hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PKK'nın silahları Blackwater'dan mı?

    PKKnın silahları Blackwaterdan mı
    expand

    ABD'de federal savcılık, Amerikan çıkışlı bazı silahların, özel güvenlik şirketi Blackwater'ın çalışanları tarafından gizlice Irak'a sokulup karaborsada satıldığı ve sonunda terör örgütü PKK'ya ulaştığı yönündeki bazı bulgular üzerine soruşturma başlattı. Şirket ise hakkındaki iddiaları reddetti.

    Soruşturma 'The News & Observer' gazetesinin haberi üzerine başlatıldı.
     
    İddialar Ankara'nın PKK'nın Amerikan yapımı silah kullandığı yönündeki şikayetlerinin ardından geldi.
     
    Gazete iddiaları, Kongre Komitesi Başkanı Henry Waxman ile Dışişleri Bakanlığı Başmüfettişi Howard Krongard arasındaki bir yazışmaya dayandırdı.
     
    Yazışmalarda açıkça 'Blackwater' adı geçmiyor, ancak büyük bir güvenlik şirketinin Irak'a kaçak silah soktuğu iddiası yer alıyor.
     
    Habere göre, önceden şirket için çalışan iki kişi de 2003 ile 2005 yılları arasında çalıntı silahları yurtdışına gönderdiklerini itiraf etti.
     
    Şirket, söz konusu iki kişinin silah çaldıklarının farkedildiği an işlerine son verildiğini açıkladı, olayın Blackwater'ın Irak'taki göreviyle ilgisi olmadığını savundu, Irak'a yasadışı olarak silah soktuğu ve sattığı iddialarını reddetti.
     
    Silah seri numaraları ABD'ye iletildi
     
    AP'ye konuşan bir Türk yetkili, silahların seri numaralarının Amerikan yönetimine iletildiğini söyledi.
     
    Soruşturma, ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Raleigh kentinde başlatıldı ve bu konuda savcılarla işbirliği yapan Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, dava açılması için yeterli ölçüde kanıt toplandığı sonucuna vardı.
     
    Dava açılması durumunda, Kuzey Carolina eyaletinde kayıtlı Blackwater şirketinin doğrudan hedef alınıp alınmayacağı veya kaç şirket görevlisinin suçlanacağı henüz açıklık kazanmadı.
     
    Pentagon yetkilileri, geçen ayki açıklamalarında, Amerikan çıkışlı bazı otomatik silahların ve tabancaların Türkiye'de Türk güvenlik güçleri tarafından ele geçirildiğini doğrulamıştı.
     
    Türkiye, Amerikan çıkışlı çeşitli silahların terör örgütü PKK'nın eline geçtiğini belirterek, ABD'den bu durumun aydınlatılmasını ve önüne geçilmesini talep etmişti.

    11 sivilin öldürülmesi olayı
     
    Blackwater'ın Irak'taki sivilleri öldürdüğü iddialarıyla ilgili soruşturma da sürüyor.
     
    Ağırlıkla Irak'ta faaliyet gösteren Blackwater şirketi, kendisine bağlı çalışan özel koruma görevlilerinin, geçen hafta Bağdat'ta bir ABD konvoyuna saldırı düzenlendiği gerekçesiyle çevreye ateş açarak 11 Iraklı sivili öldürmesiyle gündeme gelmiş ve şirketin lisansı, geçici olarak iptal edilmişti.
     
    Bu arada, Blackwater çalışanlarının 11 Iraklı sivili, kendilerine yönelik hiçbir provokasyon olmamasına rağmen öldürdüklerini gösteren video kayıtları ortaya çıktı.
     
    İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdulkerim Halef, 20 Eylül'de biten soruşturmadan sonra Blackwater görevlilerin sivillerin ölümünden sorumlu olduğu sonucuna varıldığını ve konunun yargıya havale edildiğini söyledi.
     
    Halef, İçişleri Bakanlığı'nın 11 sivilin ölümünün yanı sıra Blackwater firmasının adının geçtiği 6 ölümle sonuçlanan vakayı da inceleme altına aldığını bildirdi.
     
    Irak'taki ABD'li diplomatlar ve sivillere güvenlik hizmeti veren Blackwater şirketi, çalışanlarının silahlı direnişçilerin ateşi altında kaldığını ve kendilerini savunmak için karşılık verdiğini ileri sürüyor.
     
    Irak'ta ABD'li yetkililerin korunmasıyla görevli Blackwater şirketi, şimdiye kadar yüz milyonlarca dolar değerinde koruma ihaleleri kazanmış bulunuyor.
     
    Blackwater ve diğer koruma şirketleri görevlilerinin, paralı asker olarak görülmesi ve bunların çalışma kurallarının açıkça belirlenmemiş olması, eleştirilere yol açıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow