Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

Uzayda Bir Elektrik Hâsıl Oldu – Erkin Koray’ın Ardından

08.08.2023 Salı | 14:06Son Güncelleme:

Hepimiz kendi yaşam döngümüz içinde sayısız kez gökyüzünü izlerken buluruz kendimizi… Aslında aynı gökyüzüne baksak da dikkatimizi çeken yıldız birbirinden farklıdır. Yaşamımız boyunca gökyüzüne her baktığımızda dikkatimizi çeken, her gece göz göze geldiğimiz o yıldız bir noktadan sonra bizlerin hayatına eşlik etmeye, bizlere ışık saçmaya başlar.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Erkin Koray yaşamı boyunca müzikal üretimleri, düşün dünyası ve ortaya koyduğu mücadelesiyle aslında birçok insanın gökyüzünde ışıldayan bir isim olmayı başardı. “Uzayda Bir Elektrik Hâsıl Oldu” denilen yıllardan da evvel başlayan hikayesi aslında müzikle yaşam arasındaki bağın ne denli kuvvetli olduğunu da bizlere gösterdi.

Henüz altı yaşında yağmurlu bir akşamda pencere kenarında yağmurun sesini dinlemesi sonucu yanı başında duran piyanoya dalan gözlerindeki kararlılığın onu tetiklemesiyle annesinden piyano öğrenmek istemişti. Piyano öğretmeni olan annesinin de bu kararlılığı görmesi sonucu ertesi gün onunla piyano derslerine başlamasıyla Erkin Koray’ın müzik ile hayatının arasındaki bağ kurulmuştu. Yıllar sonra o günlere atıfta bulunup “Şaşkın” plağının arka kapağına “Müzik doğanın kendisidir. Sınırlamak kesinlikle yanlış olur” sözünü yazmıştı.

Çocuk yaşta başladığı müzik ile arasındaki bağ yıllar geçtikçe kuvvetlenmişti. Aralık 1957’de Galatasaray Lisesi’nde verdiği konser sonrasında dönemin müzikal gerekliliklerinin ilk örneklerini yavaş yavaş ülkemizde temsil etmeye ve ilerleyen yıllarda da öncülü olmaya başlamıştı. Topluluk müziğinin çoksesli Batı müziği örneklerini, Rock müziği, Underground ve Beat ruhunu temsil eden çalışmalarıyla dönemin genç nesliyle sınırlı kalmayarak her kuşağı kendi döneminin gereklilikleri neticesinde kendi müzikal atmosferi içinde tutmayı başardı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kurmuş olduğu topluluklar, müziğe başlamasına vesile olduğu birçok müzik insanı, üretimlerinin yıllarca dinleyicide bulduğu karşılık aslında onu bambaşka bir konuma taşımıştı. Erkin Koray müziğin temel gerekliliklerini yerine getirmesinin yanında düşün dünyası, fikirleri ve kendine has olan özellikleriyle toplum içinde kendi tarzını da kabul ettirmişti. Bunların oluşumunda Batı müziği ile Doğu müziği arasında kurduğu bağın önemli bir yeri vardı.

Yıllar geçiyor Türkiye’de müzikal iklim hızlıca değişiyordu. Erkin Koray fikir ve hareketliliğiyle her dönemde varlığını dinleyici üzerinde hissettiren bir isim olmaya devam ediyordu. Bu durumda hiç şüphesiz toplumu çok iyi tanımasının yanında müziği de gerçekten his dünyası ile düşün dünyası arasında özümseyip sürekli olarak üretimlerinde belirli bir kaliteyi koruma amacı gütmesinin etkisi çok büyüktü.
Erkin Koray müzik yaşamı boyunca Almanya, Hollanda gibi birçok ülkeye gitmiş olsa da belki de en çok Kanada’ya gidişi sonrasında ondan haber alamamaya başlamıştık. Yaşadığı sorunların bir türlü çözülememesi, atmosferdeki değişiklikler belki de onu böyle bir kararı almaya zorunlu olarak itmişti. Her ne kadar “bizim çocuklar” diye hitap ettiği genç nesillere tavsiyelerini aksatmasa da dinleyicilerinin onu özlediği de bir gerçekti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Dünyada birçok insan şark ile garp arasındaki sanatsal bağlılığın kurulabileceğine inanmaz. Oysa Erkin Koray birbirinden farklı gözüken bu iki düşün ve sanat alanı arasında bir köprü kurup kendi sentezini bizlere emanet etmişti.

Dün gece aldığımız haber sonrası belki de yurttaki birçok insan aynı derin hüznü yaşamıştı. Bir devrin temsilcisi, gökyüzündeki parlak yıldız ışıldayarak selamlıyordu bizleri. Kırgınlıkları, yorgunlukları vardı ama mutlu, gururlu ve bir miras bırakıp bizlere teşekkür ederek ayrıldığını hissettirdi bizlere.

Erkin Koray’ın aramızdan ayrılması kendi gökyüzümde ışıldayan bir yıldızla vedalaşmamın değil aksine onun bambaşka bir dünya üzerinden bizlerle olacağını bana hissettiriyor. Yıllar önce kaleme almış olduğu kitabı Mezarlık Gülleri’nde kendisi de bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmişti: “Hepimiz için üç dünya var” diyorum ben… Bir: “Çıplak gözle gördüğümüz” dünya, İki: “Bize gösterilen” dünya, Üç: “Bize gösterilen dünyanın arkasındaki” dünya…

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Onun hatıralarına saygılı, anısını yaşatmak isteyen herkesin resmi Youtube kanalındaki 1 Nisan 2021 kayıtlı mesajını dinlemesini öneriyorum. Hassasiyet ve isteklerinin büyük bir kısmını altını çizerek zaten orada belirtiyor.

Yıllarca bizlere eşlik eden o ses hep bizlere eşlik etmeye devam edecek. Erkin Koray bıraktığı derin hatıraları, üretimleri ve fikirleriyle bizlerin arasında yeniliklerin yeşermesi için hep başucumuzda kalacak.
Meçhul Yağmurların Yalnızlar Rıhtımına…