hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Serhan Karasu Serhan Karasu

    Köpeklerde travma sonrası davranış bozukluğu (3)

    18.04.2023 Salı | 16:10Son Güncelleme:

    Köpeğinizde travma sonrası oluşan bir davranış bozukluğu varsa, bu, köpeğinizin ağır stres altında olduğunu gösterir. Ona yardımcı olmak adına, yapmanız ve yapmamanız gereken şeyler olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neler yapmalıyız:

    1. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpeklerde de, bazı psikolojik sorunların ilaç desteği olmadan giderilmesi güç olabilir. Eğer veteriner hekiminiz gerekli görüyorsa, onun takibi altında ilaç desteği almanız doğru olacaktır.

    2. Köpekler istikrarı ve düzeni seven canlılardır. Alışkanlıklar, günlük rutinler onlar için önemlidir. Mümkün olduğu kadar onun için oluşturduğunuz; oyun, yemek, uyku gibi günlük işleri aynı saatlerde uygulamaya çalışın.

    3. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpeklerde de fiziksel egzersiz, zihinsel yapının da sağlıklı olmasını sağlar. Köpeğinizin egzersizini artırın. Bu şekilde, mental yapısı da çok daha dengeli hale gelecektir.

    4. Köpekler, in hayvanlarıdır. İçgüdüsel olarak, kendilerini güvende hissedecekleri bir alana ihtiyaç duyarlar. Box eğitimi, davranış sorunu olan her köpek için önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5. Yemek kalitesi ve beslenme şekli zihni etkiler. Ona uygun dieti seçin ve bunu uygulayın.

    6. Eğitim önemlidir. Travma kaynaklı olsun ya da olmasın, davranış sorunları ile ilgili bir eğitmenden destek alın. Bu eğitimin, en az köpeğiniz kadar sizin de ona olan davranışlarınızı değiştirecek, sizin de katılacağınız bir eğitim programı olmasına dikkat edin.

    Köpeklerde travma sonrası davranış bozukluğu (3)

    Neler yapmamalıyız:

    1. Köpekler her zaman anı yaşar. İleriye dönük plan ve geçmişe ait çıkarımlarda bulunmaz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, onunla iletişim kurarken yaptığınız her hareketin ve duygunun anı işaretleyeceğidir.

    Bu durumda, stres altında olan köpeğinizi teselli etmeye çalışmak, çoğunlukla onun bu duygu durumunu pozitif bir şekilde işaretlemenize ve bu istenmeyen davranışı daha da kalıcı hale getirmenize neden olacaktır. Köpeğinizin stres yaşadığı zamanlarda, onunla, bu şekilde bir iletişime girmeyin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2. Her sahip köpeğine yardımcı olmak ister ancak bu yardım, doğru şekilde ve doğru zamanda olmalı. Köpeğinize yardımda fazla ısrarcı ve aşırı girişken davranmanız, özellikle korku bazlı travmaların iyileşmesinde ilerlemeden ziyade gerilemeye neden olacaktır. Köpeğinize sunacağınız yardım, onun konfor alanını ihlal edecek kadar ısrarlı olmamalıdır.

    Köpeklerde travma sonrası davranış bozukluğu (3)