hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Sahi neden 'Dünya Erkekler Günü'nü kutlamıyoruz?

    26.03.2023 Pazar | 11:59Son Güncelleme:

    İçinde bulunduğumuz Mart ayında Dünya Kadınlar Günü’nü 150’den fazla ülke ile birlikte kutluyoruz. 8 Mart’ta kadınların özel günü için bütün dünyada sevgi gösterileri, çeşitli etkinlikler, mitingler,yürüyüşler yapılıyor, onlara armağanlar coşku ile veriliyor. Hak ediyorlar. Keşke kadınları yılın her günü kutlayabilsek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada 365 gün bir özel gün olarak kutlanıyor. ‘Babalar Günü’ de var. Hatta ‘Dünya Kız Çocuğu’, ‘Dünya Erkek Çocuğu Günleri bile unutulmamış. Ama gelin görün ki 58 ülkede kabul edilen ‘Dünya Erkekler Günü’ Türkiye’de değil kutlanmak bilinmiyor bile. İlk kez 1992 yılında Prof. Dr Thomas Oaster tarafından gündeme getirilen ‘Dünya Erkekler Günü’nün amacı özellikle zayıf karakterli erkekleri korumayı hedeflemiş.

    31 yıl önce Prof. Dr. Thomas Oaster erkeklerin sosyal yaşamlarında özellikle aileleri tarafından ötekileşmeye ve yabancılaşmaya zorlanmaya, şiddet görmelerine, taciz edilmelerine, evsiz barksız kalmaya hatta intihar girişiminde bulunmaya karşı korunmaya alınmaları gerektiğini savunarak dikkat çekmek için ‘Dünya Erkekler Günü’ veya İnglizce adıyla ‘International Men’s Day’ (Uluslararası Erkekler Günü) nü ilan edip Birleşmiş Milletler’e onaylatmaya çalışmış ama başaramamış. Belki bu nedenle Türkiye dahil pek çok ülkede erkeklere özel bu gün tanınmıyor.

    Her yıl 19 Kasım’da kutlanan ‘Dünya Erkekler Günü’ resmi olarak ilk kez Jerome Teelucksingh’in girişimi ile Trinidad&Tobago’da start almış. Bir çok ülke bu erkeklerin özel gününü takvimlerine koymaya başlamışlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merak edenler için bu 58 ülkeyi sıralayım. AFRİKA: Botsvana, Burundi, Gana, Nijerya, Seyşeller, Güney Afrika, Tanzanya, Zimbabve. AMERİKA: Antigua&Barbuda, Kanada, Cayman Adaları, Kolombiya, Küba, Grenada, Jamaika, Trinidad&Tobago, Saint Kittis&Nevis, Santa Lucia, ABD. ASYA : Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Pakistan, Singapur. AVRUPA: Bosna Hersek, Danimarka, Fransa, Macaristan, Galler, İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda, İskoçya, Man Adası, İtalya, Malta, Romanya, Ukrayna, Birleşik Krallık ve İngiltere, Polonya. OKYANUSYA: Avustralya, Yeni Zelanda.

    Özellikle siyasette egemen olan erkeklerimiz için 19 Kasım’da ‘Dünya Erkekler Günü’nü kutlamamız yerinde bir karar olur.