hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya yalan şampiyonası

    02.08.2020 Pazar | 12:43Son Güncelleme:

    Floransalı Carlo Collodi 'Pinokyo'yu 1883 yılında kaleme aldığı zaman acaba bir gün yalan ustası kuklasının bir şampiyonaya konu olabileceğini aklına getirmiş midir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyaca ünlü yalan söyledikçe burnu büyüyen ağaç oymacısı Gepetto’nun yarattığı masal kahramanı Pinokyo'nun maceraları günümüze kadar her çocuğun okuduğu bir klasik kültür ikonu olmuştur.

    Yalan diyince aklimiza hep Pinokyo gelir. Küçük çocuklar yalan söyledikçe uyarı Pinokyo'nun uzayan burnudur. 1966 yılında Toskana bölgesinde Pistoia kentine yakın La Piestra kasabasında muhtarlıkta çalışan Giancarlo Corsini, Pinokyo'dan esinlenerek bir 'Yalan' yarışması çıkardı. Önceleri adı 'Tatlı Yalanlar' şampiyonasıydı. Fıkra, karikatür veya küçük hikayeler... Konu mutlaka yalan olacaktı.

    Yarışma önce ulusal düzeydeydi. Ancak büyük ilgi görünce uluslararası hale getirildi. 44. sü şu an yapılıyor. Üç dalda tam 335 yalan uzmanı yarışıyor. Konu elbette dünyayı ahtapotun vantüzlü kolları gibi saran Covid -19 illeti. İtalyanca adı 'Campionato di Bugie' olan 'Yalan Şampiyonası'nın kurucusu Giancarlo Corsini geçtiğimiz Haziran ayında 81 yaşında hayatını kaybetti. Onun anısına bir ödül daha kondu. ‘En İyi Yalan Söyleyen Çocuk’. La Piestra halkı yarışmaya katılacakları evlerinde ağırlayarak bu kültür hizmetine yardımcı oluyorlar. Ödüllerin heykelciği kasabanın çan kulesi Sant'Ilario ve Pinokyo'nun ünlü uzayan burnunu simgeleyen 'Bugiardino' yani 'Yalancı'. Bu ödül koronavirüsten hayatını geçtiğimiz Nisan ayında kaybeden ‘Martıya Uçmayı Öğreten Kedi’ romanının Şilili yazarı yazarı Luis Sepulveda'ya birkaç yıl önce verilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca La Piestra’da yabancıların ilgi gösterdiği bir de Yalan Akademisi açıldı. En az elli yalan ustası buradan mezun oluyor yazarlığa soyunuyor.

    Şampiyonanın onursal başkanı ünlü komedyen Gene Gnocchi "Yalan söylemek bir ustalıktır. Yalanı yaratmak sonradan inandırmak ve inanmakta büyük beceri ister. Bu yıl katılım rekor düzeyde. Bakalım ne gibi yalanlara tanık olacağız” açıklaması yaptı.   

    Acaba bu yıl kimlerin burnu Pinokyo'nunki gibi uzadıkça uzayacak.

    İtalya yalan şampiyonası

    İtalya yalan şampiyonası