hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Solomon Adaları

    06.06.2019 Perşembe | 16:14Son Güncelleme:

    Kendimi bildim bileli istatistiklere merakım vardır. Belki rahmetli babamın Birleşmiş Milletlerde zirai istatistik uzmanı olmasından kaynaklanıyor. Rakamlarla verileri gazetecilik yaşamımda her dalda zaman zaman okuyucularla paylaşmışımdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçenlerde çok dikkatimi çeken bir istatistik haberi okudum. İstanbul’a içinde bulunduğumuzun yılın ilk dört ayında yani Ocak ile Nisan arasındaki dönemde tam 4 milyon 399 bin yabancı ziyaretçi gelmiş. Gelenek bozulmamış ve Almanlar birinci, İranlılar ikinci, Ruslar sırayı almışlar. Tabii bu arada İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçilerin sayısı da geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 13 artmış. Sanırım 2019’da geçmiş yıllara oranla çok daha fazla turisti ülkemizde konuk edeceğiz.

    Tekrar istatistiklere dönersek verilerde bir de İstanbul’a gelen en az ziyaretçilerin ülkelerinin sıralaması da yapılmış. İşte dikkatimi bu liste daha çok çekti. Birden kendimi İstanbul Havalimanı'nda o ülkelerin pasaportlarını kontrol edecek, giriş damgası vuracak pasaport polisinin yerine koydum. Belki hayatında görmediği bir pasaportu inceleyecek vizenin gerekip gerekmediğini önündeki bilgisayardan aramaya çalışacaktı. Bence şanslıydı.

    O 'En az gelen yabancılar' listesine bir göz attım. İlk sırada Solomon Adaları var ve bu süreçte sadece bir vatandaşı ülkemize giriş yapmış. Hemen bilgisayarda Solomon Adaları için bilgiye başvurdum. Okyanusya’da, Güney Pasifik’te 990 adadan oluşan 612 bin nüfuslu bir ada ülkesi. Geçmişte Birleşik Krallık’a bağlıymış. 7 Temmuz1978’de bağımsızlığını ilan etmiş ana dili İngilizce, başkenti ise Honiara.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkinci sırada Nauru var. Yine Okyanusya’da  Avustralya kıtasının kuzey doğusunda küçük bir ada. Nüfusu sadece 13 bin 700. Nauru’dan İstanbul’a iki kişi giriş yapmış.

    Kuzey Kore’den İstanbul’a gelen ziyaretçilerin sayısı üç. Beşer vatandaşla Papua Yeni Gine ile Sao Tome&Prencipe Cumhuriyeti dördüncü sırayı işgal etmişler.

    Ve Vatikan. 5. sıradaki Katolik dünyasının merkezi dünyanın en küçük ülkesinden 7 din adamı gelmiş. Aynı rakama Karayipler'de bir takım adaları olan St Vincent ve Granadines vatandaşları ulaşmış.

     Somali topraklarında kendi bağımsızlığını ilan eden bir Afrika ülkesi Somaliland’dan da 9 kişi giriş yapmış.ve 6. sırayı almış.

    Bir güney doğu Asya ülkesi olan Laos 10 girişle 7. sıraya oturmuş.

    11.200 nüfuslu Okyanusya Güney Doğu Pasifik Adası Tuvalu’dan 12 ziyaretçi gelmiş listede 8. sırayı almış.

    Barbados Doğu Karayiplerde bir ada. Eminim vergi cenneti bu ülkenin bayrağı Türkiye’de birçok özel yatta İstanbul’a gelen 13 vatandaşından daha fazla dalgalanıyordur.

    10 ülkelik “En az giriş yapan” ülkeler listesinde son sırada 14 girişle Vanauta var. Güney doğu Pasifik’te bir başka Okyanusya takım adaları.

    İstatistikler böyle bir şey. Beni İstanbul’a en çok giriş yapan ülkelerden ziyade en az giriş yapanlar ilgilendirdi ve yukarıdaki bilgilere ulaştım. Ne yalan söyleyeyim Somali toprakları içerisinde kendi bağımsızlığını ilan eden Somaliland’ın varlığını bu vesile ile öğrendim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Solomon Adaları

    Fotoğraf: AA