hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temizlikçi, bakıcı anne oluyor

    Temizlikçi, bakıcı anne oluyor
    expand

    Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı yurt ve yuvalarda çoğunlukla hizmet alımı ile görevlendirilen kişiler bakıcı anne olarak çalıştırılıyor. Bakıcı annelikle ilgili bir devlet kadrosu da bulunmuyor.

    Yani temizlikçi ya da bulaşıkçı olarak göreve alınan kişiler, bakıcı anne olabiliyor. Çoğu zaman çocuklar bakıcı annelerle baş başa kalıyor.
     
    Oysa çocukların bakımını sosyal hizmet uzmanı ya da öğretmenin yapması gerekiyor. Bir diğer sorun da aynı yerde farklı yaş grubundan çocukların barındırılması.
     
    Çocuklar bakıcı anneler tarafından  tartaklanıyor, azarlanıyor, tecrit ediliyor, hatta tekme tokat acımasızca dövülüyor.
     
    Malatya'daki çocuk yurdunda rastlanan dayak ve eziyet görüntüleri pek çok soruyu ve endişeyi de beraberinde getirdi.
     
    Çocuk yuva ve yurtlarında barınan yaklaşık 20 bin korunmaya muhtaç çocuğun kime emanet edildiği belirsiz.
     
    Temizlik firmalarına bağlı çalışan temizlikçiler, bulaşıkçılar bakıcı anneler olarak çocuklarla birebir temasta bulunuyor. Bu insanlar üstelik de söz konusu alanda hiç bir eğitimden geçirilmeden bakıcı anne olabiliyor. Zaten bakıcı annelik ile ilgili bir devlet kadrosu da bulunmuyor.
     
    Sosyal hizmet uzmanı yetersiz
     
    Oysa çocukların başında mutlaka sosyal hizmet uzmanı psikolog ya da öğretmen olması gerekiyor. Ancak Türkiye'de toplam 2 bin sosyal hizmet uzmanı bulunuyor.
     
    Yurt ve yuvalarda da uzman başına düşen çocuk sayısı 80 ile 120 arasında değişiyor. Durum böyle olunca da çocuklarla bakıcı anneler uğraşmak zorunda kalıyor.
     
    Uzmanlara göre bir diğer sıkıntı da yuva ve yurtlardaki yöneticilerin meslek içinden gelmemesi. Yani yöneticilerin bir bölümü sosyal hizmet uzmanı ya da psikolog değil.
     
    Yuva ve yurtlardaki bir diğer önemli sıkıntı da farklı yaş gruplarındaki çocukların bir arada barınmak zorunda bırakılması. Kurumlarda çocuklar üç farklı yaş grubuna ayrılıyor.
     
  • 0-6 yaş
  • 7-12 yaş
  • 12-18 yaş
     
    Bu gruplar yuva ve yurt içindeki ayrı bölümlerde kalıyor. Ancak bahçe yemekhane gibi aynı mekanları paylaşıyor. Bunun da çocuklar arasında şiddet ve cinsel tacizlere neden olduğu belirtiliyor.
     
    Annesi babası olamayanlar, ailesi parçalanmış ve ailesinin maddi imkanı yetersiz olan çocuklar yurt ve yuvalarda kalıyor. Aileler bir dilekçe ile çocuklarına bakacak durumda olmadıklarını bildirerek sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumuna başvuruyor.
     
    Kurum gerekli incelemeleri yaptıktan sonra çocuğu kabul ediyor. Yurt ve yuvalarda kalan çocukların çoğunluğunu bu durumdakiler oluşturuyor.
     
    Beş kişi gözaltında
     
    Malatya'da, 0-6 yaş grubu çocuk yuvasında ortaya çıkan şiddet ve eziyetle ilgili olarak üç kişi daha tutuklandı. Olayda tutuklananların sayısı beşe yükseldi. Adli tıp, yuvadaki 40 çocuktan 21'inde darp izi tespit ettiğini açıkladı.
     
    Yuvada inceleme için Malatya’ya giden Sağlık Bakan Recep Akdağ ve CHP heyeti de protesto edildi. Bu kurumlardan sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da, Londra gezisini yarıda keserek yarın Türkiye'ye dönüyor.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow