hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Dünyanın en tuhaf spor branşlarından biri: ‘Bataklık Dalışı’

    19.09.2021 Pazar | 11:59Son Güncelleme:

    Bu haftaki köşe yazımın başlığını görenler, eminim bir bataklıkta yürümek bile zor iken diye düşünüp, nasıl olur da burada spor branşı olur diye şaşırmışlardır! Gerçek şu ki, evet Dünya’da bataklıkta icra edilen bir spor branşı var. Bu branşın Türkçe adı: Bataklık Dalışı. Orijinal adıyla, ‘bog snorkelling’ isminden anlaşılacağı üzere bataklıkta yüzmeye dayanan bir spor. Gelin bu bataklık dalışı sporunu detaylıca inceleyelim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bataklık Dalışı Sporunun Tarihçesi

    Bu spor branşını 74 yaşında Gordon Green isimli biri, turistlerin ilgisini çekmek adına bu spor branşını icat etmiştir. Gordon Green, bununla da kalmayıp kendisi ilk yarışmalarda sıradan bir yarışmacı olarak turnuvalarda yer almıştır. İlk olarak 1976 yılında Galler’de amatör düzeyde düzenlenen bu spor dalı, 1985 yılından itibaren Dünya Bataklık Dalışı Şampiyonası olarak profesyonel şekilde organize ediliyor. Çoğu spor branşında olduğu gibi, bataklık dalışında da kadınlar ve erkekler şeklinde iki ayrı kategoride yarışlar düzenleniyor.

    Dünyanın en tuhaf spor branşlarından biri: ‘Bataklık Dalışı’

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bataklık Dalışının Kuralları

    Diğer spor branşlarından çok farklı bir özelliğe sahip olmasına rağmen bataklık dalışının kuralları çok karmaşık değildir. Aksine bu spor branşı birkaç temel oyun kuralı üzerine şekilenmiştir. Kuralları çok basittir.

    *Yarışlar herhangi bir düz bataklıkta organize edilmektedir.

    *Yarışların mesafesi 55 metre uzunluğundaki bataklıklardır. Sporculardan bu mesafeyi en hızlı şekilde tamamlamaları beklenir.

    * Yarışmalara katılan sporcular ekipman olarak gözlük ve şnorkel takmak zorundadır.

    *Yarışmada seçilen bataklıklar, birbirine yakın iki ayrı kanal halinde olarak tercih edilir.

    *Bataklık dalışının en önemli kuralı ise klasik yüzme stillerinin yasak olmasıdır.

    * Bu sporda yalnızca yunus gibi ayakları kıvırarak yüzmeye izin verilir.

    Bu spor branşının erkeklerde dünya rekortmeni, 2018 yılında Neil Rutter tarafından 1 dakika 18,81 saniyelik süredir. Kadınların dünya rekoru ise 2014 yılında Kirsty Johnson tarafından 1 dakika 22,56 saniyelik süredir.

    Dünyanın en tuhaf spor branşlarından biri: ‘Bataklık Dalışı’


    İlk düzenlendiği yıllarda pek ilgi görmese de Bataklık Dalışı Şampiyonaları, günümüzde epeyce popüler olmaya başlamıştır. Bataklık Dalışı, her ne kadar kirli bir spor dalı gibi gözükse de, yarışmaları çok önemli bir anlam taşımaktadır. Çünkü ‘Bataklık Dalışı Yarışlarında’ elde edilen tüm gelirler, şampiyona tarafından belirlenen bir hayır kurumuna bırakılmaktadır. Bu gelenek her şampiyona da devam etmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    sercansipka@gmail.com