hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bebekler araçta kucakta taşınmamalı

    Bebekler araçta kucakta taşınmamalı
    expand

    Trafik kazalarında bebek ve küçük çocukların ölüm ve yaralanmalarının birçoğu bebek araç koltuğu ve emniyet kemeri kullanımı ile önlenebiliyor.

    Esenler Hayat Hastanesi adli tıp uzmanı Doç. Dr. Semra Karataş, küçük çocukların araç içinde erişkinlerin kucağındayken kazalara karşı yeterince korunamadığını söyledi.
     
    Karataş, bebek ve çocukların kaza anında araçtan fırlayabileceklerini ya da yetişkinin ağırlığıyla ezilebileceklerini de belirtti.
     
    Trafik kazalarında küçük çocuklardaki ölüm ve yaralanmaların birçoğunun bebek araç koltuğu ve emniyet kemeri kullanımı ile önlenebileceğine dikkat çeken Karataş, ''trafik kazalarında küçük çocukların araçlarda uygunsuz taşınması ile ilişkili yaralanmalar oldukça sık görülür" dedi.
     
    Arka koltuğun orta kısmı
     
    Ailelerin bu konuda eğitilmesi gerektiğine değinen Doç. Dr. Semra Karataş, çocuk için araç içinde en güvenilir bölgenin, arka koltuğun orta kısmı olduğunu belirtti.
     
    ''Bebek koltukları, hava yastığı önündeki koltuklara yerleştirilmemelidir. Çünkü kaza esnasında şişen hava yastığı bebeğe zarar verebilir'' diyen Karataş, çocukların araç içinde tek başına korumasız olarak da bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
     
    Karataş, şu önerilerde bulundu:
     

  • Araç içinde bebek koltuklarının pozisyonları, çocuğun büyüklüğüne göre değişir.  Bir yaşından ve dokuz kilodan küçük bebekler, arkaya bakar şekilde taşınmalıdır. Bu şekilde bebeklerin boyun omurlarının yaralanma riski azalmış olur.
  • Bir yaşın altında, dokuz kilodan büyük ağırlıklı bebekler için tasarlanmış koltuklar kullanılmalıdır.
  • Koltuklar, bebeğin 45 derecelik açıda yatmasına olanak verecek özellik ve konumda olmalı, ancak bebeğin başı öne düşmemelidir.
  • Ağırlığı 9-18 kilo olanların koltukları ise bebeğin yüzü karşıya gelecek şekilde oturtulmalıdır.
  • Prematüre bebekler kalkanlı bebek koltuklarına bindirilmelidir.
  • Kaza geçirmiş bir araç içindeki araba koltuğu mutlaka değiştirilmelidir
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow