hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Mülkiye’li Deniz Baykal'a veda

    19.02.2023 Pazar | 11:43Son Güncelleme:

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları kendilerine Mülkiye’li diye hitap edilmesinden hoşlanırlar. Çocukluğumdan bilirim. Mülkiye’liler yakalarına taktıkları üzerinde Türkiye haritası, kuruluş tarihi 1859 ve büyük harflerle S.B.F. yazan beyaz, sarı, lacivert renkli rozetleri ile gurur duyarlardı ama Mülkiye sözcüğü ile anılmayı tercih ederler. Mülkiye, Osmanlı Devletinin üst düzey sivil kamu görevlileri sınıfıydı. İlmiye, seyfiye (askeriye) ve kalemiye ile birlikte 4 ana hizmet sınıfından biriydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hafta içerisinde vefat eden siyaset tarihimizin önde gelen isimlerinden CHP eski Başkanlarından Deniz Baykal sıkı bir Mülkiye’liydi. Önce gerçek mesleğini yaptı sonra siyasete atıldı.

    Kendisi ile Türkiye’de değil İtalya’da tanıştım ve çalışmalarını gazeteci olarak izledim. Sosyalist Enternasyonel’in toplantılarına gelirdi. Kibar ve beyefendi görünümü ile ile dikkat çekerdi. Zirve sırasında şık giyinir akşam olduğunda spor montunu giyer ve ‘Hadi çocuklar yemeğe gidelim’ önerisinde bulunurdu. Roma’da en sevdiği lokanta ‘Fettucini’siyle ünlü Alfredo idi. Çoğu zaman ikinci ve üçüncü akşamlar arka arkaya gittiğimizde olmuştu. Masada baş köşeye oturur hem yemeğini yer hem de siyasetten ve gelecekten söz ederdi. İşte bu yemeklerden birinde ‘Mülkiye’ sözcüğünün sevdalısı olduğunu anlamıştık. Mülkiye yani Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Türkiye kadar dünyada da tanındığını itibarlı olduğunu ayrıntıları ile anlatmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görevini devrettikten sonra bir daha görüşemedik. Sağlık sorunları nedeniyle milletvekili olmasına karşın kabuğuna çekilmek zorunda kalmıştı.

    Maalesef yaşadığımız büyük deprem sırasında hayatını kaybetti. Mekanın cennet olsun Mülkiye’li Deniz Baykal.

    Mülkiye’li Deniz Baykala veda