hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Yazar Paul Auster için yeni bir trajedi

    15.03.2023 Çarşamba | 19:32Son Güncelleme:

    Ünlü Amerika’lı yazar Paul Auster’in okuduğum ilk romanı ‘Vertigo’ (Yükseklik Korkusu) ydu. Boston’da bir sahaftan 1 Dolar’a almıştım. Sonra ‘New York Üçlemesi’ kitaplarını art arda okumuştum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1996 yılında 53. Venedik Film Festivali’nde Roman Polanksi’nin başkanlığını yaptığı jüride yer alıyordu. Aynı jüride üye olan İstanbul Festivali’nin eski başkanı sevgili Hülya Uçansu sayesinde kendisini tanıdım ve Excelsior Otelinin terasında güzel bir söyleşi yapmıştım. Romanları dikkatimi çekiyordu. ‘Ay Sarayı’, ‘Leviethan’, ‘Kehanet Gecesi’, ‘Sunset Park’, ‘Brooklyn Çılgınlıkları’, ‘Şans Müziği’ adlı kitaplarının bazılarını İngilizce diğerlerini Türkçe olarak okudum. Çok sevdiği New York genelde öykülerinin geçtiği kentti. Özelikle de Manhattan. Sonra Wayne Wang ile birlikte yönetmen koltuğuna oturarak Weinstein kardeşlerin yapımcılığını üstlendiği başrolünü Harvey Keitel’in oynadığı ‘Smokey’ (Duman) filmini çevirdi ve başarılı da oldu. Bu filmde oğlu Daniel’e de rol vermişti.

    Yazar Paul Auster için yeni bir trajedi

    Daniel’in uyuşturucu bağımlısı olmasına çok üzülüyordu. Tedaviler, terapiler, klinikte yatmalar fayda etmedi. Daniel Auster’in kızı Ruby’nin 10 aylıkken ölmesi ve otopside kanında uyuşturucuya rastlanması babayı ikinci derecede cinayetten tutuklattı. Paul Auster yıkıldı. Torununu kaybetmişti. Sonrasında çocuğunun katili damgalı oğlu Daniel de kefaletle yargılanırken yüksek dozdan hayatını kaybetti. Auster ailesi büyük bir trajedi yaşıyordu. Paul Auster yazı yazmayı bıraktı. İçine kapandı. Hafta başında Paul Auster için daha da kötü bir haber geldi. Eşi Siri Hustvedt İnstagram’dan ünlü yazarın kansere yakalandığını ve Aralık ayından beri New York’ta ki Sloan Kattering Kanser Araştırma Merkezi’nde tedavi gördüğünü açıkladı. 40 yıllık eşi Paul Auster’in ne tür bir kansere yakalandığı hakkında bilgi vermedi ama durumunun pek iyi olmadığını duyurdu. Bir yılda arka arkaya yaşanan trajediler belli ki 76 yaşındaki yazarı kanser illetine sürüklemişti. Geçmiş olsun Paul Auster. Umarım tekrar sağlığına kavuşur ve yazmaya devam edersin.