hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Makarna üretiyoruz ama tüketmiyoruz

    24.10.2019 Perşembe | 09:48Son Güncelleme:

    25 Ekim Dünya Makarna Günü. 1998 yılından bu yana kutlanıyor. İşin ilginç tarafı Dünya Makarna Günü'nü Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, IPO yani Dünya Makarnacılar Örgütü’ne 1995 yılında önermiş. Sıcak bakılan bu öneri 1997 yılında Amerika’da düzenlenen kongrede kabul edildikten sonra 1998 yılında makarnanın başkenti sayılan Napoli’de resmileşerek kutlanmaya başlanmış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu’nun bu girişimiyle her yıl 25 Ekim’de belki dünyanın en sağlıklı gıdasının günü tüm dünyada kutlanıyor ve istatistikleri paylaşılıyor.

    Makarna üretiminde ciddi şekilde başarılıyız. İtalya ve ABD’den sonra üçüncü sıradayız ve 2 Milyon tonun üzerinde üretiyoruz. Aynı başarıyı tüketimde gösteremiyoruz maalesef. 2018 İPO verilerine göre kişi başına 8.7 kilo ile Arjantin’le 7. sırayı paylaşıyoruz Tabii ilk sırada 23.5 kilo ile uzak ara İtalya birinci sırada. Tunus 17 kilo ile ikinci, Venezuela 12 kilo ile üçüncü. Komşumuz Yunanistan 11 kilo ile dördüncü. Şili 9.4, ABD ise 8.8 kilo ile Yunanistan’ın ardından 5. ve 6. sıradalar.

    Makarnanın faydaları bitmek bilmiyor ve maalesef biz karbonhidratı öncelikle ekmek sonrada pirinç pilavı ve bulgurdan alıyoruz. Sofralarımızda makarna kültürü yok. Batılılar gibi değişik lezzet verebilecek sosları hazırlayamıyoruz. Halbuki çoğu İtalyan kökenli 300 den fazla farklı sos var makarnaya eşlik edebilecek. Üstelik makarnanın pişirilmesi konusunda yeterli bilgimiz yok. Ağızda hemen dağılacak kadar fazla pişiriyoruz. Oysa makarna dişe gelecek kadar pişirilir. Besleyici değerlerini halkımız yeterince bilmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tamam 1962 yılında sadece kişi başına 1 kilo 200 gram tüketirken bugün 8.7 kiloya ulaştık. Bunun nedeni de son yıllarda mutfakta yaşanan ekonomik sıkıntı. Nispeten ucuz ve doyurucu olan makarna ayrıca tok tutmaya da bire bir. Dünya Makarna Günü'nde İtalya’da yemek şölenleri yapılıyor. Bu ülkenin başlıca gıda tüketimi ve Akdeniz mutfağının temel direği makarnayı daha fazla tanıyıp tüketmemiz gerek. En azından sağlıklı beslenmek için...