hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Pandemi moda sektörünü de vurdu

    10.10.2020 Cumartesi | 13:58Son Güncelleme:

       Koronavirüsten hangi sektör etkilenmedi diye sorsak yanıtı bulamayız. Her sektör bir şekilde kriz yaşadı ve yaşamakta.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örneğin moda dünyasını ele alalım. Şu vakitlerde 2021 İlkbahar ve Yaz kreasyonlarının tanıtımı yapılması gerekirdi. Kimi modaevi kısıtlıda olsa yaratımlarını podyuma çıkarttı. Milano’da atölyelerde planlanan defileler saraylara taşındı. Kısıtlı ve önemli davetliler  salonlarda mesafeli olarak oturtuldu. Podyumlar genişletildi.

    Defileden daha çok merasim geçidine benzeyen moda tanıtımları pek zevk vermedi. Pandeminin ne zaman etkisini kaybedeceğini kimse bilemiyor. Zaten moda sektörü varsayımlar üzerine kreasyonlarını hazırlarken bir yandan da krizi fazla yaşamamak için küçülmeye gidiyor. Çalışan çıkartmak zorunda kalan ünlü moda atölyeleri var. Podyumların kraliçeleri top modeller işsizlikten kan ağlıyor. Zorunlu evine kapanan moda takipçileri ise ünlü butiklerin kapısını pek çalmıyor. Sosyete de panik içerisinde olası ekonomik krizi yaşamaktansa beklemeyi tercih ediyor. Hele aksesuar alanlarında inanılmaz bir düşüş var. Parfüm satışları dibe vurdu.

    Pandemi moda sektörünü de vurdu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toskano’lu stilist Franco Moschino’yu çok beğenirdim. Kendisi ile röportaj yapamadım. Kısmet olmadı. Kolit kanseri teşhisi kondu ama moda dünyasında AİDS kurbanı olduğu söylentileri o dönemde yaygınlaşmıştı. 1994’te 44 yaşında öldüğünde çok kaliteli ve etkili bir miras bıraktı. Ailesi moda dünyasında adını, kreasyonlarını yaşatmak için yetenekli bir stilistler ordusunu kurdu.

    Franco Moschino’dan 4 yıl önce akciğer kanserinden yaşamını yitiren yine Toskano’lu stilist Enrico Coveri’ yi başta ablası olmak üzere yeğenleri yaşatarak günümüze getirmesini bildiler.

     Moschino modaevinin yaratıcısı 45 yaşında ki Amerika’lı Jeremy Scott pandemi döneminde rakiplerini ters köşeye yatıran bir tasarımı gerçekleştirdi. Yaklaşık yüzyıldır dünyaya ağırlığını koyan Sürrealizm (Gerçeküstücülük) akımının manifestosunu moda ile sarmalamasını bildi. Ne yaptı Jeremy Scott?

    Pandemi moda sektörünü de vurdu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiziksel defileler veya dijital uygulamasını tercih eden rakiplerinin karşısına kuklaları çıkartarak 2021 modasına imzasını attı. Bir tür kukla gösterisi olan defilede tüm kreasyonların minyatürleri giydirildi. Davetlilerde kuklalardı. Muhteşem bir şov oldu. Öyle ki rakipleri bile bu ince sürrealizm akımı buluşunu alkışlamak zorunda kaldı. İnstagram da Tik Tok’ta canlı yayınlar tıklama rekoru kırarken ve koronavirüs modayı sektörünü vururken bundan tek faydalanan ve kazanan bence Moshino moda evinin muhteşem kuklaları oldu.