Reha Erus Reha Erus

Havacılıkta tekerlekli sandalye

10.12.2022 Cumartesi | 15:04Son Güncelleme:

Geçmişte mesleğim gereği sık sık uçardım. Hoş emekli olduktan sonra turistik geziler için hatırı sayılır uçuşlar yapıyorum. Aslında uçmayı da seviyorum.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

‘İATA’ (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) kurallarını da az çok bilirim. 65 yaş üstü yolcular için bir takım kolaylıklar vardır havacılıkta. Havayolları şirketleri yaşlı yolcularına özen göstermeye gayret ederler. Ama inanın bunu fazlasıyla suistimal eden yolculara sık sık tanık oluyorum.

Özellikle deniz aşırı uzun seferlerde 65 yaş üstü yolcuların gerek binişte gerek se inişte tekerlekli sandalye kullanma isteği kurallara göre geri çevrilemez. Hele Amerika uçuşlarında tekerlekli sandalyesiz 65 yaş üstü yolcu pek göremezsiniz. Uçak havaalanına iner körüğe yanaşır ve bir bakarsınız arka arkaya sıralanmış onlarca tekerlekli sandalye ve görevlisi yolcusunu bekliyor. Çok şükür elim ayağım tuttuğu sürece yolculuklarda tekerlekli sandalye gereğini duymam.

Amerika uçuşlarında tanık olduğum manzara şöyle gelişiyor: Çoğu transit yabancı yolcular uçağa tekerlekli sandalye ile getirilip önceden koltuklarına oturtuluyorlar. Yolculuk uzun. Uçak kalktıktan sonra ve kemerleri bağla sinyali sönünce hemen ayaklanıyorlar.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kimisi jimnastik hareketleri bile yapıyor koridorlarda sürünerek. Uzatmayalım uçak varışta körüğe yanaştıktan sonra tekerlekli sandalye cümbüşü başlıyor. Son olarak Boston Logan Havalimanında uçağımızda ki 310 yolcunun 56 sı için tekerlekli sandalye ısmarlanmış.

Amaç ne biliyor musunuz? Bu sözde özürlü yolcular pasaport polisinden özel bir bölümden hızlı bir şekilde geçiyorlar. Diğer yolcuların böyle bir ayrıcalığı yok. Sıra bavulları almaya geliyor. Bir bakıyorsunuz tekerlekli sandalye yolcuları en az 20 kiloluk bavulları ceviklikle kaldırabiliyorlar ve sizin ağzınız açık kalıyor.

Amaç öncelikle o pasaport polisi bölümünü sorgusuz sualsiz atlatabilmek ve ülkeye rahat girebilmek. Dönüşte İstanbul Havalimanında da en az 20 tekerlekli sandalye ve görevlisi körükte yolcusunu bekliyordu. Tabii bir başka avantaj da bu yolcular binişte önceden kabine alınıp koltuklarına yerleştiriliyorlar.

Aslında yanlış bilgilendirilmedi isem her bilet kesildiğinde tekerlekli sandalye servisi bedeli de ödeniyor. Çoğumuz bunu bilmiyor ve kullananın yanına kar kalıyor.