hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Çim Topu: "Her Yaştan İnsanın Oynayabileceği Bir Spor Branşı"

    13.03.2022 Pazar | 09:17Son Güncelleme:

    Bu hafta köşe yazımda sizlere, Dünya’da son zamanlarda popülerliğini iyice arttıran yeni bir spor branşından bahsetmek istiyorum. Bu branşın ismi Çim Topu ya da diğer bir adıyla Bowls.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çim Topu Nedir?

    Çim topu veya bowls, iki tarafından basık olduğu için iki yüzü olan ve tekerlek gibi yuvarlanarak "jack" ya da "kitty" denilen daha küçük boyutlu bir topa doğru atılan toplarla oynanan bir spordur. Bocce ve Petank sporlarına benzeyen bu branş, ilk defa 13. yüzyıl İngiltere’sinde oynanmıştır.

    Çim Topu: Her Yaştan İnsanın Oynayabileceği Bir Spor Branşı

    Çim Topunun Oyun Atmosferi

    Çim topunda temel amaç, topu yuvarlamak ve topu mümkün olduğunca hedefe yaklaştırmaya veya yerleştirmeye çalışmaktır. Burada hedef, şekli bilardo topuna benzeyen küçük beyaz bir toptur. Bu top kriko veya kedi olarak bilinir. Maç başlamadan önce kriko, maçın oynanacağı sahaya açılır ve oyunun hedefi haline gelir. Her oyuncu sahada topu yuvarlayacak ve topu mümkün olduğunca krikonun yakınına yerleştirmeye çalışacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çim topu temelde bir açık hava sporudur. Bazı yerlerde kapalı mekanlarda oynanır ama temelde bir outdoor sporudur. Topun yuvarlanacağı dış yüzey doğal çim veya suni çimdir. Çim topunda kaseler diğer spor dallarında olduğu gibi tam yuvarlak kaseler değildir.

    Yani bir oyuncu kaseyi yuvarladığında, kıvrımlı bir yolda hareket eder. Bu, oyuncuyu hedefe ulaşmak için belli bir açıyla kasesini dışa doğru yuvarlamaya zorlar, bu da oyunu çok kritik hale getirir, çünkü puanlama oyuncunun varsayımına ve topu yuvarlama uygulamasına bağlı olacaktır.

    Oyuna başlayan kişi sahadaki krikoyu düz bir çizgide yuvarlayacaktır. Oyun topunun aksine, krikonun hareket yolu tarafsız olduğu için düz bir çizgidir. Kriko durduğunda oyuncular için bir hedef haline gelir. Ve oyuncuların topu yuvarlarken kendi kaseleriyle krikoya vurmalarına izin verilir ve ayrıca krikoyu hareket ettirebilirler.

    Yani bu küçük beyaz top oyunun merkezidir. Oyuncular kasesini yuvarlamaya ve hedefin yakınına yerleştirmeye çalışır. Ve sıralamaya göre oyunculara puan verilir. Top ile kriko arasındaki mesafeyi ölçmek için bir ölçüm bandı kullanılır. Bazen top krikoya temas eder ve onu orijinal konumundan çıkarır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atış Türleri

    Beraberlik – Bu tür bir atışta, halihazırda kafada bulunan toplara herhangi bir rahatsızlık vermemeye çalışılarak top belirli bir konuma veya konuma yuvarlanır.
    Forehand Draw – Bu normalde sağ elini kullanan atıcı tarafından yapılır. Bu sevk, başlangıçta krikonun sağına hedeflenen ve döndüğünde sola doğru kıvrılan parmak dübeli uygulaması olarak adlandırılır . Bu atış çok zor ve oyunda yaygın olarak kullanılıyor.

    Backhand Draw – Bu tür bir teslimat, forehand teslimatın tam tersidir. Sol elini kullananlar tarafından yaygın olarak yürütülür. Diğer adı parmakla peg teslimatıdır . Aynı atıcı sağ elinden de atabilir. Burada top, yuvarlandıktan sonra krikonun soluna nişan alarak sağ yöne doğru kıvrılır.

    Çim Topu: Her Yaştan İnsanın Oynayabileceği Bir Spor Branşı

    Çim Topunun Genel Oyun Kuralları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *Her ülkenin çim topu kurallarını yapmak ve güncellemek için kendi yönetim organı vardır. Oyunu oynamadan önce bilmeniz gereken önemli kurallardan bazıları aşağıdaki gibidir.

    *Çim topu, doğal çim veya suni çim üzerinde oynanır. Ancak normalde bowling green olarak da bilinen geniş, hassas bir şekilde düzlenmiş, bakımlı ve dikdörtgen bir alanda oynanır .

    *Bu dikdörtgen alan aynı zamanda pistlere de bölünmüştür (paralel oyun şeritleri olarak da bilinir). Normal bir yarışmada, iki rakipten biri matın kazananını belirlemek için yazı tura atar.

    *Atışı kazanan paspası kazanır ve krikoyu paspasın diğer ucuna çevirerek onu hedef olarak belirler. Bir süre sonra, kriko sürtünmeden dolayı dinlenmeye gelecek ve sahanın ortasına hizalanacaktır. Her şey ayarlandıktan sonra oyuncular toplarını alıp sıralarına göre yuvarlarlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *Oyuncular kafayı oluşturmak için topu krikoya doğru yuvarlar .

    *Bir top normalde pistin dışındaki yolunda kıvrılır, ancak oyunda kalması için saha sınırları içinde durması gerekir.

    *Bir hendeğe düşen top, ölü top olarak kabul edilir ve oyundan çıkarılır. Ancak top krikoya temas ederse ve topa dokunduktan sonra bir çukura düşerse, ölü top olarak değerlendirilmeyecektir.

    *Krikoya temas eden toplara dokunma denir ve beyaz bir tebeşir ile işaretlenirler. Bu top bir hendeğe düşse bile oyunda canlı kalır.

    *Benzer şekilde, kriko veya kedi bir oyuncu tarafından hendeğe düşerse, hala canlı kabul edilir. Uluslararası standartlara göre kriko yine pistin ortasına yerleştirilecek.

    *Her oyuncu tüm toplarını yuvarladıktan sonra, kriko ve toplar arasındaki mesafe ölçülür. Bu süreçte top ile kriko arasındaki minimum mesafe atıcıya bir puan kazandırır.

    *Her atıcı, tekli veya çiftli maçsa dört topu yuvarlamak zorundadır. Her oyuncu üçlü maçta üç topu ve dörtlü iki topu yuvarlayacaktır.

    *Oyundan sonra toplar ile kriko arasındaki mesafe ölçülür ve topu krikoya minimum mesafede olan oyuncuya puan verilir veya çim bowlinginde atış denir.