hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya’da makarnaya zam krizi

    14.05.2023 Pazar | 10:58Son Güncelleme:

    40 yıl yaşadığım İtalya bana elbette makarna kültürünü aşıladı. İtalyanların milli yemeği artık dünyada kendisini fazlasıyla kabul ettirdi. O kadar çok çeşidi var ki saymakla bitmez. Örneğin Napoli’li şarkıcı Peppino di Capri ‘Aglio, olio e peperoncino’ yani sarımsak, zeytinyağı ve acı pul biberlisini pek sevdiğini her ortamda itiraf eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelmiş geçmiş en ünlü tenor, mekanı cennet olsun Luciano Pavavarotti’nin tercihi ‘Spaghetti alle vongole’ idi. Zeytinyağlı, kum midyeli ve bol maydanozlu makarna. Amerikalılar ise yumurta, kuru domuz eti salamı ve karabiber üzerine parmesan peyniri rendesiyle ‘Carbonara’ya bayılırlar. Bense eşimin yaptığı taze domatesli, karides ve kuşkonmazlı linguine’ye tutkunumdur.

    Yaklaşık 10 gündür İtalya’da bir makarna krizi yaşanıyor. Ciddi bir kriz. Parlamentoyu acil toplatacak kadar bir milli gıda kaosu. Nedeni ise makarna fiyatlarındaki büyük artış. Geçen yıl Mart ayına oranla fiyatlarda yüzde 17.5 ila yüzde 25 arasında değişen ve zam olarak yansıyan fiyatlar ülkenin bir numaralı besin maddesini gündeme oturttu.

    Başbakan Giorgia Meloni hükümeti bu beklenmedik kaosu sona erdirmek için çareler ararken Sanayi Bakanı Adolfo Urso sorunun en kısa zamanda giderilmesi gerektiğini savundu. Bakan Urso ülkede makarna ürünlerinin fiyatlarının artmasında üreticileri göstererek bir orta yol aradıklarını söylerken üreticiler ise enerji, ambalaj ve lojistik maliyetlerindeki artışın etiketlere zorunlu olarak yansıdığını belirtiyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici hakkı gruplarından ‘Assoutenti’ fiyat artışlarından gıda şirketlerini sorumlu tutarken savaşa rağmen buğday fiyatlarının yüzde 30 ucuzladığına dikkat çekerek bunun bir haksızlık olduğunu öne sürüyor.

    ‘Assoutenti’ başkanı Frio Truzzi fiyat artışlarının nedenini büyük gıda gruplarının karlarını arttırmak için spekülasyon yapmasına bağlayarak hükümetin bu konuda ciddi önlemleri masaya yatırması gerektiğini aksi takdirde İtalyanların vazgeçilmezi makarnaların sofralarda çok daha pahalıya yer alması ve ailelere ciddi mali krizleri de beraberinde getireceğini söyledi.

    Şimdi İtalyanlar ağız tadıyla tekrar ucuza makarna yiyebilecekleri günleri bekliyorlar.