hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Sonbahar Sporu: Trail Koşusu

    01.09.2022 Perşembe | 09:04Son Güncelleme:

    Bugün itibarıyla sonbahar mevsiminin ilk gününü yaşıyoruz. Sonbahar denince ilk akla gelen doğanın güzellikleridir. Özellikle bu mevsimde doğa adeta bizlere karpostal gibi bir güzellik sunar. Peki bu sonbahar mevsiminde ne tür doğa sporları yapabiliriz? Bu köşe yazımda sizlere bir sonbahar sporu olan Trail Koşusundan bahsetmek istiyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Trail Koşusu Nedir?

    Trail koşusu, diğer adıyla bir patika koşusudur. Yarışmacıların asfaltsız yüzeyde koştukları bir spor faaliyeti de diyebiliriz. Trail koşusu yol ve parkur şartlarına göre çok farklı zeminlerde olabilir fakat genelde bu zemin patikadır. Yaygın bir şekilde dağlar, göller gibi doğal ortamlarda düzenlenir.

    Trail Koşusu Nasıl Organize Edilir?

    Patika koşusu birçok farklı mesafede uygulanmaktadır: Kısa parkurlar, ultra maratonlar, bir haftalık trekkingleri kısaltan gezi parkurları gibi… Dünyada gittikçe artan sayıda insan, günlük antrenman veya egzersiz olarak patika koşusunu tercih etmektedir.

    Patika koşularında bazen aralıklı işaretlemeler ile, bazen harita veya GPS yardımı ile parkurlar koşulabilir. Trail Koşularına her yaştan kesim rahatlıkla katılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonbahar Sporu: Trail Koşusu

    Trail Koşusu İçin Gereken Ekipmanlar

    Mutlaka malzeme çantası, su çantası, su matarası gibi koşu aksesuarlarına ihtiyaç duyulacaktır. Sıcak veya yağmurlu hava şartlarında şapka veya siperlik gerekebilir. Soğuk havalarda ise eldiven çok işe yaramaktadır. Koşarken ilk üşüyen ve en çok soğuğa maruz kalan organımız, ellerimizdir. Uzun ve gece sürecek bir koşuya katılacaksanız, mutlaka bir aydınlatma veya kafa lambası da almayı unutmayın.

    Trail koşusunda, koşu taytı giyilmesi daha faydalı olabilir, zira parkurdaki iniş-çıkışlar ve zemindeki fiziksel değişiklikler kasların daha fazla sallanmasını ve yorulmasını hızlandıracağından kullanımı önem taşımaktadır. Dilerseniz koşu şortu giyip altına koşucu tozluğu ya da baldırlığı ile de destek sağlayabilirsiniz. Son olarak da ayakkabı bu spor branşı için çok önemlidir. Su geçirmeyen, koşmayı kolaylaştıran ve doğa şartlarından kolay etkilenmeyen hafif dişli atletizm ayakkabıları bu spor için olmazsa olmazdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonbahar Sporu: Trail Koşusu

    Trail Koşusunun Getireceği Faydalar

    Son zamanlarda koşu ile ilgili yapılan araştırmalarda koşunun sadece fiziksel yararının olmadığı, aynı zamanda beyinsel fonksiyonların da gelişimine destek sağladığı belirtiliyor. Trail koşusunda bu olumlu etkilerin daha fazla olduğu da bilinmektedir. Trail koşusunda sabırlı olmak, hızlı düşünmek, hızlı karar vermek ve uygulamak gerekmektedir. Bu özellikleriyle de beynin gelişimine olumlu etkiler sağlamaktadır.