hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yonca Özge Çallı Yonca Özge Çallı

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir? Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur?

    10.02.2021 Çarşamba | 13:25Son Güncelleme:

    Renk psikolojisi ve renk analizi, dünyaya bakış açınızı dönüştürme gücüne sahip çok etkileyici konulardır. Bu profesyonel beceri öğrenimi, renk tutkusu olan veya uzman renk anlayışının gerekli olduğu yaratıcı bir kariyer yolunda olan herkes içindir.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Renk ve renk psikolojisi tarihi hakkında bilgi edinerek renk yolculuğunuza başlayabilirsiniz. Cilt tonlarını doğru bir şekilde analiz etmek ve kişiselleştirilmiş renk seçimleri yapmak için adım adım analiz süreciyle sağlam bir teorik ve pratik renk yaklaşımında da ustalaştıktan sonra Renk Danışmanı olarak kariyer yapmanızın kapısını aralayabilirsiniz. Müşteriler için cazip renk paletlerini, stil sahibi görünümleri ve iç mekanları, müşterinizin kişiliğini vurgulamak için kontrastı, dramayı, sulu boya efektini, tönal nötrleri ve renk temalarını güvenle seçmek için edindiğiniz bilgileri harmanlayarak kullanma yaratıcı sürecinin keyfini çıkartabilirsiniz.

    Kısacası, bir renk danışmanı, rengin karmaşık efektlerinde uzmanlaşır ve müşterinin hedefleri için renk çözümleri oluşturur. Bir renk danışmanı, başarılı ve bilinçli bir çözüm bulmak için renk psikolojisini, güncel eğilimleri, demografik istatistikleri ve renk tasarımı teorilerini birleştirir. Buna görsel ve fizyolojik etkiler bilimini (rengin insan vücudunu nasıl etkilediğini) ekleyerek renk danışmanlığının nasıl çalıştığına dair büyük bir resme sahip oluyorsunuz.

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki tam olarak nedir bu ‘ Renk Danışmanlığı ‘? 

    Elbette herkes her rengi giyebilir ve hepimiz siyahla iyi görünmüyor muyuz? Ve sadece beyaz yaz için mükemmel, değil mi?

    Aslında - hayır. Bazı giysi renklerinin sizi yorgun ve solmuş görünmesine neden olurken, diğerlerinin anında çarpıcı görünmenizi sağladığını hiç fark ettiniz mi? Bunu sadece hayal etmediniz; bunun olmasının bir nedeni var. Ve bunun renk teorisi ile ilgisi var.

    Kısaca açıklayacak olursam hangi tarzda giyinirsek giyelim veya ne gibi kültürel birikimimiz olursa olsun, hepimiz dış görünüşümüze, fiziksel unsurlarımıza göre yargılanırız ve o noktada dünyaya kim olduğumuza dair bir mesaj yansıtırız. Bu yargılama biçimi insanın doğasında vardır, farkında olarak ya da değil bunu hepimiz yapıyoruz.

    Bir kişiyle tanıştıktan sonraki birkaç saniye içinde birçok yargıya varabiliyoruz ve bunun dayanağı genellikle dış görünüş ve beden dili, ses tonu ve ifadeye dayanıyor. İşte bu noktada renk danışmanlığı önem kazanmaktadır. Kişinin doğal özellikleri ile uyumlu ( cilt rengi, saç ve göz rengi gibi ) tamamlayıcı renkleri seçerek o kişinin cildinin daha net görünür, çizgilerinin daha az fark edilir hale gelmesi sağlanır. Böylece kişi daha genç, daha canlı görünür ve otomatik olarak öyle hissetmeye başlar, özgüveni artar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bununla birlikte renk başkalarının kişiyi algılayış biçimini de etkileyebilir. Kişisel ve profesyonel başarının rengin sahip olduğu güçlü potansiyeli açığa çıkartarak elde edilmeside renk danışmanlığının bir avantajıdır. Özellikle yüzünüze en yakın şekilde giydiğiniz renkler, nasıl göründüğünüzle ilgili en doğrudan etkiye sahiptir.

    Giysilerimizin içinde iyi hissettiğimizde (özellikle gerçek benliğimizi yansıtırken) kendimize daha çok güveniriz, daha rahat oluruz ve kendimizi dünyaya daha gerçek bir ışıkla sunarız. İdeal renklerdeki giysiler ile saçlar, makyaj , cilt, gözler ve en önemlisi kişilik bütünleşerek, uyum sağlayacaktır. Bu unsurlar dengede olduğunda, etrafınızdakiler  giysilerinizden daha çok asıl sizi göreceklerdir. Giydiğiniz kıyafetler, doğal özelliklerinizi ve kişiliğinizi geliştirecek, böylece ilk önce siz fark edileceksiniz. 

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Giysileriniz için yanlış renkleri seçmek sizi hasta ya da olduğunuzdan daha yaşlı gösterebilir. Kendinizi harika hissettirecek bir gardıropa sahip olmak istiyorsanız, sizi en çok parlatacak renkleri bulmak çok önemlidir. Renk analizi, onları bulmanıza yardımcı olacak harika bir araçtır.

    Basitçe söylemek gerekirse, renk analizi, hangi renklerin veya daha doğrusu hangi renk tonlarının size en uygun olduğunu bulmanın etkili bir yoludur. 

    Bir renk danışmanlığı hakkında anlamanız gereken ilk şey, bunun bir renk uzmanıyla tek taraflı bir ilişki olmadığıdır. İlk görüşme sırasında danışmanınız, renk tercihleriniz hakkında size tavsiyede bulunmaktan daha fazla soru soracaktır. Renk seçiminin çok kişisel bir karar olduğunu bilirler ve tavsiye ettikleri renklerin kendi yaşam tarzınıza ve kişiliğinize uyacağından emin olmak isteyeceklerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bunları yanı sıra Renk Danışmanlığı sadece dış görünüş ve kıyafetlerle ilgili olmayabilir. Eksiksiz bir renk danışmanlığı, duvarlarınızın renklerinden, perdeleriniz ve mobilyalarınız için kumaşların renklerine kadar her şeyi içerebilir veya renk danışmanı, mevcut mobilyalarınıza ve dekorunuza göre duvar renklerini seçmek için sizinle birlikte çalışabilir. Renk teorisi eğitimi almış ve yıllarca pratik deneyime sahip bir profesyonel olarak, sizi muhtemelen hayrete düşürecek fikirler üretebilecekler. Örneğin:

    Fuşya en sevdiğiniz renk mi, ama kullanmaya cesaret edemiyor musunuz? Bir renk danışmanı size fuşya renginin toprak tonlarıyla zevkli bir şekilde birleştirildiğinde gösterişli olmadan ne kadar çarpıcı olabileceğini gösterebilir.

    Duvarlarınızdaki nötr tonlar çok mülayim ama onlara nasıl biraz can vereceğinizi bilmiyor musunuz? Renk danışmanınız kişiliğinizi ifade eden cesur bir renkte bir duvarın boyanmasını önerebilir.

    Ahşap zemini seviyorsunuz, ancak odanın bir şekilde yerinde olmadığını mı düşünüyorsunuz? Bir renk danışmanı size zemini tamamlayan ve doğal güzelliğini artıran renkleri nasıl kullanacağınızı gösterecektir.

    Bunlar, bir renk danışmanının size yardımcı olabileceği yollardan sadece birkaçıdır, ancak uzmanlıklarından en iyi şekilde yararlanmak için onlara sizinde sorularınız ve danışmak istediğiniz konularla ilgili yardım etmeniz gerekecektir.

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur

    Peki siz Renk Danışmanı olmak ister misiniz ? Bunun için ne yapmanız gerekmektedir ?

    Renklere dair derin bir bağlantı görüyorsunuz ve arkadaşlarınızı ve ailenizi yeniden şekillendirme konusunda ilginiz veya ustalığınız var. Bu tutkuyu tatmin edici bir kariyere dönüştürmek istiyorsanız, kişisel bir renk danışmanı olmayı düşünebilirsiniz.

    Kişisel Renk Danışmanları Ne Yapar?

    Basitçe söylemek gerekirse, kişisel renk danışmanları, insanların üzerlerinde en iyi görünen renkleri ortaya çıkarmalarına yardımcı olur. Bazı kişisel renk danışmanları, iç ve dış tasarım, saç ve kozmetik gibi birçok alanda renk tavsiyeleri de sunar.

    Pek çok insan, kendilerini, evlerini veya ofislerini şekillendirme sürecinden korkuyor. Alınacak pek çok potansiyel renk ve tasarım yönüyle, seçenekler hızla bunaltıcı hale gelebilir.

    Kişisel bir renk danışmanının işi, müşteriyi tanımak, ihtiyaçları için en iyi renkler hakkında doğru yön vermek ve hangi renklerden kaçınılması gerektiğini açıklamaktır. Danışmanlar, bu renkleri tanımlamak için birkaç farklı yöntem kullanmaktadır.

    Uzmanlığınızı Seçin

    Renk danışmanlığı alanında nişinizi belirlemek kritik öneme sahiptir ve izleyeceğiniz yolu belirleyecektir.

    Renk seçimi, potansiyel bir iş görüşmesinde işi alma potansiyelinizi, satmak istediğiniz evinizin değerini olumlu yönde değişmesini ve işyerindeki mutluluğunuza kadar her şeyi etkilediğinden, bu ihtiyaçlara hizmet etmek için birçok renk danışmanlığı uzmanlığı mevcuttur.

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur

    En popüler renk danışmanı türleri şunları içerir:

    Kişisel ve moda

    Kozmetik

    Saç

    İç dizayn

    Boya

    Ofis

    Moda gibi kişisel renk danışmanlığı uzmanlıklarından veya iç tasarım veya kurumsal renk danışmanlığı gibi hedef sektörlerden seçim yapabilirsiniz.

    Kişisel renk tavsiyesi sağlamanın ilk adımı, kişisel bir renk analizi yapmaktır. Rengin etkileri önemlidir, bu nedenle bir renk danışmanının rengi derinlemesine anlaması zorunludur.

    Mimari, mobilya ve hatta peyzaj için renk danışmanlığı kariyerlerini düşünürken, müşterilerinizin yaşadığı, çalıştığı ve oynadığı yapılar için renk önerileri sunabilirsiniz.

    Tarzlar ve eğilimler düzenli olarak değişir, bu nedenle tek bir alana giriş yapmak, güçlü yönlerinizi geliştirmenize yardımcı olur, böylece bu alanda parlayan bir itibar oluşturabilirsiniz.

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur

    Eğitim

    Eğitim, müşterilerinize iyi yapılandırılmış tavsiyeler sunmanın temelidir. Ayrıca sahadaki yeteneklerinizi doğrular ve güvenilirliği artırır. İlla güzel sanatlar bölümünden mezun olmanıza gerek yok, ancak renk teorisi, tekstil, tasarım, moda ve ticaret üzerine alabileceğiniz herhangi bir ders sizin için paha biçilmez bilgi kaynakları olacaktır.

    Sertifikalar

    Ülke çapında ve çevrimiçi olarak renk danışmanlığı eğitimlerine, seminerlere ve kurslara katılabilirsiniz. Bazıları diğerlerinden daha fazla değer sağlarken, hepsi size benzer düşünen profesyoneller ve eğitmenlerle ağ kurma fırsatını da beraberinde getirir. 

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur

    Gerçek Dünya Deneyimi Kazanın

    Gerçek dünya deneyimi kazanmak, başarınız için çok önemlidir ve eğitiminizle birlikte yapılabilir. Uygulamalı eğitime erişmenin birçok yolu vardır. En kolay yol, arkadaşlar ve aile üzerinde pratik yapmaktır.

    Portföyünüzü oluşturmanıza yardımcı olması için her konu için bir vaka çalışması oluşturmayı düşünün. Katılımcılarınızın hizmetleriniz hakkında düşünceli incelemeler yazmasını sağlamak öğrenmenize yardımcı olur ve olumlu olanlar gelecekte potansiyel müşterilere gösterilebilir. Deneyim kazanmanın bir başka yolu da iş veya staj yapmaktır.

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur

    İşte yolculuğunuza yardımcı olacak bazı gerçek dünya rolleri:

    Kozmetik danışman (Sephora, MAC),

    Boya rengi danışmanı (Dyo, Filli Boya),

    Bir tasarım firmasında staj veya yeni başlayan pozisyonu,

    Yeni bir iş kolu önerisi; ‘ Renk Danışmanlığı ’ nedir Kişisel Renk Danışmanı nasıl olunur

    Müşteri Tabanınızı Oluşturun

    Uzmanlığınızı seçtiniz, eğitim aldınız ve gerçek dünya deneyimi kazandınız. Şimdi müşteri bulma zamanı.

    Bir renk danışmanı olarak başarı, müşteri tabanınıza bağlıdır. Aşağıdakiler, uzmanlığınızı duyurmanıza yardımcı olacaktır:

    Blog yazmaya başlayın - Uzmanlığınız hakkında anlamlı içerikler yazarak işletmenize ses verin.

    Ağ - Yerel bir ağ grubuna katılın, konferanslara katılın veya eğitim sırasında veya sertifikanızı alırken yaptığınız bağlantılarla iletişimi sürdürün.

    Facebook, Instagram ve Twitter'da aktif olun - Güçlü bir sosyal varlık aracılığıyla takipçilerinizle bağlantı kurun. Hizmetlerinizi ve vaka çalışmalarınızı tanıtın ve bir renk danışmanı olarak dünyanıza bir bakış sunun. Hedef kitlenize mümkün olduğunca fazla değer sağlamayı ve ağınızı büyütmek için yeni insanlarla etkileşim kurmayı hedefleyin. (Sosyal paylaşım, blog yazılarınızı da tanıtmanın harika bir yoludur!)

    Umarım, renk danışmanlığı kariyerinize başlama yolunda gereken bilgileri bu yazımda yeterince verebilmişimdir. Herkese rengarenk günler dilerim.