hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    THY’nin 400. uçağına isim aranıyormuş! Benim önerim Samandağ.

    01.03.2023 Çarşamba | 13:02Son Güncelleme:

    THY’nin uzun yıllara dayanan geleneksel bir adeti var. Filosundaki uçaklara bir isim vermek. Bu 50’li yıllarda İngiltere’den satın alınan 5 adet Viscount ile başlamış. Bu uçaklara SEV, SEÇ, SET, SES ve SEL adları verilmiş. 17 Şubat 1959’da dönemin Başbakanı Adnan Menderes’i taşıyan SEV Londra yakınlarında düşmüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1963’te ise SET elektrik tellerine takılarak infilak etmişti. Sonraki yıllarda THY’nin filosuna DC-9 uçakları katıldı. İlkine ‘Topkapı’ adı verildi. Ardından ülkemizi saran denizlerimizin adları, belli başlı büyük kentlerimiz uçakların isimlerini taşımaya başladı. Uçak sayısı çoğaldıkça bu kez ilçelerin adları verildi. Çok güzel bir gelenekti. Ancak epeydir uçaklara pek isim verilmiyor. Sadece kuyruk tescilli kod harfleriyle anılıyorlar. Örneğin Boeing 737 MAX uçaklarının adı keza Boeing 777 uçaklarının çoğunun adı yok. Filoya katılan ilk Boeing 787-9 uçağına teröristlerce şehit edilen küçük Eren Bülbül’ün doğduğu ilçe ‘Maçka’ adı verilmişti.

    THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat deprem faciası sırasında filoya katılan 400. uçak için isim önerisinde bulunmuş ve eklemiş ‘Depremden sonra milletçe ‘Tek Yürek’ olarak birleşmemizi, yaraları kısa zamanda sararak daha güçlü, daha güzel yeni yerleşim yerlerinin depremzedelere vereceğimizi simgeleyen bir ilçe adı olsun istiyoruz. Bu ilçe adının şu anda mevcut olması gerekmiyor. Yeniden kurulacak bir ilçemizin adı bu olur. Sizlerin önerilerini bekliyorum.’ açıklaması yaptı.

    Atatürk Havalimanı’ndaki Turkish Technic’te boya işlemleri yapılan TC -LGH kuyruk tescilli 400. uçak için 4 Mart’ta bir organizasyon yapılacak ve adı verilecekmiş. Güzel bir düşünce. Benim önerim depremde can kaybı dışında büyük hasar gören adeta yerle bir olan enkaz altındaki Hatay’ın Samandağ ilçesinin adının verilmesi. Tabii Pazarcık’ı, Elbistan’ı, Reyhanlı’yı, Gerger’i, Çelikhan’ı da unutmayalım. Umarım sonradan filoya katılacak uçaklara da deprem bölgesinin diğer ilçelerinin adları konur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada filodaki adsız uçaklara da bir an önce özellikle depremde ağır yara alan ilçelerin adları verilmeli ve bu kuyruk tescilli kodlarla beraber isim geleneği sürmeli fikrindeyim.