hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocukları yaz ishalinden koruyun

    Çocukları yaz ishalinden koruyun
    expand

    Çocuklarda en sık görülen ve ölüme bile yol açabilen yaz hastalıklarının başında yaz ishalleri geliyor.

    Alman Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Baslo, yazın ishal yapan mikropların virüsler, bakteriler ve parazitler olduğunu belirtti.
     
    Baslo, bu mikropların bir kısmının yaz-kış ishal yapabildiğini, bir kısmının ise kış aylarını ya da sadece yaz aylarını tercih ettiğini söyledi.
     
    İshalin basite alınmaması gereken bir sağlık sorunu olduğunu hatırlatan Dr. Gökçe Baslo, “ishaller en sık 0-5 yaş grubunda görülmekte olup, gelişmekte olan ülkelerde ilk iki yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelmektedir” dedi. 
     
    Hijyen çok önemli
     
    Dr. Gökçe Baslo, yaz ishallerinin temizlik ve hijyenden yoksun ortamlarda daha etkili olduğuna da değindi:
     
    “İnsan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda, kanalizasyon karışan durgun sularda mikroplar uzun süre canlı kalabilir ve çoğalabilirler.
     
    Bu mikroplu suların içme sularına karışması ve bu sularla yıkanmış meyve-sebzelerin tüketilmesiyle enfeksiyon çocuklara bulaşabilir.
     
    Ayrıca ishal olan kişiler de enfeksiyonu dışkıları ile çevreye bulaştırırlar ve dışkıyla bulaşmış ellerin ağza götürülmesi ile de ishal gelişebilir.”
     
    Tedavi üç aşamalı
     
    Dr. Gökçe Baslo, yaz ishallerinin tedavisinin hastalığın şiddetine göre değiştiğini anlattı: 
     
    Hafif ishal vakaları: Tedavi evde yapılır. Anne sütü alan bebekler emzirmeye devam edilir. Anne sütü almayan 6 aylıktan büyük bebek ve çocuklara alışık oldukları sıvı gıdaların yanı sıra pirinç lapası, muz, elma püresi, yoğurt, ayran gibi gıdalar verilir. İshal geçene kadar lifli  ve yağlı gıdalardan uzak durulur. Öğün aralarında su verilmesi önerilir.
    Orta ağırlıkta ishal vakaları: Hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanır. Tedaviye yanıt iyi ise 4-6 saat sonra beslenme başlanır ve hasta eve gönderilir. Kusma olursa tedaviye ara verilip tekrar denenir.
    Ağır ishal vakaları: Hasta, hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanır.
     
    Nasıl korunmalı?
     
  • Anne yada bakıcı, çocuğun besinlerini hazırlamadan önce, tuvaletten çıktıktan ve çocuğun bezini değiştirdikten sonra ellerini su ve sabun ile yıkamalı
  • İçme suyu ve mama hazırlanan sular kaynatılmalı
  • Çiğ yenecek sebze ve meyveler iyice yıkanmalı
  • Besinler açıkta bırakılmamalı ve sıcakta bekletilmemeli
  • Biberon, bardak, tabak, kaşık gibi yiyecek malzemeler temiz su ile yıkanmalı, içlerinde yiyecek artıkları kalmamalı
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow