hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Serhan Karasu Serhan Karasu

    Köpeklerde Tuvalet Eğitimi - Doğru Bilinen Yanlışlar

    02.05.2023 Salı | 09:25Son Güncelleme:

    Eve yavru bir köpek geldiğinde, köpek sahibinin öncelikli sorunu tuvalet eğitimidir. Bu konuyla ilgili bazı doğru bilinen yanlışlar olması da çok olağan bir hâldir. Şimdi, birkaç doğru bilinen yanlışa birlikte göz atalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YANLIŞ

    Yavru köpekler tuvalet eğitimi almış olarak anne altından alınabilir.Maalesef; köpekler, kediler gibi, tuvaletlerini, içgüdüsel bir şekilde belli bir noktaya yapmazlar. Bir köpeğin tuvalet eğitimini tamamlaması için, zamana ve muhtemelen sizin yardımınıza ihtiyacı olacağını bilerek bir köpek sahiplenmelisiniz.

    YANLIŞ

    Yavru köpeğimi aldığım gibi tuvalet için dışarıya çıkarabilirim.Yavru köpekler, aşıları tamamlanmadan hastalıklara karşı direnç geliştirmedikleri için, dışarıya çıkmaya başlamaları için geçecek süre, aşı takvimine ve veteriner gözlemine göre değişkenlik gösterecektir. Bu da, ilk zamanlarda belli bir süre, köpeğinizin tuvaletini sadece evde yapacağını gösterir.

    Köpeklerde Tuvalet Eğitimi - Doğru Bilinen Yanlışlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YANLIŞ

    Köpeğimi dışarıya çıkarmaya başladığımda, artık eve tuvaletini yapmayacak.Bir köpeğin dışarıya tuvaletini yapmayı öğrenmesi belli bir süre alacaktır. Bunun yanı sıra, dışarıda tuvaletini yapmaya başlayan bir köpeğin, evde de tuvaletini tutması için bir sebep yoktur. Bu durumda, köpeğinizin 2 aşamalı bir süreçten geçmesi gerekecektir. Dışarıya tuvalet alışkanlığı edinmesi ve evde tuvalet alışkanlığını bırakması...
    YANLIŞ

    Günde 2 3 kez dışarıya çıkarmak yavru köpeklerin tuvalet ihtiyacını karşılaması için yeterlidir. 2-3 aylık bir köpeğin, günde 10-15 kez çiş yapması ve 4-5 defa büyük tuvaletini yapması çok normaldir. Nasıl ki bir bebeğin altı belli bir yaşa gelene kadar bağlanıyorsa, köpeklerin de belli bir yaşa gelene dek günde 2-3 kez tuvalet yapması mümkün değildir. Tuvaletini tutmak kasların gücü ile mümkündür ve alışkanlık dışında, köpeğin kaslarının da gelişmesi gerekir. Günde 2 ya da 3 kez dışarı çıkarmayla tuvalet ihtiyacını karşılamanız ortalama olarak, köpeğiniz 9-12 aylık olduğunda mümkün olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köpeklerde Tuvalet Eğitimi - Doğru Bilinen Yanlışlar


    KISMEN YANLIŞ

    Köpeğime tuvaletini yapması için evde bir alan belirlemem onun için yeterli olur. Köpeklerin içgüdüsel ihtiyaçları, tuvaletlerini dışarıda yapmaları ve etrafa koku bırakmaları şeklindedir. Günümüzde küçük ırk köpeklerin popüler hâle gelmesiyle ped ya da benzeri bir noktayı köpek için tuvalet olarak belirlemek yapılabilir olsa da bu durumda ev kazaları çok daha sık olacaktır. Hatta bazı durumlarda köpeğiniz bu alışkanlığı edinmeyebilir de... Bir eğitmen olarak şahsi tavsiyem, köpeğinizin ırkını, yaşını, boyutunu önemsemeden, aşı takviminin bitimiyle birlikte dışarıya alıştırmaya başlamanız yönündedir.

    KISMEN YANLIŞ

    Yavruyken tuvaletini pede yapmaya alışan bir köpek bu davranışı hayatı boyunca sürdürecektir.Bu durum, mümkün olsa da her zaman geçerli olmayabilir. Özellikle de köpeklerin ergenlik dönemiyle birlikte başlayan içgüdüsel koku bırakma isteği, onun, farklı farklı noktalara tuvalet yapmasına sebep olabilir. Pedden ziyade dışarıya alışmış bir köpekte ise böyle bir durumun ortaya çıkma ihtimali çok daha düşüktür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köpeklerde Tuvalet Eğitimi - Doğru Bilinen Yanlışlar

    KISMEN YANLIŞ

    Yavru bir köpek yerine yetişkin bir sahiplenirsem, tuvalet eğitimi ile uğraşmam. Bu, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Eğer tuvalet eğitimi almamış bir şekilde, başka bir evde yaşayan bir köpek sahiplenmişseniz, sahiplendiğiniz köpek, yeni evine de, tuvalet eğitimi olmayan bir köpek olarak gelecektir ve tuvalet eğitimini sizin üstlenmeniz gerekecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sokakta yaşayan bir köpek sahiplenmişseniz, onun, sürekli dışarıya çıkacağını anlayıp bundan emin olana dek, tuvaletini içeride yapabileceğini unutmamalısınız. Ayrıca, tuvalet eğitimi olan köpekler bile, zaman zaman mekân değişikliği ile birlikte yaşayacakları stres nedeniyle başlangıçta uyum sağlamakta zorlanabilir. Elbette yetişkin bir köpek sahiplendiğiniz için, işlerin rast gitmesi ve tuvalet eğitiminde sorun yaşamama ihtimalinizin de hayli kuvvetli olacaktır.