hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Gizli Pazarlama (Hayalet Pazarlama) Nedir?

    01.12.2021 Çarşamba | 10:35Son Güncelleme:

    Günümüzde üreticilerin tutundurma araçları arasında en ön sırada yer alan gizli pazarlama, ürünleri veya hizmetleri tüketicilerin zihnine zekice yerleştiriliyor. Her gün dijital ortamlarda, televizyonlarda, dergilerde, gazetelerde, billboardlarda, otobüslerde birçok reklamla karşılaşıyoruz. Bazılarına olumlu, bazılarına ise olumsuz bakıyoruz. Daha önce hiç kullanmadığımız bir ürüne olumlu bakmamız; aslında ürünün bize çok daha önceden gizlice pazarlanmış olmasından kaynaklanıyor. Peki, bu hayalet gibi aramızda dolaşan pazarlama yöntemleri tam olarak neyi kapsıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gizli Pazarlama Nedir?

    "Hayalet pazarlama" ve "stealth marketing" isimleriyle de bilinen gizli pazarlama, tüketicilere hissettirmeden ürün reklamının önceden yapıldığı bir pazarlama stratejisi olarak tanımlanır. Amacı, tüketicilerin zihninde yer ederek zaman içinde yayınlanacak bir reklama onların bakış açısını önceden planlamaktan geçiyor. Böylelikle tüketici ürünün/hizmetin reklamına daha duyarlı hâle geliyor ve ilgili ürünü ya da hizmeti, fiyatını önemsemeden kolayca satın alabiliyor. Bilhassa lansman öncesi ürünlerin veya hizmetlerin tanıtımı için kullanılan bu gizli pazarlama taktiği, tüketiciler tarafından fark edilmediği zaman işe yarıyor. Fark edildiğinde ise aşılması zor sonuçlar doğurabiliyor.

    Gizli Pazarlama Türleri Nelerdir ve Kimler Tarafından Kullanılır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genellikle büyük şirketler tarafından kullanılan gizli pazarlama, günümüzde reklam bütçesi olmayan küçük işletmeler tarafından da sadece ürün tanıtım amacıyla kullanılabiliyor. Üç tür gizli pazarlama bulunuyor. Birincisi video içeriği yöntemiyle, ikincisi oyuncular aracılığıyla, üçüncüsü ise ürün teşhir yöntemiyle yapılan gizli pazarlama. Genelde fark etmediğiniz bu hayalet pazarlamayla sosyal medya sitelerinde bir video içeriği, bloglarda bir metin içeriği ya da bir televizyon reklamında marka adını gösteren teşhir içeriği şeklinde karşılaşırsınız ve lansman öncesinde yayınlanan bu içerik türleri, tüketicilerde merak ve heyecan oluşturur.

    Gizli Pazarlama Teknikleri Nelerdir ve Nasıl Yapılıyor?

    Birçok gizli pazarlama tekniği bulunur. En yaygın kullanılanı ürün yerleştirme pazarlama tekniği. Diğer adlarıyla "gömülü reklamcılık" veya "yerleşik pazarlama" olarak da bilinir. Ürün yerleştirme tekniği sayesinde markalar; ürünlerini veya hizmetlerini medya, televizyon ya da filmler aracılığıyla tanıtabilir. Reklamlarda gördüğünüz bir ürünü satın alma konusunda endişe duyabilirsiniz; fakat satın alan bir tanıdığınız bahsettiğinde hemen o ürünü araştırmaya yönelirsiniz. Bu yönelim, sizi eninde sonunda satın alma kapısına doğru götürür. Bu noktada üreticilerin amacı; anında satış yapmak değil, tüketicinin aklında uzun süreli tutunmaya çalışmak. Bir markette ödeme yapacağınızı ve kasa kuyruğunda beklediğinizi düşünün. Önünüzdeki müşteriler, aralarında konuşurken başka bir markette indirim olacağından bahsediyor. Bu şekilde ağızdan ağıza ya da kulaktan kulağa dolaşan bilgiler sayesinde duyduğunuz indirim sözcüğü aklınızda yer ediniyor ve sonunda gidip alıyorsunuz. İşte, hayalet pazarlamacıların da tam olarak yaptığı bu diyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gizli Pazarlama Nasıl Uygulanır?

    Gizli pazarlamada ürün yerleştirme teknikleri, bir şarkıyla ve film ya da dizi sahnesiyle bile uygulanabiliyor. Adidas'ın Run-DMC adlı bir müzik grubunun “My Adidas” şarkısıyla yürüttüğü tutundurma faaliyetleri, buna örnek gösterilebilir. Motorola da Jay-Z'nin yaptığı bir şarkıyla ürün satışlarını arttırmıştı. Tom Hanks’in başrol oyuncusu olduğu “Cast Away” filminde fırtınaya rağmen mektupların FedEx firmasıyla teslim edilebileceğinin altı çizildi. Hırsızların Mini Cooper ile soygun yaptıkları "The Italian Job" filminde seyirciler, BMW grubuna ait bir marka olan Mini Cooper serisiyle tanıştı. Elçin Sangu’nun Boyner reklamında giydiği bir kıyafeti, oynadığı dizide veya filmde bir daha giymesi; hayranları üzerinde satın alma isteği uyandırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK