hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Biatlon: ‘’Kış Olimpiyatlarının Eskimeyen Branşı’’

    27.02.2022 Pazar | 10:20Son Güncelleme:

    Henüz yeni geride bıraktığımız 2022 Kış Olimpiyatlarının, en çok merak edilen branşlarından biri olan Biatlon, dayanıklılık ve mücadele yönüyle en zor kış spor branşlarındandır. Çünkü biatlon, kayaklı koşu ile tüfekli atışın bir araya getirildiği 2 farklı branştan oluşmaktadır. Bu özelliğinden dolayı, biatlon müsabakaları ilgiyle izlenmektedir. Bu haftaki köşe yazımda, biatlon sporu hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biatlon Nasıl Oynanır?

    Bireysel (Individual)

    Parkur erkekler için 20 km, kadınlar için 15 km’dir. En eski biatlon etkinliği olan bireysel yarışta sporcular tüfekleri ile ayakta veya yatar şekilde 4 kez toplam 20 atış yapar. Atışın kaçırılması durumunda genellikle 1 dakikalık ceza süresi uygulanır.

    Sürat (Sprint)

    Parkur erkekler için 10 km, kadınlar için 7,5 km’dir. İki atış evresinin birinde ayakta, birinde yerde durulur ve toplamda 10 atış yapılır. Her bir kaçırılan atış için 150 metre ceza turu uygulanır.

    Takip (Pursuit)

    Çoğu zaman sprint yarışındaki zamanlarına göre sporcular parkura başlar. Bitiş çizgisini ilk geçen yarışı kazanmış sayılır. Erkekler için 12,5 km, kadınlar için 10 km olan parkurda iki kez yatarak, iki kez ayakta olmak üzere 4 atış evresi vardır. Her bir kaçırılan atış için 150 metre ceza turu uygulanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplu Çıkış (Mass Start)

    Tüm sporcular parkura aynı anda başlar ve bitiş çizgisine ilk ulaşan yarışmayı birinci olarak tamamlar. Erkeklerde 15 km, kadınlarda 12,5 km olan parkurda takip yarışında olduğu gibi 2 yerde 2 ayakta, toplamda 4 atış evresi vardır. Her bir kaçırılan atış için 150 metre ceza turu uygulanır.

    Takım-Bayrak Yarışı (Relay)

    Bayrak takımları 4 sporcudan oluşur. Parkur erkeklerde 7,5 kadınlarda 6 km’dir ve biri yerde, biri ayakta olmak üzere iki tur atış yapılır. 5 hedefli atış turu için 8 mermi bulunur. 8 atışta da başarı sağlanamaması durumunda kaçırılan her bir hedef için 150 metrelik ceza turu uygulanır.

    Biatlon: ‘’Kış Olimpiyatlarının Eskimeyen Branşı’’


    Biatlonun Tarihi Hakkında Bilgiler

    Biatlon'un Ortaya Çıkışı

    Adı Yunancadan gelen Biatlon günümüzde kayaklı koşu ve atıcılık sporlarının birlikte yapıldığı bir branştır. Kökeni hayatta kalmak amaçlı geliştirilen pratiklere dayanır. Ortaya çıktığı dönemde, İskandinavya’nın karla kaplı ormanlarında avcılar tüfekleri omuzlarında kayak yaparak ilerler ve avlanırlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk Yarışma

    Kayıtlara geçen ilk biatlon yarışması 1767’de İsveç-Norveç sınırını koruyan iki kayak koşucusu şirket arasında gerçekleşiyor. Dünyanın bilinen ilk kayak kulüplerinden biri ise 1861’de yerel seviyede ulusal savunmayı teşvik etmek amacıyla kurulan “Trysil Rifle and Ski Club” oluyor.

    Ancak ilk modern biatlonun yarışmasının 1912’de Norveç ordusunun Oslo’da gerçekleştirdiği Forvarsrennet olduğu düşünülüyor. Her yıl düzenlenen etkinlikte, 17 km’lik cross-country kayak yarışı ve atış bölümü vardı. Atışın kaçırılması durumunda iki dakikalık ceza verilirdi.

    Olimpiyatlarda Biatlon

    1924 Chamonix Kış Olimpiyat Oyunları’nda biatlonun antik bir formu Olimpiyat sahnesine ilk kez gösterim amaçlı çıktı. 1928, 1936 ve 1948’de de bu durum devam etti.

    İkinci Dünya Savaşı’nın ardından esen anti-militarist rüzgar, askeri ekibin Olimpik programdan çıkarılmasına neden oldu. Biatlonun bugünkü bilinen hali ile Olimpiyatlarda yer alması ise SquawWalley 1960 Kış Olimpiyat Oyunları’nda oldu. İlk kadın biatlon oyunları ise Albertville 1992 Oyunları’nda gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Biatlon Birliği

    1948’de Uluslararası Modern Pentatlon ve Biatlon Birliği kuruldu ve iki spor için de kuralları standart hale getirdi. 1993’te Birlik içinde ayrı bir Uluslararası Biatlon Birliği kuruldu ve 1998’de de pentatlondan ayrıldı.

    sercansipka@gmail.com