hourSON DAKİKA
left-arrow right-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Pazarlama dünyasının dikkatine! Nöropazarlama nedir?

    27.02.2023 Pazartesi | 11:30Son Güncelleme:

    Nöropazarlama’nın güncellenmiş bir tanımının zamanı geldi. Nöropazarlama, nörobilim ve bilişsel bilimin pazarlamaya uygulanmasıdır. Bu, anketler ve odak grupları gibi geleneksel yöntemlerin ortaya çıkaramadığı müşteri ihtiyaçlarını, motivasyonlarını ve tercihlerini keşfetmeye çalışan pazar araştırmasını içerebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte genişletilmiş bir tanımı; ( Neuro marketing )

    Nöropazarlama, müşterilerin bilinçsiz düzeyde nasıl tepki verdiklerini daha doğru bir şekilde anlamak için belirli reklam, pazarlama, paketleme, içerik vb. değerlendirmelerini içerebilir. Ayrıca, belirli reklamları veya diğer materyalleri test etmeden pazarlamayı daha etkili hale getirmek için nörobilim ve bilişsel bilim araştırmalarından elde edilen bilgilerin uygulanmasını içerebilir.

    "Tüketici sinirbilimi" bazen nöropazarlamanın eşanlamlısı olarak kullanılır.

    Nöropazarlama Her Zaman Nörobilimi Kullanır mı?

    Herkes oldukça geniş tanımla aynı fikirde olmayacak. Bazıları, "Gerçek nörobilim değilse, nöropazarlama değildir" der. Belirli reklamları, ürünleri vb. değerlendirmek için yalnızca tüketici nörobilim araçlarının kullanımını dar bir şekilde içerecek şekilde "nöropazarlama" terimini kullanmayı tercih ediyorlar. İlk nöropazarlama uygulayıcıları, örneğin EEG ve fMRI gibi beyin aktivitesini ölçmek için araçlar kullandılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine de bu sınırlı tanım biraz bozuluyor, çünkü bugün yüz kodlama, göz izleme ve örtük test gibi birçok tüketici sinirbilimi çalışmasının parçası olan araçlardan bazıları doğası gereği davranışsal. Tüketici sinirbilimi alanındaki diğer yaygın araçlar, doğrudan beyin veya sinirsel aktiviteyi ölçmeyen kalp atış hızı ve galvanik cilt tepkisi gibi biyometrik verileri ölçer.

    Davranış bilimi, psikoloji ve diğer alanları içeren bilişsel bilim uygulamalarını bir nedenden dolayı dahil ediyorum: nöropazarlamacılar müşterilerinin davranışlarını anlamak ve tahmin etmek isterler ve disiplinler arasında yapay çizgiler çizmek yardımcı olmaz.

    Müşterilerin genellikle tercihlerini veya karar verme süreçlerini doğru bir şekilde tanımlayamadığını veya açıklamayacağını ve pazarlamacılar olarak onların bilinçsiz düşüncelerini anlamamız gerektiğini kabul ediyoruz.

    Tüketici sinirbilimi nedir?

    İlk yıllarında, "nöropazarlama" terimi bazı hizmet sağlayıcılar tarafından coşkuyla tanıtıldı, ancak birçok akademisyen tarafından küçümsendi ve hatta yerildi. Bazı nöropazarlamacıların iddialarını haklı çıkaracak çok az ciddi hakemli araştırma vardı ve üniversite araştırmacıları kendilerini parapsikoloji veya UFO'larla eşit olarak değerlendirdikleri bir konuyla ilişkilendirmek istemiyorlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2012 gibi erken bir tarihte, endüstrideki bazı kişiler nörobilim temelli yaklaşımlara odaklanmayı keskinleştirmek ve aşırı iyimser sağlayıcıların neden olduğu yarım yamalak itibardan kaçmak için nöropazarlamayı "tüketici nörobilimi" olarak yeniden adlandırmayı önerdi.

    Günümüzde “tüketici sinirbilimi” ve “nöropazarlama” birbirinin yerine kullanılmaktadır, ancak bireyler ve şirketler genellikle bir terimi diğerinden daha çok tercih etmektedir.

    Zamanla, "nöropazarlama" teriminin olumsuz çağrışımları azaldı. Temple Üniversitesi'ndeki büyük bir çalışma, alanı kesin olarak sözde bilim dünyasının dışına çıkardı ve konuyu ciddi akademik araştırmalar için kabul edilebilir hale getirdi. Örneğin, Copenhagen Business School'dan Thomas Ramsoy, terimi ders kitabının başlığına koydu: Nöropazarlamaya Giriş ve Tüketici Sinirbilimi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün, dünya çapında, özellikle Avrupa'da saygın kurumlarda bir nöropazarlama derecesi kazanılabilir.

    Nöropazarlama manipülatif midir?

    Wikipedia diyor ki, "Nöropazarlama, nöropsikolojiyi pazar araştırmasına uygulayan, tüketicilerin pazarlama uyaranlarına duyusal-motor, bilişsel ve duygusal tepkilerini inceleyen ticari bir pazarlama iletişimi alanıdır.
    Pazarlamacılar için potansiyel faydalar arasında daha verimli ve etkili pazarlama kampanyaları ve stratejileri, daha az ürün ve kampanya hatası ve nihayetinde insanların gerçek ihtiyaç ve isteklerinin pazarlama çıkarlarının ihtiyaç ve isteklerine uyacak şekilde manipüle edilmesi yer alır.

    Bu tanım doğru yolda, ancak nöropazarlamacıların amacının "insanların gerçek ihtiyaç ve isteklerini manipüle etmek" olduğu ifadesine kesinlikle katılmıyorum.

    Nöropazarlama doğası gereği manipülatif değildir, daha ziyade insanların gerçek ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamakla ilgilidir. Pazarlamacılar bu bilgiyle daha iyi ürünler ve daha az israfa neden olan reklam kampanyaları geliştirebilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yani kısaca anlatmak gerekirse;

    Nöropazarlama, beyin görüntüleme teknikleri kullanılarak, insanların alışveriş ve marka tercihleri hakkında daha detaylı bilgi toplamaya yönelik bir pazarlama tekniğidir. Bu teknik, insanların ne zaman ve hangi koşullar altında ne tür ürünleri tercih ettikleri gibi konular hakkında bilgi toplamaya yardımcı olur.

    Nöropazarlama araştırmaları, insanların gerçek düşüncelerini ve davranışlarını daha iyi anlamaya yardımcı olur ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olur.

    Nöropazarlama, aynı zamanda insanların satın alma kararlarını etkileyen duygusal ve beyinsel faktörler hakkında da bilgi toplar. Örneğin, bir marka reklamı izlerken beyin aktivitesi ölçülerek, izleyenlerin reklamı nasıl algıladıkları ve bu reklamın satın alma kararı üzerindeki etkisi hakkında bilgi toplanır.

    Nöropazarlama, pazarlama ve reklam sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır, ancak aynı zamanda etik tartışmaları da beraberinde getirmiştir.

    Bu nedenle, Nöropazarlama araştırmaları yapılırken, insan hakları ve gizlilik gibi konular da dikkate alınmalıdır.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK