hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SGK'nın tansiyon ilaçları duyurusuna tepki

    SGKnın tansiyon ilaçları duyurusuna tepki
    expand

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tansiyon hastalarına ilaçlarının reçete edildiği formda verilmesi gerektiğini bildirdi.

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK'nın bu duyurusuyla tek ve kombine tansiyon ilaçlarının birbirinin eşdeğeri olmadığının kabul edildiğini ama "vatandaş reçetesinde veya raporunda ne yazıyorsa cebinden farkını ödeyip öyle alacaktır" denildiğini öne sürdü.

    SGK'dan tansiyon ilaçlarıyla ilgili yapılan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:

    "Anti-hipertansiflerin (tansiyon düşürücü ilaçların) yalın ve diüretiklerle (idrar söktürücü) kombine formlarının aynı eşdeğer gruplamasında yer almaları, hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar için ödeme çerçevesinin belirlenmesine yönelik olup, kurumumuzla sözleşmeli eczanelerce, hastaya hekim tarafından reçeteye monoterapi (idrar söktürücü olmayan) ya da kombinasyon (idrar söktürücü) tedavisi olarak yazılan form üzerinden ilacın verilmesi gerekmektedir."

    Duyuruda, uygulamanın duyuru tarihinden itibaren geçerli olduğu, bu nedenle eşdeğer uygulamasının başlangıcı olan 28 Ocak ile duyuru tarihi arasında karşılanan reçetelerde kesinti yapılmayacağı vurgulandı.

    "Beklenen düzeltme yapılmadı"


    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK'nın tansiyon ilaçlarıyla ilgili duyurusunu değerlendirirken, "Tansiyon ilacı çilesi 28 Ocaktan beri devam ediyor. SGK, tansiyon hastalarının beklediği düzeltmeyi yapmadı" dedi.

    "Plus" formdaki ilaçların SGK tarafından "ilaç konforu" olarak nitelendirilmesini "hayretle karşıladıklarını" ifade eden Saydan, "ilaçta kullanım konforu diye bir şeyin olamayacağını, bunun bilime ve insan sağlığına aykırı olduğunu" söyledi.

    Saydan, şunları kaydetti:

    "SGK, vatandaşlarına konfor sunduğunu sanıyor. Bu düşünce eski SSK zihniyetinin devam ettiğinin göstergesidir. SGK tarafından yayımlanan duyuruda, tek ve kombine tansiyon ilaçlarının birbirinin eşdeğeri olmadığı kabul edilmiş ama 'vatandaş reçetesinde veya raporunda ne yazıyorsa cebinden farkını ödeyip öyle alacaktır' denmiştir. Eczacılar da eğer bu ilaçları birbirinin yerine verecek olursa ilaç bedelleri ödenmeyecektir. SGK'ya sormak istiyoruz. Bu ilaçların birbirinin eşdeğeri olmadığı kendi yazılarından da gayet net bir şeklide anlaşıldığı halde niye hala aynı eşdeğer grubunda bulunmaktadırlar?"

    28 Ocakta başlayan uygulamayla tansiyon hastalarının raporlu bile olsalar ilaçları için ceplerinden para ödemek zorunda olduklarına dikkati çeken Saydan, "Bu hastalarımız genel olarak yaşlı ve emeklidir. Bu kişilerin aldıkları maaşla ceplerinden fark ödemeleri kolay mı?" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow