hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Altın Pusula' filmi tartışma yarattı

    Altın Pusula filmi tartışma yarattı
    expand

    Türkiye'de de kısa süre önce gösterime giren "Altın Pusula" adlı film, ABD ve İngiltere'de Katolik grupların fantastik senaryoyu din karşıtı ve ateizm yanlısı olmakla suçlayınca tartışma yarattı.

    Ateist olduğunu açıklayan İngiliz yazar Philip Pullman'ın kitap üçlemesinden sinemaya uyarlanan yapım, çekilmeden önce de dine, özellikle Katolik inancına doğrudan saldırı olarak yorumlanmıştı.
     
    Fantezi dünyasını yöneten "Magisterium" tarafından kaçırılan okul arkadaşını arayan ve Dakota Blue Richards tarafından canlandırılan başkahraman Lyra'nın maceralarının anlatıldığı filmle ilgili olarak, dini gruplar, küçük izleyicilerin "Magisterium" ile Katolik Kilisesi arasında benzerlik kurabileceğini düşünüyor.
     
    Karakterlerin her birine, aslında içlerindeki ruhu yansıtmak isteyen ve konuşan hayvanlar olarak tasvir edilen cinlerin eşlik ettiği filmde, "Magisterium" üyelerinin cinlerinin en korkunç hayvanlardan oluşması da Hristiyan gruplarının eleştiri ve boykotuna yol açıyor.
     
    Pullman'ın üçlemesinin ilk kitabı 1995'de yayımlandıktan sonra İngiltere ve ABD'de 15 milyondan fazla satarak büyük bir başarı yakalamıştı.
     
    Pullman daha önce Time dergisine yaptığı açıklamada, film ve kitaplarının din karşıtı olduğu iddialarını reddederek, bu tartışmalara katılmayacağını söylemişti.
     
    Ancak Dini ve Ruhani Haklar için Katolik Birliği gibi gruplar, Pullman'la aynı görüşte olmadıklarını açıklayarak, filmin, "Pullman'ın kitaplarının daha da sulandırılmış hali" ve filmin ve kitaplarının "Hristiyanlık karşıtı ve ateizm yanlısı" olduğunu ileri sürüyorlar.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow