hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Meloni’nin ilk 100 günü

    03.02.2023 Cuma | 15:04Son Güncelleme:

    İtalya’nın ilk kadın Başbakanı Faşizm yanlısı Giorgia Meloni ve merkez sağ koalisyon ortakları 22 Ekim’de yemin ettikten sonra iktidardaki ilk 100 gününü tamamladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adettendir bir çok batı ülkesinde ilk 100 günlük icraat neşter altına yatırılır. Bunu çok iyi bilen yeni Başbakan önceden ekranlara çıkarak yaptıklarını ve yapmak istediklerini hatta dış siyasette yaşadıklarını bir bir anlattı.

    Mario Draghi gibi deneyimli bir ekonomist ve teknokratın ardından ülke yönetimini teslim almak ve yoğun sorunlarla boğuşmaya başlamak Giorgia Meloni için hiç te kolay olmadı.

    Hemen hatırlatayım Meloni ilk 100 günde yüzde 1.5 oranında oy kaybetti. Bu klasik bir beklentidir. Sabırsız seçmen hemen sonuç ister. Buna rağmen İtalyanlar’dan şimdilik geçerli not aldı. Covid sonrası sağlık kararları, ekonomik kriz, Rusya – Ukrayna savaşı ve raflarda bekleyen bütçe yasası görüşmeleri ile görevi devralan Meloni öncelikle seçim vaatlerini sıraya koydu. En etkili ve oy getiren vaadi düzensiz göçmen akışını durdurmaktı. Ama bunu bıçak gibi kesmedi. Hayati durumlarda yasa dışı insan taşıyan gemilerin limanlara yanaşmasına ses çıkartmadı. Libya’ya giderek hem düzensiz göçü engelleme hem de 8 milyar dolarlık enerji anlaşması imzaladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mario Draghi’nin AB bünyesinde varılan Ukrayna’yı destekleme girişimini devam ettirmesine karşın bu ülkeye silah gönderme fikrine sıcak bakmadığını da sık sık dile getirdi. Daha çok ülkenin dış sorunları ile ilgilenmesi dikkat çekti. Brüksel ile limoni durumunu ortadan kaldırmayı denedi ama Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a takıldı.

    Bali’deki G20 zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ve Çin’li lider Xi Jinping ile gelecek için sağlam ilişkiler kurdu. Vergi yasasında esnaftan yana görüşleri takdir edildi. Yurt dışı misyonlarında 6 yaşındaki kızını yanında götürmesi ve ‘Her şeyden önce anneyim’ ilkesi ile annelerin takdirini kazandı. Pahalı akaryakıt için geçici vergi indirimini uygulattı. Büyük sorun olan İtalyan Devlet Havayolları ITA’nın Alman Lufthansa Havayolları’na 300 Milyon Euro’luk hisselerini satma girişimi ile şimdilik iflası engellendi.

    Bence sık sık koalisyon ortakları ile ters düşen Giorgia Meloni’nin şansı tam 30 yıldır yakalanamayan mafya lideri Matteo Messina Denaro’nun özel bir klinikte ele geçirilmesi oldu.

    Yüzde 2’ lik oyunu yüzde 30’ların üzerine tırmandıran İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin lideri Giorgia Meloni ilk 100 günün sonrasında vatandaşlarından geçer not aldı.