hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Kabaddi: ‘Yeni Popülerleşen Takım Sporu’

    07.11.2022 Pazartesi | 14:37Son Güncelleme:

    Bu spor branşı her ne kadar Asya Kıtası’nde ortaya çıksa da, günümüz dünyasında önce Amerika’da sonra da Avrupa’da hızla popülerleşmeye başladı. Özellikle mücadeleci bir spor branşı olması yönüyle Kabaddi, seyir zevki açısından da kendisine yeni bir izleyici kitlesi oluşturdu. Gelin şimdi bu yeni spor branşının kuralları hakkında bilgi sahibi olalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kabaddi Nedir?

    Kabaddi: bir oyuncunun, rakip sahaya girerek rakibin oyuncularına değmesi ve kendi sahasına geri dönmesi esasına dayanır. Ancak oyuncu bu esnada nefesini tutmak zorundadır. Bu nedenle Türkçe’de “nefessiz vur-kaç” olarak da bu branş adlandırılır. Bu spor branşını hem erkekler hem de kadınlar oynayabilir.

    Kabaddi: ‘Yeni Popülerleşen Takım Sporu’


    Kabaddi Branşının Tarihi

    Kökeni Hindistan’a dayanan ve Uzak Doğu’da yaygın şekilde oynanan bu branş, yine aynı ülkenin Punjab, Tamil Nadu, Bihar, Telangana and Maharashtra eyaletlerinin de resmi sporudur. Ayrıca; İran, Bangladeş, Nepal, Tayland ve Pakistan gibi ülkelerde de bu branş en az Hindistan’daki gibi popülerdir. Nepal’de milli spor olarak kabul edilir ve okullarda eğitimi verilir. Uluslararası Kabaddi Federasyonu’na 30’dan fazla ülke üyedir. 1990 yılında, Asya Oyunlarında boy gösteren Kabaddi, bu tarihten sonra giderek yaygınlaşır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Temel Oyun Kuralları

    *Fiziki adalet ilkesi gözetilen oyunda, maçlar yaş ve kilolara göre sınıflandırılır.

    *Kabaddi maçları, 1 başhakem ve 2 yardımcı hakem tarafından yönetilir.

    *Maç süresi 20’şer dakikadan oluşan iki devreden oluşur. Devre arası 5 dakika mola verilir.

    *Maç hangi takımın hücum edeceğini belirleyecek para atışı ile başlar. İlk yarıya hücum ederek başlayan takım, ikinci yarıya defansta başlar.

    *Rakip sahaya hücum için giden oyuncuya akıncı denir. Akıncı, rakip oyuncularda bir ya da daha fazlasına değip kendi sahasına geri döner. Bu esnada kesinlikle nefes alamaz. Nefes almadığını kanıtlamak için ara vermeksizin “kabaddi” diye bağırır. Bir anlık bile ara vermesi, nefes aldığının göstergesidir ve rakip takıma bir sayı verilir.

    *Defans yapan takım, sahasına geri dönmeye çalışan oyuncuyu vücudundan (saç ve elbiseden tutmak yasaktır) yakalayarak engeller. Yakalanan oyuncuya güreş benzeri hareketler yapılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *Takımlar birbirlerine sırasıyla hücum ederler.

    Oyuncular ve Saha

    *12 Oyuncudan oluşan 2 takım ile oynanan kabaddi de, bir takım aynı anda 7 oyuncu ile sahada olabilir.

    *Kabaddi sahası, 13m x 10m ölçülerindedir ve iki yarı sahaya bölünmüştür. Saha, kum ya da çim olabilir.

    *Kabaddi oynamak için herhangi bir ekipman ya da topa ihtiyaç yoktur.

    Sayı Alma

    Rakip sahaya girip nefes almadan diğer takımın bir ya da daha fazla oyuncusuna değmek ve geri dönmek hücum sayısı; defans yaparken rakip oyuncunun başarısız olmasını sağlamak defans sayısı anlamına gelir.

    Kabaddi: ‘Yeni Popülerleşen Takım Sporu’

    Maç Kazanma

    En çok sayıyı toplayan taraf maçı kazanır. Maç sonunda beraberlik de mümkündür. Özel bir turnuvada eleme usulü maçların kazananı belirlemek için, normal sürede eşitlik bozulmazsa ilave süre eklenir.