hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Şu çılgın Dünya Kupası

    27.11.2022 Pazar | 14:01Son Güncelleme:

    Katar’da düzenlenen Dünya Kupası tarihinin 22. si. Ben dördüne basın mensubu olarak katıldım. Diğerlerini TV’den izledim. İlk 1958 yılındakıydı. Hani Pele’nin 17 yaşında yıldızlaştığı ve finalde İsveç’i yenerek Brezilya’ya kupayı büyük ölçüde kazandırdığı Dünya Kupası.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısacası Dünya Kupası deneyimim iyi sayılır. Gelelim Katar’da halen devam etmekte olan bu Dünya Kupasına. Büyük şölen ilk kez yaz aylarının dışında oynanıyor. Üstelik bir İslam ülkesinde. Katar’ın Dünya Kupasını düzenlemek için çok ter döktüğünü biliyoruz. Dönemin FİFA Başkanı Sepp Blatter ve yönetiminin hedef olduğu rüşvet skandalı hala zihinlerde.

    Grup maçları başladı, dolu dizgin oynanıyor. Dakika bir ve büyük sürprizler elde edildi. Favori Almanya Japonya’ya, yine favori Arjantin averaj takımı olarak adlandırılan Suudi Arabistan’a yenildi.

    Bu iki karşılaşmadan sonra iki çılgınlığa tanık olduk. Almanya – Japonya maçından sonra Japon taraftarlar el birliği ile kendi tribünlerini bir güzel temizlediler. Alman taraftarların tribünü ise tam bir çöplüktü. Japonya maçı ve uygarlığı kazanmış oldu.

    Arjantin’i deviren Suudi Arabistan futbolcularına Kral Rolls Royce armağan etti.

    Dünya Kupasında en kolay görev bence hakemlerin. Hata yapma olasılıkları düşük. Çünkü arkalarında dağ gibi VAR sistemi var. Bir hareketi atladıkları zaman kulaklıktan hemen uyarılıyorlar. Zaten o pozisyonun kararı da verilmiş oluyor. Keşke FİFA kokartlı esik hakemimiz Cüneyt Çakır’da burada düdük çalsaydı. Eminim daha az VAR’a ihtiyaç duyulurdu. Bu arada kırmızı kartlar havalarda pek uçuşmuyor. Futbol adına güzel haber.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FİFA’nın Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina emir vermiş. ‘Mümkün olduğu kadar uzatmalara dakika ekleyin’ diye. Böylece zaman çalmak isteyen oyunculara ve takımlarına geçit verilmiyor. Bazı maçlarda ek zaman toplam18 dakikayı aştı.

    Avrupa liglerinden aşina olduğumuz futbolcuların ufak bir darbede kendilerini yerlere atmaları ve sözde acıyla kıvranmaları Dünya Kupasında da devam ediyor. Göğsüne darbe alan başını, ayağına tekme gelen elini tutuyor. Kameralardan korkuları yok sanki.

    Önemsiz maçlarda bile tribünler dopdolu. Katar’ın seyirci kiraladığı artık biliniyor.

    Kupada en genç takım İspanya. Kosta Rika kalesine tam 7 gol attılar. Üzüntüm madara olan dünyaca ünlü file bekçisi Keylor Navas’tı. Bu arada 18 yaşındaki Gavi

    Dünya kupalarında 17 yaşındaki Pele’den sonra gol atan en genç oyuncu unvanını aldı.

    Fenerbahçe’nin hocası Jorge Jesus şimdilik Kupayı büyük keyifle izliyor. Golcüleri Ekvatorlu Valencia (3) ve Belçikalı Batshuayi (1) rakip filelere toplam 4 gol bıraktı.

    Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo Gana’ya penaltıdan kaydettiği sayıyla son 5 Kupada gol atan ilk futbolcu olarak tarihe geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ve İsviçre Kamerun’u bir Kamerun’lu ile vurdu. Breel Embolo doğduğu Kamerun’dan İsviçre’ye gitmiş ve bu ülkenin vatandaşı olmuştu. Golden sonra sanki kendi kalesine atmış gibi üzüldü.

    Tabii siyasi platformda çılgın Kupaya damgasını vurdu. LGBT’yi Alman futbolcular hatırlatmaya çalışıyor. İran’da ki durumu bir çok ülkenin taraftarı gündemde tutuyor. Sırbistan Kosova’yı sınırlarının bir parçası olarak yansıtıyor.

    Katar’da statlarda alkollü içki yasak. Batılılar bunun çaresini bulmuşlar. Kutuları ünlü bir meşrubat firmasının plastik örtüsüyle kamufle ediyorlar. Yakalanmayan yok gibi

    2030 Dünya Kupası için Suudi Arabistan, Mısır ve Yunanistan ortaklaşa düzenleme arayışında. Acaba mesaj kime?

    Dev futbol şöleninin henüz başındayız. Bakalım daha ne çılgınlıklara tanık olacağız.