hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Wushu: ‘Güç İş, Zor Teknik ve Sanat’

    26.07.2022 Salı | 10:11Son Güncelleme:

    Sizlere bu yazımda, son yıllarda Dünya’da hızla popülerleşen dövüş sporlarından biri olan Wushu hakkında bilgi vermek istiyorum. Çin savunma sanatlarına genel olarak Wushu dense de, aslında bu branş hem savunma hem de saldırı özelliğiyle diğer dövüş sporlarından farklı bir yerde konumlanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Wushu Nedir?

    Wushu : (Pinuin: Wushu) Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Çin dışında genel de KungFu (gongfu) olarak tanımlanan spor türleri de buna dahildir. Çince Kung-Fu terimi beceri anlamına gelir; savaş sanatlarının dışında da bir alanda kullanılabilir. Buna karşılık Wushu Savaş Sanatı anlamına gelir.

    Wushu, Türkçe’ de Vuşu diye teleffuz edilen Çin savunma sanatının genel adıdır.

    Wu: savaş, fiziksel uygulama, otorite,

    Shu: sanat, teknik, yetenek anlamlarına gelir.

    Bir başka deyişle Wushu; savaşma sanatı veya fiziksel yetenek anlamına gelmektedir. Gerçekte, saldırı ve savunmanın yanında akrobatik koreografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi ve Kung-Fu da Wushu adı altında toplanır. Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişisel gelişimin, iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi sağlanır.

    Wushu: ‘Güç İş, Zor Teknik ve Sanat’

    Wushu Sporu Hakkında Teknik Bilgiler Temel Tipleri

    İki önemli Wushu türü vardır Sanshou

    Bu tür Wushu’da katılımcılar Wushu hareketlerini kullanarak birbirleriyle güreşirler. Taolu Saldırı ve savunma ilkelerine göre koreografiye tabi tutulmuş ve şekillendirilmiş el, bacak, süpürme, zıplamalar, duruşlar ve ayak hareketlerinin sorunsuz bir şekilde birbirine bağlanmasını içerir.

    Amaç

    Wushu, hakem ve hakemlerden oluşan bir takımın varlığında belirli bir süre oynanır. Jüri, performansı tüm zaman boyunca gözlemler. Bir bireye veya bir takıma, alınan zamana, yapılan hatalara, hareketlerin düzgünlüğüne, takım durumunda katılımcılar arasında senkronizasyon ve koordinasyona, iyi bir dengeye sahip olma, uyulan veya ihlal edilen kurallar ve diğer önemli işaretleme ölçümlerine göre puan verirler.
    Bir oyuncu olarak bireysel olarak veya bir oyuncu takımı olarak gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan oyuncu veya takım kazanan ilan edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Wushu: ‘Güç İş, Zor Teknik ve Sanat’


    Düzenleyici Organlar

    Uluslararası Wushu Federasyonu (IWUF), rekabetçi Wushu’yu teşvik etmek amacıyla 3 Ekim 1990’da Pekin, Çin’de kurulmuş uluslararası bir spor organizasyonudur. Federasyon, 1992’den beri Wushu’yu bir gösteri oyunu haline getirmek için aktif olarak çalışıyor. Federasyon ayrıca dünyanın dört bir yanındaki diğer federasyonların Wushu yarışmaları ve etkinlikleri düzenlemelerine yardımcı oluyor.

    Avrupa Wushu Federasyonu, Hindistan Wushu Derneği, Pakistan Wushu Federasyonu, Wushu sporu için alan bazlı düzenleyici kurumlardan bazılarıdır.

    Katılan Ülkeler

    Wushu, zarif hareketler ve sanatsal gösterilerine güçlü bir vurgu ile dövüş sanatları etkinliğine girer. 1991’de Dünya Şampiyonalarına girişinden bu yana, bu oyunun farklı ülkeler tarafından popülerliği ve talebi katlanarak arttı. Pek çok Asyalı ve Asyalı olmayan ülke bu oyun kategorisine aktif olarak katılır. Hakim Asya ülkelerinden bazılarının listesi Çin, Malezya, ABD, İtalya ve Vietnam’dır.
    Wushu’da madalya listesinin başında yer alan ülkeler Çin, Vietnam, İran, Hong Kong, Singapur ve Rusya’dır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kullanılan Malzemeler

    Bir tür dövüş sanatları olduğu için, oyuncuların hareketlere müdahale edebilecek veya vücudu ağırlaştırabilecek çok fazla ekipman giymeleri gerekmemektedir. Ancak yumruklardan ve vuruşlardan korunmak için bazı ekipmanlara ihtiyaç vardır. Wushu oynamak için kullanılan ekipmanı görelim.

    Boks Eldivenleri

    Bunlar, Wushu’da rakibe saldırmak ve onu savunmak için kullanılan normal boks eldivenleridir. Sanshou oyuncularının onları giymesi gerekiyor.

    Baş Muhafız

    Bu, kafayı rakibin saldırısından korumak için kullanılır. Bu ekipman güvenlik amacıyla kullanılır. Sanshou oyuncularının onları giymesi gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş Muhafızları

    Dövüşte kişinin dişlerine şiddetli bir darbe gelebilir. Bu yüzden onları korumak için, boksör gibi diş koruyucuları takmak gerekiyor. Sanshou oyuncularının diş koruyucuları takması gerekir.

    Göğüs Koruma

    Bu, güvenlik amaçlı başka bir ekipmandır ve en önemlisidir, çünkü boks yapmaktan farklı olarak rakibin darbesi esas olarak rakibin göğsündedir. Bu nedenle, bir Wushu savaşçısı göğüs koruması takmalıdır. Shin

    Pad

    Bu bölüm eğitim amaçlıdır. Bu ekipmanla pratik yaparak, bir kişi veya bir stajyer dirseğinde ve hatta uyluğundaki gücünü, potansiyelini ve kasını geliştirebilir.