hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Savaş Önemli Savaş Önemli

    Hepimizin “power-nap”e ihtiyacı var

    19.03.2018 Pazartesi | 11:53Son Güncelleme:

    Hepimizin tıpkı bir robot gibi aralıksız ve verimli çalıştığımız zamanlarımız olur. Ancak bazı günlerde canımız pek de çalışmak istemez. Böyle zamanlarda gün içerisinde alacağımız kısa süreli bir uyku en iyi vitaminden bile daha iyi gelecektir. Son günlerin trend söz öbeği “power nap”, yani gün içerisinde yapılan 15-20 dakikalık şekerlemelerin çalışanlara enerji ve mutluluk, ilgili işletmeye de haliyle verimlilik getireceği ortada.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son günlerde gerek yazılı gerek online medyada hakkında çıkan sayısız haberden Yemeksepeti’nin milyon dolarlık ofisini eminim takip edenleriniz olmuştur. Geçtiğimiz günlerde, pek çok özelliği ile çalışan mutluluğunu merkeze koyan bu ofisi benim de gezme ve detaylarını Yemek Sepeti CEO’su Nevzat Aydın’dan dinleme fırsatım oldu. Dedikleri, anlattıkları kadar varmış kısımlarını hızlıca geçip şu çok konuşulan uyku odaları meselesine geçeceğim. Yemeksepeti’nin yeni ofisinde yer alan uyku odaları aslında tüm dünyada faydaları hakkında sayısız araştırma görebileceğiniz “power-nap”i yani gün içerisindeki 15-20 dakikalık uyku konseptini çalışanın hayatına dahil ediyor. Bu kısa şekerlemelerin çalışana gün içinde enerji ve mutluluk verdiğine dikkat çeken Nevzat Aydın bu hafta bende power nap konusunu araştırma ve hakkında bir şeyler yazma isteğini uyandırdı. 

    Hepimizin “power-nap”e ihtiyacı var

    Tarihteki başarılı insanların uyku alışkanlıkları ilgi hepimizin ilgisi çeker. Bunlar içerisinde en popüler hikaye şüphesiz 4 saatte bir 20 dakika uyuyan Leonardo Da Vinci’dir. Uzmanlar Da Vinci’nin eserlerindeki kusursuzluğu yeteneği yanında işine odaklanmasına fayda sağlayan bu uyku alışkanlığına da bağlar. Bir diğer dünyaca ünlü isim, mimar Buckminster Fuller, gün içerisinde 6 saatte bir 30 dakika uyuyan bir başka ünlü sima. Bu isimlerin sayısını çoğaltılabiliriz. Bu örneklerle demeye çalıştığım, başarılı insanların kendine has uyku alışkanlıklarının ortak paydasının gün içerisinde bedenlerini ve zihinlerini ara ara dinlendirip, akabinde yarıda bıraktıkları işlerine daha iyi bir şekilde odaklanabilmeleri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gün içinde kısa bir şekerleme ile daha berrak bir zihin mümkün 

    Uykunun insanları daha verimli bir hale getirdiği bilimsel bir gerçek. Çünkü uykusuzluk sadece yüzümüzü düşürmüyor; sinir, unutkanlık, motivasyon eksikliği, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlara da yol açıyor. Bununla birlikte iyi ve kaliteli bir uykunun insanı yaptığı işte daha başarılı kıldığı bir diğer gerçek. 1995’te yılında NASA tarafından yapılan bir araştırma; gün içerisindeki 26 dakikalık bir şekerlemenin çalışanların performansını ortalama yüzde 34 artırdığını ortaya koyuyor. “Power nap” dediğimiz gün içerisinde yapılan bu kısa süreli kestirmelerin ise şu 3 temel başlıkta faydası olduğu düşünülüyor. 

    Öğrenme ve hafızayı destekliyor

    Dinlenmiş bir beynin yeni bir bilgiyi anlama ve saklama yeteneği artar. Nedeni ise dinlenmiş olan beynin yeni nöral bağlantılar yapma, etrafında olup biteni fark etme ve bilgiyi geri çağırma gücünün yorgun bir beyne göre daha yüksek olmasındır. Bunun bir adım sonrası ise konsodilasyon olarak adlandırılan süreçle ilgilidir. Gün içerisinde kısa bir şekerleme yaptığınızda beynimiz günün o saatine kadar olan olayları ya da işlemleri depolar ve yeni nöral bağlantılara sistemde yer açar. Eğer yeni bir proje üzerinde çalışıyorsanız önce kısa bir uyku çekin. Sonrasında zihninizin ne kadar berrak olduğuna şaşıracaksınız. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Motivasyonu artırıyor

    Hepimizim tıpkı robot ya da makine gibi aralıksız ve verimli çalıştığımız zamanlarımız olur.  Bazı günlerde ise canımız pek de çalışmak istemez. Böyle zamanlarda gün içerisinde alacağımız kısa süreli bir uyku en iyi vitaminden bile daha iyi gelecektir. Örneğin öğle arasında 20 dakikalık bir uyku ile enerjiniz yenilenecek ve konsantrasyonunuz artacak. Öte yandan motivasyon eksikliği genelde farklı nedenlerden kaynaklı olarak konsantre olamama ile ilgilidir. Bunun en genel nedeni ise aşırı yorgunluktur. Çözümü ise çok basit; dinlenmektir. İyice dinlendiğimizde yeniden konsantre olmamız kolaylaşır. Tabii dinlenince enerjimiz de yerine gelir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karar vermeyi kolaylaştırıyor

    Uykusuzluk zihinsel performansı iki şekilde etkiler. Bizi yavaşlatır ve yanlışlar yapmamıza neden olur. Ayrıca karar vermeyi de zorlaştırır. Bunun nedeni yeterli enerjiyi bulamayan beynin stres altında olmasıdır. Kısa süreli uykunun karar verme mekanizması üstünde sihirli bir etkisi vardır. Eskilerin önemli bir karar arifesinde; “Sabah ola hayrola” diye bir lafı vardır. Dijital çağda çoğumuzun alacağımız kararlar için sabahı bekleyecek dahi sabrımız yok, eminim. Ama bir “power nap” arası ile o kararı daha sağlıklı vermenizi sağlayacak bir zihin hepimizin işine gelecektir.

    Bilimsel kaynaklar gün içinde verimliliği artırmak için 30 dakika şekerleme yapmanızı tavsiye ediyor. Ancak uyku süresini 30 dakikanın üstüne çıkarmamaya dikkat edin. Çünkü fazlası bedeninizi ve zihninizi bu sefer de miskinleştirecek, kendinizi daha uyuşuk hissedeceksiniz. Öte yandan gün içerisinde planladığınız uykunuzu nispeten günün erken saatlerine denk getirin ki gece uykunuzun kalitesi etkilenmesin.