hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Sadakatin simgesi 'Hachiko' 100 yaşında

    12.11.2023 Pazar | 11:49Son Güncelleme:

    Mutlaka duymuşsunuzdur. Japonya’nın başkenti Tokyo yakınlarındaki banliyö istasyonu Shibuya’da bir köpek heykeli vardır. O Hachiko adlı bir köpeğin heykelidir ve öyküsü çok acıklı olduğu kadar dillere destandır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10 Kasım 1923 te Odate kasabasında bir çitlikte doğan ve ziraat mühendisi Dr. Hidesaburo Ueno tarafından daha yavruyken çocukları için sahiplenilen bu Akita cinsi erkek köpeğe ‘Hachi’ adı takılmış ancak evde sonuna bir ‘Ko’ eklenerek ‘Hachiko’ya dönüştürülmüştür.

    Hachiko’yu sadakatin sembolü yapan gerçek hikaye şudur: Shibuya’da yaşayan ancak her gün Tokyo’ya işe giden öğretim üyesi Dr. Hidesaburo Ueno’yu köpeği Hachiko sabahları istasyona kadar geçirir. Başlangıçta karşılamaya gitmez. Ancak bir süre sonra dönüş saatinde tren istasyonunda sahibini karşılamaya da başlar. Hachiko bu hareketi ile kasabada ünlenir. Dr. Ueno ile Hachiko artık bir bütündür. Ne var ki bir gün sahibi trenden inmez. Dr. Hidesaburo Ueno ders sırasında kalp krizi geçirmiş ve hayata veda etmiştir. Bundan sonraki 9 yıl boyunca Hachiko tren istasyonundan ayrılmaz ve her Tokyo trenini umutla ama hüzünle karşılar. Küçük istasyonda oturduğu köşesinde beslenir. Artık herkesin sevgilisi olmuştur. İnsan - hayvan ilişkisinin örneği olarak dünyaca tanınmaya başlanır. 8 Mart 1935’ te sabah cansız bedeni bulunur. Yapılan otopside kanser teşhisi konulur. Veterinerler hayata küsmesi nedenliyle 11 yaşında öldüğü raporu verirler. Shibuya Belediyesi Hachiko’nun tam 9 yıl istasyonda beklediği köşeye bir heykelinin dikilmesi kararı alır. O heykel ‘Sadakatin simgesi’ olarak adlandırılır. Her yıl yüz binlerce turist o istasyonu ziyaret eder.

    1987 yılında Japon yönetmen Seijiro Koyama Hachiko’nun hayatını beyazperdeye aktardı. Yapıt ülkede büyük ilgi gördü. Hatta İstanbul Film Festivali’nde de gösterildi.

    2009’ da Japon eser Hollywood’ta yeniden çekildi. Yönetmen koltuğunda Lasse Hallstrom vardı. Dr. Ueno’yu ise Richard Gere canlandırdı. Filmin adı ‘Hachiko: Bir Köpek Hikayesi’ idi. Akita cinsi köpeğin rengi şeftali beyazıydı ve boyu da 64 santimdi. Sette Hachiko’yu üç köpek dönüşümlü canlandırdı.

    Her iki filmi de izlerken gözyaşlarımı tutamadım. Sadakatin simgesi haline gelen Hachiko bugün, tam 9 yıl istasyonda trenden inmesini beklediği sahibi Dr. Hidesaburo Ueno’nun mezarının yanı başında yatıyor. 100. doğum günün kutlu olsun sadakatli köpek Hachiko.