hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Mimozalara dokunmayın

    07.03.2022 Pazartesi | 11:54Son Güncelleme:

    Mimozaların 8 Mart Kadınlar Günü'nü simgelediğine 80 li yıllarda İtalya’da tanık olmuştum. Sabah gazetelerimi almaya gittiğim bayinin önünde bir yığın mimoza çiçeği dalı vardı. Bayinin sahibi kadın müşterilerine 8 Mart için mimoza dalı ikram ediyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Latince botanik adı Acacia Dealbata olan mimoza ağcının ülkesi aslında Güney Doğu Avustralya ve hemen altında ki Tasmanya adası olarak biliniyor. Avustralya kıtasını keşfeden İngiliz denizci James Cook tarafından Avrupa’ya getirildiği bilinir. 1800’lü yıllarda ise bir İngiliz Lord tarafından İstanbul’da Adalara taşındığı anlatılır.

    Ağacın ömrü pek uzun değildir. 40 veya 50 yıl yaşar. Yoğun sarı top çiçekleri ağaç dalında haftalarca canlı kalabilir. Anca koparıldığında suda bile ömrü bir gündür, hemen o canım sarı parlak çiçekler solar, renk değiştirir ve vazoda kötü bir görünüme dönüşür.

    Özellikle İstanbul’da bir çok semtte mimoza ağaçları vardı. Ne yazık ki betonlaşmanın kurbanı oldular. Katledildiler.

    Mimozalara dokunmayın

    Şimdi Prens Adalarında yaşamaya ve yaşatılmaya çalışılıyorlar. Ne var ki Mart ayında baharın habercisi çiçek açtıkları zaman bile onlara rahat ve huzur yok. Mimoza hırsızları gece ellerinde balta veya elektrikli testere ile dalları keserek motorlarla ana karaya taşıyorlar. Bir günlük tazelik uğruna ağaçlar kelleşiyor çirkin bir görüntü yaratıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yıl mimozaları Adalarda korumak amacıyla bir festival yapıldı. Geçtiğimiz hafta sonu mimoza severler tarafından düzenlenen ‘Mimofest’ adında ki etkinlikle bu nadide sapsarı mis kokulu ağaçlar tanıtıldı, ormanlar ve bahçeler gezildi ‘Mimozaları koruyalım’ teması işlenirken yeni ağaçlar dikildi. Mimofest artık her yıl düzenlenecek.

    Balkanlarda Mimoza kadın adı yaygındır. Bizde pek rağbet edilmez. Rumeli de sarışın, mavi gözlü bir çok Mimoza adlı kadın tanıdım. Yakışan bir isim.

    Yıllar önce Burgaz Adasında ünlü yazar Sait Fait Abasıyanık’ın müze evini arkadaşlarla ziyaret etmiştik. Dönüşte vapur iskelesinde ellerinde taze kesilmiş mimoza dallarını satmaya çalışanlarla zabıta memurlarını kovalamacasına tanık olduk. Mimoza dallarını fırlatıp kaçtılar. Bir grup Adalı bunları vapura binen yolculara ikram etti. Bizim de payımıza düştü. Bostancı’ya dönmeden kucağımızda hatıra fotoğrafı çektirdik. O çiçekler eve daha ulaşmadan soldular.

    8 Mart Kadınlar Günü'nün sembolü mimozaları koruyalım.