hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Patates Besin Değeri: Patates Kaç Kalori? Patatesin Pişmesine Göre Besin Değerleri..

    Patates Besin Değeri: Patates Kaç Kalori Patatesin Pişmesine Göre Besin Değerleri..
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ülkemizde en çok tüketilen besinler arasında kuşkusuz ki patates yer alıyor. Sulu yemeğinden haşlamasına, püresinden kızartmasına çok uzun yıllardır bu topraklarda tüketilen ve yetişen patates, çok kolay ulaşılabilir ve ekonomik bir besin kaynağı olarak da yemek tariflerinde sıkça yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Patates Besin Değeri

     Patates, ilk olarak Amerika kıtasında yetiştirilen ve aslında keşfedildiği zaman çok da fazla ilgi görmeyen patates, zaman içinde çeşitli hükümdar ve kralların vazgeçilmez yiyeceği haline gelmiştir. 

     Keşfedilme tarihinden günümüze kadar her ülkenin mutfak kültürüne kolayca uyum sağlayabilmiş ve farklı tariflere uyarlanabilmiş olması sayesinde sağlıklı beslenme rutinlerinde de sıkça yer alan patates, doğru pişirildiği zaman çok iyi bir lif kaynağıdır.

     Aynı zamanda zayıflama sürecinde olan kişiler için uzun bir süre de tok tutma özelliği olan bir yiyecektir. Kabuksuz pişmiş bir patatesin 100 gramında toplam 86 kalori bulunur. 1 porsiyon yani (200 gr) pişmiş ve kabuksuz patates ise, 172 kaloridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Patates Kaç Kalori?

     Patlıcangiller ailesinin bir üyesi olarak da bilinen patates, kök bir sebze olarak yetiştirilir. Patatesin içeriğinde ise, yüksek miktarda nişasta bulunur. Bu nedenle de diyet menülerinde gün içinde çok fazla tüketimi de tavsiye edilmez. Yoğun ve nişastalı yapısı nedeni ile pişer pişmez değil de biraz daha dinlendirildikten sonra tüketilmesi önerilir.

     Kilo kontrolü yapılması sürecinde patatesi tüm diyet menünüze eklemek istiyorsanız pişirme stilinize göre bazı düzenlemeler de yapabilirsiniz. Kızartma gibi patatesin çok yağlı versiyonlarının yerine ise, tuz ve yağ ilavesi olmadan yapılan fırınlanmış ya da haşlanmış patates çok daha sağlıklı bir seçim olur. 

     Kabuksuz pişmiş bir patatesin 100 gramının içinde 86 kalori bulunur. 1 porsiyon yani (200 gr) pişmiş bir kabuksuz patates ise, 172 kaloridir. Kabuksuz ve pişmiş patatesin 100 gramında ise, 1.71 gram protein, 0.1 gram yağ, 20.01 gram karbonhidrat, 1.8 gram lif içerir.

     Patatesin Pişmesine Göre Besin Değerleri

     Patatesin, pişirilme şekline göre kalori değerleri de değişiklik gösteriyor. Buna göre ise, çiğ patates kalori değerleri detayları ise şu şekildedir:

     1 adet küçük boy, (170 gr) patatesin içinde 131 kcal,

     1 porsiyon (200 gr) patatesin içinde 164 kcal,

     1 adet orta boy ortalama (213 gr) patates ise 164 kcal,

     100 gram patatesin içinde ise, 77 kcal bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     1 adet orta boy yani ortalama (210 gr) patatesin besin değerleri incelendiği zaman;

     Karbonhidrat : 37,25 gr

     Yağ : 0,19 gr

     Protein : 4.37 gr

     Sodyum : 12.78 mg

     Lif: 4.47 gr

     Kalsiyum : 25.56 mg

     Potasyum : 905.25 mg içerir. Aynı zamanda çiğ patates ise kolesterol içermez. Patatesin kalori miktarı pişirilme şekline göre değişiklik gösterir. Bu nedenle de özellikle de diyet yapan kişilerin daha az kalori yapacak şekilde de pişirilmesi önerilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow