hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özbekistan'da şiddet olayları sürüyor

    Özbekistanda şiddet olayları sürüyor
    expand

    Özbekistan'da geçtiğimiz cuma gününden bu yana yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği şiddet olayları sürüyor. Andican'ın ardından Kırgızistan sınırında da olaylar çıktı.

    Silahlı kişilerin ateş açması üzerine sekiz Özbek askeri öldü. Özbekistan'ın Kırgızistan sınırına yakın Tefektoş adlı bir yerleşim biriminde, silahlı kişilerin sekiz Özbek askerini öldürdüğü belirtildi.
     
    Tefektoş'taki görgü tanıkları, silahlı kişilerle askerler arasında çatışma çıktığını, silahlı kişilerin sekiz askeri öldürdüğünü, daha sonra Kırgızistan sınırına kaçtığını söyledi.
     
    Andican'da geçtiğimiz cuma günü kökten dincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edilmesiyle başlayan olaylar isyana dönmüştü. Çatışmalarla birlikte binlerce kişi Kırgızistan sınırını geçerek ülkeden kaçmıştı. 
     
    Şiddet olaylarında ölen yaklaşık 500 kişi ise düzenlenen törenle defnedildi.
     
    Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov olaylarda yaklaşık 10 asker ve polis ile çok sayıda göstericinin öldüğünü açıklamıştı. Sivil toplum kuruluşları ise ölü sayısının 500 olabileceğini duyurmuştu.

    Kerimov olaylardan, radikal İslamcı Hizbul Tahrir örgütünün bir kolu olan Ekremiler'i sorumlu tutuyor. Hizbul Tahrir ise, "sorumluluğumuz yok, sorumlu Kerimov'un kendisidir" açıklamasını yaptı.
     
    İngiltere Dışişleri Bakanı Özbekistan'da
     
    İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, açık insan hakları ihlallerinin olduğunu söylediği Özbekistan'da demokratik değişim çağrısında bulundu.
     
    Jack Straw, İngiltere'nin Taşkent büyükelçisinin, Londra'nın, Özbekistan'da neler olduğuna ilişkin açıklık politikası uygulanması, Kızılhaç ve diğer yabancı gözlemcilere izin verilmesi çağrısını iletmek üzere bugün yerel yetkililerle görüşmesinin planlandığını bildirdi.
     
    Straw, dün yaptığı açıklamada da Özbek askerlerinin göstericilere ateş açtığı yönündeki haberlerden oldukça kaygı duyduğunu belirterek, bu durumu kınadığını kaydetmiş ve Özbek yetkililere itidalli olmaları,sorunu barışçı biçimde çözmeleri çağrısında bulunmuştu.
     
    Özbekistan'dan tepki
     
    Bu arada Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Straw'un açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladığını bildirdi.
     
    Bakanlık açıklamasında, İngiltere Dışişleri Bakanı'nın, Andican'dan binlerce kilometre uzakta, kentteki olayların ayrıntısını bilmeden bu tür eleştirel bir açıklama yapmasının şaşkınlıkla karşılandığı ifade edildi.
     
    Açıklamada, ''böyle bir şey olmadığı halde Straw, polisin göstericilere ateş açtığını nereden öğrendi? Sayın Straw ilk önce ne olduğunu daha iyi analiz etmeli ve sadece ondan sonra böyle açıklamalar yapmalı'' denildi.
     
    Özbekistan’ın dünyadaki yeri
     
    Özbekistan, Batı ülkeleri tarafından insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor. Orta Asya'daki beş eski Sovyet cumhuriyeti içinde 26 milyonluk nüfusuyla en kalabalık ülke olan Özbekistan'da, nüfusun yüzde 80'ini Özbekler, yüzde 10'unu Ruslar ve Tacikler, Kazaklar ise yüzde 3'ünü oluşturuyor.
     
    Sovyetler'den 1991'de bağımsızlığını kazanmasından beri ülke, geniş yetkileri bulunan Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından yönetiliyor. Özbekistan, Batı tarafından sık sık insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor. İnsan hakları kuruluşları, ülkede en az 6 bin dini ve siyasi tutuklu bulunduğunu belirtiyor.
     
    Köktendici militanlar, geçtiğimiz yıl mart ayında 50 kişinin öldüğü saldırı dahil, ülkedeki bir dizi bombalı saldırıdan sorumlu tutulmuştu. Geçtiğimiz yıl, ABD ve İsrail büyükelçiliklerine düzenlenen saldırılarda da üç kişi ölmüştü. ABD'nin 'teröre karşı savaş'ında Washington'ın yanında yer alan Özbekistan'da önemli bir ABD üssü bulunuyor.
     
    Büyük doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip Özbekistan, dünyanın 10 büyük altın üreticisi arasında yer alıyor. Özbekistan, dünyadaki beşinci büyük pamuk üreticisi durumunda. Ülkede serbest pazar reformlarının yapılmaması ve sıkı devlet kontrolünün yaşam standartlarında büyük düşüşe yol açtığı belirtiliyor. Ülkedeki aylık ortalama ücret yaklaşık 30 dolar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow