hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Kriptopara ile ilgili merak edilen sorular

    27.06.2022 Pazartesi | 10:26Son Güncelleme:

    Adettendir, en başta "Yatırım tavsiyesi değildir." (YTD) notunu düşeyim ve önden uyarayım: Her piyasada olduğu gibi kriptopara piyasasında da yükselişler olduğu gibi düşüşler de yaşanacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küçük yatırımcılar arasında da kriptopara kullanımı yaygınlaşınca bu alana olan merak iyice arttı. Ben de bu yazıda kısaca kriptopara ile ilgili en çok sorulan sorulara yanıt vermeye çalışacağım.

    1. Kriptopara Nedir?

    Kriptoparaları, hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmaksızın sanal bir şekilde varlığını sürdüren para birimleri olarak tanımlayabilirim. Paraların üretimi, transferi ve varlığı tamamıyla blockchain teknolojisiyle ilerliyor. İnternet aracılığıyla kriptopara borsası hizmeti sunan aracı kuruluşlardan siz de kriptopara satın alabilirsiniz ya da madencilik (mining) yaparak kriptopara kazabilirsiniz. Daha sonra bu paraları soğuk cüzdanınıza aktarıp şifreli bir şekilde saklayabilirsiniz.

    2. İşlemler Nasıl Kaydediliyor?

    Kriptopara piyasasında bir para biriminin bir varlıktan diğerine taşınması "işlem" (transaction) ifadesiyle tanımlanıyor. Bitcoin üzerinden örneklemek gerekirse; kendi Bitcoin cüzdanınızdan başka birinin cüzdanına Bitcoin transfer etmek isterseniz "işlem girdisi" ve "işlem çıktısı" kavramlarıyla karşılaşırsınız. Transfer esnasında işlem girdileri ve işlem çıktıları şifrelenmiş ve erişilemeyen, blokzinciri destekli kayıt defterlerinde saklanır. Bu sistem sayesinde insanlar tamamen şeffaf bir şekilde Bitcoin transfer işlemlerini takip edebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. Kimler Kriptopara Üretebilir?

    Teoride bu soruya "evet" diye yanıt vermek mümkün. Ama zaman geçtikçe kriptopara üretimi, özellikle de Bitcoin gibi popüler para birimlerinin üretimi, çok daha zor bir hal alıyor. Kağıt üzerinde elinde bilgisayar olan herkes uygun yazılımları kullanarak kriptopara üretim sürecine dahil olabilir. "Mining", yani "madencilik" yaparak Bitcoin çıkarabilir. Fakat günümüzde, eskiden olduğu gibi basit cihazlarla mining yapmak mümkün değil. Bunun için çok daha güçlü cihazlar gerekiyor.

    4. Kriptoparalar Nasıl Saklanır?

    Kriptoparaları, flash bellek görünümünde olan soğuk cüzdanlara aktararak saklayabilirsiniz. Ayrıca sahip olduğunuz kriptoparaları, satın aldığınız aracı kurumdaki hesabınızda ya da mining yaptığınız cihazda da saklama şansına sahipsiniz. Fakat daha güvenli bir deneyim için şifreyle korunmuş soğuk cüzdanları kullanmalısınız. Elbette soğuk cüzdanı kaybetmeyeceğiniz bir yerde saklamalı, şifresini de unutmamalısınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5. Kripto Paranın Fiziksel Karşılığı Var mı?

    Hayır, yok. Maalesef altın ya da gümüş alır gibi "Benim hesabımda şu kadar Bitcoin var, çekmeye geldim." dediğinizde bir varlık alamıyorsunuz. Değeri anlık talebe bağlı olarak değişen kriptoparanızı bozdurduğunuzda TL, Dolar, Euro gibi para birimlerine çevirebilir ve kağıt para olarak elinize alabilirsiniz.

    6. Güvenli ve Yasal mı?

    Kriptopara sahibi olmak şu anda yasal bir durum. Fakat hükümetler, dönem dönem kriptopara ile alışverişi yasaklayabiliyor. Yani bir hizmet aldığınızda kriptopara ile ödeme yapmanız yasa dışı olabilir. Doğru bir aracı kurumla çalıştığınızda, kriptoparanızı soğuk cüzdanınızda güvenli bir şekilde sakladığınızda sorunsuz olarak koruyabilirsiniz. Anlık iniş ve çıkışlardan çok kötü etkilenmemek için canınızı yakmayacak seviyede yatırım yapmanızda fayda var. (YTD)

    Unutmayın, bu para birimleri insanları zengin etmek için çıkarılmadı ve piyasadaki birçok büyük oyuncu kar etmek için küçük yatırımcının canını yakacak hamleler yapabiliyor!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK