu ciddi şekilde hissedilirken yetkililer özellikle kalp, akciğer ve solunum yollarına bağlı rahatsızlığı olanları dışarı çıkmama konusunda uyarıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada dumandan etkilenen eyaletlerde bazı okullar öğretime ara vermek zorunda bırakıldı. Ayrıca yine dumandan etkilenen bazı havalimanlarında görüş mesafesi kısıtlanınca ülke çapında 2.500 sefer iptal edildi.

    Doğal afeti yerinde yaşayan biri olarak evden çıkınca geniz yanmasını anında hissettim ve öksürmeye başladım ve tekrar eve sığındım. Bu satırları yazarken rüzgarın yine yön değiştirdiği ve Alaska eyaletini tehdit ettiği haberleri gelmeye başladı.

    Öte yandan bir başka afet haberi de Hawaii Takımadaları’ndan geldi Hawaii Yanardağları Ulusal Parkı sınırları içerisinde yer alan Kilauea Yanardağı faaliyete geçerek büyük bir patlama ile sarsıldı, kızgın lavlar yeni yataklar oluşturdu. Panik yaratan doğal afet için bazı yerleşim yerlerinde alarm verildi.

    Türkiye’ye dönüş yaklaşıyor. Umarım uçağa binene dek bu felaket geçer.