hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Serhan Karasu Serhan Karasu

    Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi

    24.12.2020 Perşembe | 10:18Son Güncelleme:

    Hemen hemen her yeni yavru köpek sahibinin ilk olarak önem verdiği şey tuvalet eğitimidir. Aslında tuvalet eğitimi, eğitimden ziyade, alışkanlık oluşturma ile ilgilidir. Köpeğinizin tuvaletini doğru yere yapmaya alışması belli bir süreç ister. Bu süreçte, köpeğinize yardımcı olmak da sizin göreviniz olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yavru köpeklerin, tuvaletlerinin geldiği belli zamanlar vardır. Uykudan sonra, oyundan sonra, yemek yedikten ve su içtikten sonra, kısacası neredeyse her zaman tuvalet ihtiyacı hissederler. Yavru bir köpek sahiplendiğinizde, onun, sık ve rastgele tuvaletini yaptığını görmeniz çok olasıdır. Yavru köpeklerin üriner kasları yavaş gelişir. Bu arada tuvaletlerini oldukça sık yaparlar. Bir köpeğin, tuvaletini tutabileceği zaman, ortalama olarak ay sayısı kadardır diyebiliriz. Yani normal şartlarda, 4 aylık bir yavru köpek, tuvaletini 4 saat kadar tutabilir. Elbette bu hesaplama sadece sağlıklı tutma süreci ile ilgili bir hesaplamadır. Bir köpeğin ay sayısı kadar tuvaletini tutması için onu bu alışkanlığa yönlendirmek gerekir. Bu yönlendirme için, farklı ihtiyaçlara ve farklı senaryolara göre yöntemler vardır.

    Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi

    Köpeğinizin o anki durumuna göre, evde mi yoksa dışarıda mı tuvalet ihtiyacını gidermesi gerektiğini belirleyip buna göre yapacaklarınızı listeleyerek, uygun bir program çıkarabilirsiniz.

    Köpekler için en doğalı ve sağlıklısı, tuvaletlerini dışarıya çıkarıldıklarında yapıyor olmalarıdır. Yine de, bunun bazı istisnai durumları vardır. Çoğu zaman yavru köpeklerde aşı takvimi ilk haftalarda onun dışarıya çıkmasına izin vermez. Bu durumda, mecburen, başlangıçta, onu, evde tuvaletini yapması için ped ya da gazeteye alıştırmak durumunda kalabilirsiniz. Bu şekilde bir tuvalet eğitiminde belli sorunlar çıkacağını unutmayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi

    Örneğin köpeğiniz pede alıştığı zaman, halınız da onun için kocaman bir ped sayılabilir ya da sıkıldığı zamanlarda pedleri veya gazete kâğıtlarını parçalayabilir. Yavru köpekler, kokudan ziyade patileriyle hissederek tuvaletlerini yaparlar. Yavru bir köpeğin, ayakları pede basarken, tuvaletini dışarıya yapıyor olması da çok sık karşılaşabileceğiniz ve çok normal bir durumdur. Bunların hiçbiri olmasa bile, yavru köpeğinizin bir bebek olduğunu ve birçok zaman, pede gitmeyi aklına getirmeyip bulunduğu yere tuvaletini yapacağını unutmayın.

    Köpeğinizi, evde ped ya da benzeri bir noktaya alıştırmak istiyorsanız, bunun için genel olarak tercih edilen belli metotları uygulayabilirsiniz. Zemini, ped ya da gazete ile kaplayıp zamanla bu ped ya da gazeteleri azaltmak, bir tuvalet bölgesi belirleyip, köpeğinizi gözlemleyerek, onu, tuvaletinin geldiğini düşündüğünüz zamanlarda bu alana yönlendirmek, bir çit sistemi kurup, yavru köpeğinizi sadece tuvaleti olmadığından emin olduğunuz zamanlarda çit dışına çıkarmak gibi, gün içinde uygulayacağınız rutin davranışlar, köpeğinizin doğru noktayı tuvalet olarak belirlemesi için size yardımcı olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi

    Bu yöntemlerden, günlük hayatınıza en uygun olanını ve sizin için en sürdürülebilir olanını seçmeye çalışın. Köpek eğitiminin her noktasında olduğu gibi, tuvalet eğitiminde de, bol sabra ve istikrara ihtiyacınız olacaktır.

    Ev içinde verdiğiniz tuvalet eğitimi aslen geçici bir dönem için olmalıdır. Bu dönem, yavru köpeğinizin aşı programına göre ya da dışarıya çıkmasına engel herhangi özel bir durumu varsa bu duruma göre bir süreyi kapsar. Köpeklerin doğası, yaşadıkları yere değil, evlerinin dışına tuvalet yapmalarını gerektirir. Köpeğinizin dışarı çıkmaya başlamasıyla, yavaş yavaş köpeğinizin içeriye tuvalet yapmasını engelleyip, tüm alışkanlığını dışarıya oluşturmanız gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi