hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Padel: ‘Hızla Popülerleşen Yeni Bir Raket Sporu’

    21.06.2022 Salı | 09:07Son Güncelleme:

    Raket sporları denince genelde ilk akla gelen spor branşı tenistir. Sonrasında da masa tenisi, badminton ve squash sıralanır. Peki daha önce padel isimli spor branşını duydunuz mu? Gelin bu hafta, Dünya’da özellikle İspanyolca konuşulan ülkelerde süratle popüler hale gelen yeni raket sporu padel branşı hakkında bilgi sahibi olalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Padel Nedir?

    Padel bir tür raket sporudur ve özellikle Meksika, İspanya ve Arjantin gibi İspanyolca konuşan ülkelerde popüler bir spordur. Padel tenis, squash ve badminton unsurlarını birleştiren bir raket sporudur. Dünya çapında milyonlarca insan tarafından oynanmaktadır ve her yıl bu sayı artmaktadır. Sadece çiftler halinde oynanan bu oyun, iç mekanlarda olduğu kadar dış mekanlarda da oynanabilmektedir.

    Padel, kurallar ve teknik olarak tenise ve squasha oldukça benzeyen bir spor dalıdır. Ancak küçük farklılıkları bulunmaktadır. En büyük avantajı temel tekniklerinin kolay öğrenilebilir olması ve her yaş grubuna hitap eden, iletişimsel bir oyun olmasıdır. Tenis ile aynı kurallara sahip olan Padel 3 set üstünden oynanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tenisten farklı olarak çevrelediği duvarlara (cam) çarpma hakkı bulunmaktadır. İkişerli takım (4 kişi) halinde oynanır. Teller ile çevrili alanın açık kapıları bulunmaktadır. Eğer oyuncu gerek görür ise kapıdan çıkma şansı vardır, bu da oyunu daha heyecanlı ve devamlı kılmaktadır.

    Padel: ‘Hızla Popülerleşen Yeni Bir Raket Sporu’

    Padel Branşının Oyun Atmosferi

    Oyunun Amacı Nedir?

    Padel’in amacı, bir maçı oluşturan üç setten ikisini kazanmaktır. Bunu yaparken, her eşleşme rakip eşleşmesini aşmak için bir takım olarak çalışmalıdır. Kort tenisten çok daha küçük olduğu ve kapalı olduğu için, oyuncular birbirine yakın olduğundan başarılı olmak için iyi bir anlayış geliştirmeleri gerekir ve aynı zamanda formda olmaları da önemlidir.

    Oyuncular ve Malzemeleri

    Padel, tenis kortu boyutunun üçte birinden biraz daha fazla olan ve 20m x 10m’lik bir oyun alanına sahip kapalı bir sahada oynanır. Bir tenis kortu gibi ortada bir ağla bölünür, ancak tenisten farklı olarak kort, Padel oyunu sırasında oyuncular tarafından kullanılabilen duvarlarla çevrilidir.Kortun yüzeyi çimento, sentetik malzemeler veya suni çim dahil olmak üzere çeşitli malzemelerden yapılabilir. FIP ayrıca bir Padel kortunun oyun yüzeyinin pişmiş toprak, mavi veya yeşil olması gerektiğini de şart koşar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Padel’de kullanılan raketler tenis raketlerinden önemli ölçüde farklıdır. Padel raketleri, hava akışını sağlamak için ergonomik olarak tasarlanmış delikli bir yüzeye sahip kompozit malzemelerden yapılmıştır. Yüz 26 cm x 29 cm ölçülerinde ve raketin toplam uzunluğu 45 cm’dir. Raket tenis raketinden çok daha kısa olduğu için kontrol edilmesi çok daha kolaydır.

    Nasıl Puanlanır?

    Padel’de puan almak tenis ile aynıdır. Bu, puanların şu şekilde yükseldiği anlamına gelir: 15, 30, 40 ve oyun. 40 – 40 arasında bir beraberlik olması durumunda buna deuce denir ve kazanan iki net puanla ilk oynayan oyuncu olur. Padel oyunları, her biri altı oyundan oluşan üç setin en iyisi olarak oynanır.

    Oyun Nasıl Kazanılır?

    Bir seti kazanmak için, eşleştirme iki açık oyunla altı oyun kazanmalıdır. Skor 6-6’ya ulaşırsa, kazananın iki net puanla yedi puana ulaşan ilk taraf olduğu bir tie break oynanır. Eğer oyun berabere kalmaya devam ederse, iki oyunda ilk galibiyetin ilk tarafının kazanan ilan edildiği başka bir tie break oynanır. İki seti kazanan ilk çift kazanan ilan edilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Padel: ‘Hızla Popülerleşen Yeni Bir Raket Sporu’

    Padel Sporunun Genel Kuralları


    Padel maçları, 20m x 10m ve mavi, yeşil veya pişmiş topraktan oluşan bir Padel kortunda oynanmalıdır.

    Padel oyunları, Padel raketleri kullanılarak iki çift oyuncu arasında oynanacaktır.

    Bir maçtan önce bir bozuk para atılır. Her maç, koltuk altı yapılması gereken bir servisle başlar, ancak tenis gibi çapraz olarak rakibin sahasına gitmelidir.

    Her iki takım da rakiplerinden daha fazla puan kazanmaya çalışmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşağıdakilerden herhangi biri meydana geldiğinde rakip bir puan kazanır:

    *Top iki kez sıçrar,

    *Top size veya bir takım arkadaşına vurur,

    *Top, ağ üzerinden geçmeden veya rakibin mahkemesine girmeden önce tel sınırına veya başka bir fikstüre çarpar (sınır dışı olarak sınıflandırılır).Maçlar 3 setten oluşur ve her set altı oyundan oluşur. Üç setten ikisinin kazananları, Padel maçının kazananları ilan edilir.