hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Oscar ödül törenlerini özledim

    10.03.2023 Cuma | 11:56Son Güncelleme:

    Evdeki akredite kartlarına göre Oscar Ödül Törenleri’ni tam 19 kez yerinde yani Los Angeles’te izlemişim. Ama Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin Basın Merkezinde’ki sayı 20 yi gösteriyor. Doğru olabilir. Törene ev sahipliği yapan Los Angeles Music Center’e yetişememiştim. İlk Oscar Ödül Töreni’ni Dorothy Chandler Tiyatrosu’nda seyretmiştim. Yetersiz koltuklu olduğu için sonradan Shrine Tiyatrosu’na geçildi. İkisi de Hollywood merkezine pek yakın değildi. 2002’de tören Hollywood Bulvar’da ki Kodak Tiyatrosu’na kaydırıldı. Sonra Kodak şirketi iflas edince Dolby Tiyatrosu adını aldı. En son 2014’te yani emekli olduğum yıl gitmiştim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    12 Mart’ta yapılacak 95. Oscar Ödül Töreni yaklaştıkça özlediğimi hissettim. Bambaşka bir atmosfer yaşanır. Hazırlıklar bir haftadan fazla sürer. Yollar trafiğe kapatılır. Güvenlik kolları kuş uçurtmaz. Kırmızı halının bulvara yayılması, tribünlerin inşa edilmesi, dev Oscar heykelciklerinin yerlerine oturtulması, perdelerin asılması bambaşka bir heyecan yaratır. Bu süreçte Oscar’a aday olan veya olmayan sinema dünyasının ünlüleri ile röportaj yapmak, temas kurmak yasaktır.

    Tüm Oscar Ödül Törenleri’ni aynı gazete için izledim. Pazar ekinde birkaç değerli sinema yazarı ve bana ‘Kim kazanacak’, ‘Kim kazanmalı’ altı önemli dal için sorulurdu. İki kez tulum çıkarttığım gibi yine iki kez de sıfır çekmiştim.

    Oscar ödül törenlerini özledim

    Artık töreni ekranlardan izliyorum. Pazartesi sabaha karşı heyecan tekrar başlıyor. ABC TV kanalı ne gösterirse eski yılları anımsıyorum. Kırmızı halı ile start alan dev şölen ve sahnede açıklanan ‘And the Winner is..’ Yani ‘Ve kazanan..’ sonra zarftan çıkan adın açıklanması ve salonda alkış furyası, kısa olması gereken ancak bir türlü bitmeyen teşekkür konuşmaları, gözyaşları ve ardından heykelciğin havaya kaldırılması. Güzel günlermiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dallarında favoriler mi? Bence bunu sinema eleştirmenlerine bırakalım derim. Tören sonrası bu sütunda buluşmak üzere.