hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Plaj Futbolu: Brezilya Sahillerinden Tüm Dünya’ya Yayılan Spor Branşı

    16.05.2022 Pazartesi | 17:00Son Güncelleme:

    Brezilya’nın dünyaca ünlü plajı Copacabana’da; kumda yalın ayakla eğlencesine futbol oynayan kişilerin icat ettiği bir spor dalıdır, Plaj Futbolu. Oynamasının yanında, izleyenlere de seyir zevki vermesi açısından 90’lı yıllarda popüler olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Plaj Futbolu Nedir?

    Plaj futbolu, kum sahada ve çıplak ayakla oynanan bir takım sporudur. Özellikle yaz aylarında ciddi ilgi gören bu spor, ülkemizde de yaygın olarak oynanmaktadır. 1995 yılında Rio de Janeiro’da bulunan Copacabana’da ilk Dünya Şampiyonası yapılmıştır. Bu turnuvayı da ev sahibi Brezilya kazanmıştır.

    Plaj Futbolu: Brezilya Sahillerinden Tüm Dünya’ya Yayılan Spor Branşı


    Plaj Futbolu Sahası ve Oyun Topunun Özellikleri

    Plaj futbolu, boyu 35-37 metre, genişliği 26-28 metre arasında değişen ölçülerde dikdörtgen bir sahada oynanır. Oyun alanında sınır çizgileri, kalınlığı en az 8 santimetre, en fazla 10 santimetre olan mavi renkte bantlar kullanılarak belirlenir. Sahanın kısa kenarlarından içe doğru 9’ar metre uzaklıkta, taç çizgilerinin hemen yanına toplam 4 adet sarı bayrak yerleştirilmiştir. Karşılıklı iki bayrak arasındaki hayali çizgi ile kale çizgileri arasında kalan kısım “ceza alanı” olarak adlandırılır. Penaltı noktası ise, bu hayali çizginin tam ortasındadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel olarak üretilmiş olan plaj futbolu topunun çapı 70 santimetre, ağırlığıysa 400-440 gram arasında değişmektedir.

    Oyun Kuralları

    Takımlar, kaleci ile birlikte toplam 5’er oyuncu ile mücadele ederler. Karşılaşma, hakemin işaretiyle birlikte sahanın ortasından yapılan santrayla başlar. Oyuncular, elleri ve kollarını kullanmadan paslaşarak rakip kaleye ilerlemeye çalışırlar.

    Karşılaşma sırasında kaleciye geri pas, bir defa olmak üzere serbesttir. Eğer top rakibe değmeden ikinci kez geri pas verilirse rakip takım orta sahadan “direk vuruş” hakkı kazanır. Plaj futbolundaki kural ihlallerinde de, klasik futbolda olduğu gibi sarı ve kırmızı kart uygulaması vardır.

    Sarı kart görmüş olan oyuncu, 2 dakikalığına oyundan çıkar ve takımı bu süre içerisinde 4 kişiyle mücadele eder. Kırmızı kart cezası alan oyuncu oyunu terk eder, cezalandırılan oyuncunun takımı 2 dakika süreyle sahada 4 kişi mücadele eder. 2 dakika sonunda cezalandırılmış oyuncunun yerine değişiklik yapılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maçın Süresi

    Bir plaj futbolu maçı her biri 12 dakika olmak üzere toplam 3 devre üzerinden oynanır. En fazla sayıyı kazanan takım maçın galibi olur. Beraberlik durumunda ise 3’er dakikalık uzatma devresi oynanır. Eşitlik, uzatma devresinde de bozulmazsa penaltı atışlarına gidilir.

    Plaj Futbolu: Brezilya Sahillerinden Tüm Dünya’ya Yayılan Spor Branşı

    Plaj Futbolu Branşının Faydaları

    Plaj futbolu tüm vücut için son derece faydalı bir spordur. Tıpkı geleneksel futbolda olduğu gibi, bacak bölgenizi yeterince hareket ettirmenizi, kan dolaşımı ve basıncınızı sabit ve sağlıklı bir seviyede tutmanızı sağlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kumda hareket etmek ve spor yapmak çok daha zor olduğundan, plaj futbolu, oyuncuları daha formda ve atletik tutmaktadır. Ek olarak fiziksel kondisyonu en çok geliştiren spor branşıdır. Bu özelliğiyle, dayanıklılık yönünü güçlendirmek isteyen diğer spor branşları için de yol gösterici bir branştır.

    Bu branşın bir önemli özelliği de, oyun sahası kum harika bir amortisördür, bu durum vücudun stres veya darbe sonucu yaralanma riskini epey azaltmaktadır.