hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Zeytincilikte ‘Xylella Fastidiosa’ bakterisi kabusu

    04.05.2023 Perşembe | 16:39Son Güncelleme:

    Yaz kış yaşadığımız Ege’nin incisi İasos’taki evimizin etrafı zeytin ağaçları ile kaplı. Çok sağlıklı görünüyorlar. Zaten köyümüz geçimini balıkçılık ve zeytincilikten sağlıyor. Bağlı olduğumuz Milas ilçesi de iki yıl önce AB’de Milas zeytinyağı coğrafi işaret olarak tescil edilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytincilikte çok önemli bir yeri olan Güney İtalya’nın Puglia bölgesinde büyük bir kabus yaşanıyor. O kabusun adı ‘Xylella Fastidiosa’ bakterisi. Önce İspanya’da görüldü. Yaklaşık 10 yıldır da bu bölgedeki zeytin ağaçlarını kurutuyor, kısa zamanda kütük haline getiriyor. Kimi agronomistlere göre bir tür mantarda olabilir.

    Uzmanlar yılda 20 kilometre hızla ilerleyen ‘Xylella Fastidiosa’ bakterisi için bugüne kadar bir çare bulamadıklarını itiraf ediyorlar. Dünyada her yıl 20 Milyon ton zeytin üretiliyor. AB ülkelerinin toplamında bu rakam 12 Milyon ton. Ülke olarak İspanya, Yunanistan ve İtalya Türkiye’nin önünde. İtalya 2 Milyon ton biz ise 1.750 bin ton zeytin ile Fas’ın önünde 4. sıradayız. Dünyada toplam üretimin yüzde 95’i zeytinyağı yüzde 5’i ise zeytin olarak tüketiliyor.

    Tekrar Puglia bölgesine ve katil bakteri ‘Xylella Fastidiosa’ya dönersek İtalyanlar bakterinin Güney Amerika’dan ithal edilen kahve fidanlarından bulaştığını öne sürüyorlar. İlk kez 2013’te Alberobello kasabasında görülen ve zeytin ağacının yapraklarını önce kahverengiye dönüştüren sonra da kurutan bakterinin verdiği zararın o yıl 230 bin hektar olduğu biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısa zamanda bölgeyi zeytin ağacı mezarlığına dönüştüren bakteri için AB’nin henüz ölümcül hastalığa yakalanmayan sağlıklı ağaçları keserek tampon bölge oluşturma önerisine Lecce kenti savcılığı izin vermedi. ‘Zeytin ebolası’ olarak tanımlanan bu bakteri ile mücadele yüzünden yetiştiricilerin pes ederek başka meyve ağaçlarına yönelmeleri de pek çare olarak görülmedi.

    Gelecekteki senaryoları masaya yatıran uzmanlar bu belalı bakteriden kurtulmanın yollarını ararken Ulusal Zeytin Üreticileri Birliği yöneticisi agronomist Nicola di Noia ‘Eşi görülmemiş bir ekolojik ve çevresel felaket ile karşı karşıyayız ve bilimsel çalışmalarla bu illetten kurtulmanın yollarını arıyoruz’ diyerek zeytincilikten asla vazgeçilemeyeceğini söyledi.

    Yunanistan’ı da tehdit eden ‘Xylella Fastidiosa’ bakterisinin şu anda Türkiye ve Kıbrıs Adası’nda görülmediği AB tarafından belirtildi.
    Yazımı sonlandırdıktan sonra balkondan zeytin ağaçlarını seyrediyorum. Çok sağlıklılar maşallah. Allah nazardan saklasın.